kayhan.ir

کد خبر: ۳۰۸۲۹۸
تاریخ انتشار : ۱۸ فروردين ۱۴۰۴ - ۲۱:۱۵
گزارش خبری تحلیلی کیهان

چین، بزرگ‌ترین برنده جنگ تعرفه‌ای آمریکا

 
 
 
کارشناسان بزرگ‌ترین برنده «جنگ تعرفه‌ای» ترامپ را، کشور چین می‌دانند. به باور آنها پکن برنده سیاسی و اقتصادی این جنگ است.
2‌ آوریل‌(13 فروردین) آمریکا جنگ تعرفه‌ای خود را به بیش از 180 کشور جهان توسعه داد که این حماقت، واکنش‌های گسترده‌ای را بین رسانه‌ها، کارشناسان، مقامات سیاسی و اقتصادی جهان و اندیشکده‌ها در‌‌ پی داشته است. پس از ضرر شدید بازارهای پولی و مالی آمریکا و جهان، بسیاری از درباره رکود در اقتصاد آمریکا، افزایش تورم و بیکاری و حتی خطر تکرار رکود دهه 30 میلادی هشدار دادند. جمهوری‌خواهان نیز نگرانند در صورت شکست این سیاست، مردم آمریکا در انتخابات سال آینده کنگره جمهوری‌خواهان را به شدت تنبیه کنند. جدای از بازندگان این جنگ تعرفه‌ای که مردم آمریکا و کشورهای اروپایی در ردیف اول آن قرار دارند، کارشناسان بر این باورند که برنده اصلی این جنگ چین خواهد بود و بازارهای جهان از کالاهای ارزان چینی پُر خواهد شد. 
به باور کارشناسان، زمانی که رهبر نظم لیبرال بر قوانین نظم پایبند نیست و به نابودی تجارت آزاد و نهادهای مرتبط با آن کمر بسته است، بهترین زمان برای چین است که خود را به عنوان رهبر نظام جدید جهانی که مبتنی بر همکاری بین نهادها و کشورها است نشان دهد.
 «وال‌استریت ژورنال» در همین زمینه نوشته است: «ترامپ، در اعمال تعرفه بر واردات کالا از بیش از ۱۸۰ کشور به ایالت متحده، نظم کنونی جهان را تغییر می‌دهد و شیء‌جین‌پینگ، رئیس‌جمهور چین، به طور آشکار کسی است که برنده اجرای چنین سیاستی خواهد بود.» وال‌استریت ژورنال بر این باور است که «شرایط پیش آمده در واقع حکم یک هدیه را برای رئیس‌جمهور چین دارد چرا‌‌ که وی مطمئن است که برای تأمین نیازهای این کشور می‌تواند به غیر از آمریکا جایگزین‌های دیگری پیدا کند.» 
نکته دیگری هم که به گفته این روزنامه باید به آن توجه کرد این است که کشورهای دیگری نظیر ویتنام، تایلند، اندونزی و فیلیپین هم که برای کاهش نفوذ چین به سمت تجارت با آمریکا رفته بودند نیز مشمول اعمال تعرفه‌های ۱۷ تا ۴۶ درصدی شده‌اند و تحت فشار قرار دارند؛ این به نفع چین است و این روزنامه آمریکایی بر این باور است که با توجه به قرار‌گرفتن ژاپن و کره‌جنوبی در شرایط مشابه، این مسئله تشکیل یک اتحاد اقتصادی در آسیا در برابر چین را هم مختل می‌کند.
ژاپن و کره‌جنوبی به سمت چین رفتند
نشریه آمریکایی «نشنال اینترست» هم در تحلیل مشابهی جنگ تعرفه‌ای آمریکا را به نفع پکن دانسته و نوشته است این اقدام در نهایت موجب دور‌شدن متحدان آمریکا از این کشور و نزدیکی آن‌ها به چین خواهد شد. «نشنال اینترست» به نقل از رسانه‌های چینی گزارش داده است که مسئولان کشورهای ژاپن و کره‌جنوبی پس از اعلام این تعرفه‌ها، جلسه‌ای را با مسئولان چینی برگزار کرده و رویکرد مشترکی برای تعرفه‌های ترامپ در یک جلسه از پیش برنامه‌ریزی‌ شده گفت‌وگوی اقتصادی مطرح کرده‌اند. این نشریه به مسئولان کشورش در مورد نزدیک‌شدن بیشتر دو متحد آمریکا به پکن هشدار داده و تأکید کرده ژاپن و کره‌جنوبی در حال حاضر تجارت دوجانبه بیشتری با چین دارند تا با آمریکا.
از سوی دیگر بر اساس این گزارش پیش‌تر هم قرار بود که این سه کشور در مورد یک توافق‌نامه تجارت آزاد سه‌جانبه صحبت کنند و در نتیجه، این تعرفه‌ها می‌تواند عزم این کشورها را برای تعمیق همکاری‌ها افزایش دهد. چین هم با تعرفه‌های ۳۴ درصدی جدید آمریکا مواجه شده که بر تعرفه ۲۰ درصدی قبلی اضافه می‌شود و مجموع تعرفه‌ها به ۵۴ درصد می‌رسد.
 به گزارش فارس «نشنال اینترست» تأکید کرده که آمریکا به‌جای دور‌ کردن روسیه از چین، در واقع دارد خودش را از شبکه متحدان دیرینه‌اش جدا می‌کند و به آن متحدان این سیگنال را می‌دهد که ممکن است شریک قابل‌اعتمادتری در پکن پیدا کنند.این نشریه همچنین افزوده است که اقدامات جدید ترامپ می‌تواند موجب شود تا متحدان واشنگتن، دوستان سابق خود را کنار گذاشته و به دنبال دوستان جدیدتری در بین سایر کشورها، به‌ویژه چین باشند.
روزنامه دولتی چینی «گلوبال تایمز» که به‌خاطر حملات تند به سیستم سیاسی آمریکا شهرت دارد؛ هم معتقد است تعرفه‌های ترامپ در درجه اول به خود آمریکا آسیب خواهد رساند. این روزنامه همچنین از رابطه جدید پکن با توکیو و سئول تمجید و تأکید کرده که جدایی از ایالات متحده اجتناب‌ناپذیر است.
تعرفه‌ها داروست!
تلاطم و آشوب در بازارهای پولی و مالی آمریکا و جهان نیز به خاطر جنگ تعرفه‌ای ترامپ همچنان ادامه دارد. «رویترز» در این زمینه نوشته است بازارهای سهام آسیایی در معاملات اولیه روز دوشنبه زیان‌های شدیدی را تجربه کردند و معاملات آتی بازار سهام آمریکا به شدت کاهش یافت که نشان‌دهنده نگرانی سرمایه‌گذاران از تعرفه‌های دونالد ترامپ رئیس‌جمهوری آمریکا و قیمت‌های بالاتر، تقاضای ضعیف‌تر، کاهش اعتماد و احتمالاً رکود جهانی است. اما علی‌رغم این وضعیت ترامپ در مصاحبه با خبرنگاران در هواپیمای ریاست‌جمهوری گفت که «‌نگران زیان‌های گسترده در بازار سهام نیست» و این در حالی است که تعرفه‌های او تریلیون‌ها دلار ارزش بازارهای سهام در سراسر جهان را از بین برده است. او هنگام بازگشت از بازی گلف خود در فلوریدا گفت: «من نمی‌خواهم ارزش سهام از بین برود. اما گاهی اوقات برای رفع مشکل باید دارو مصرف کرد». ترامپ افزود که در دو روز گذشته با رهبران اروپا و آسیا صحبت کرده است و کشورها امیدوارند برای کاهش تعرفه‌های گمرکی او را متقاعد کنند. ترامپ تاکید کرد: آنها در حال مذاکره هستند. این کشورها می‌خواهند گفت‌وگو کنند، اما تا زمانی که سالانه پول زیادی به ما پرداخت نکنند، هیچ صحبتی وجود نخواهد داشت. مشاوران ارشد اقتصادی ترامپ نیز در برنامه‌های تلویزیونی صبح یکشنبه، سعی کردند تعرفه‌ها را به ‌عنوان تغییر موقعیت هوشمندانه آمریکا در نظم تجارت جهانی نشان دهند. «اسکات بسنت» وزیر خزانه‌داری آمریکا گفت که از زمان اعلام تعرفه‌ها‌، بیش از ۵۰ کشور مذاکره با واشنگتن را آغاز کرده‌اند. 
هشدار درباره فروپاشی اقتصادی
علی‌رغم تلاش ترامپ و مشاورانش برای عادی جلوه‌ دادن اوضاع مدیر صندوق سرمایه‌گذاری آمریکا که در انتخابات ۲۰۲۴ از دونالد ترامپ حمایت کرد، درباره خطر طرح تعرفه‌های کاخ‌سفید و آغاز جنگ تجاری و تاثیر آن در از دست‌رفتن اعتماد آمریکا در جهان هشدار داد. به گزارش ایرنا، به نقل از هیل«‌بیل آکمن» سرمایه‌گذار مشهور جهان درباره تعرفه‌ها چنین استدلال کرد که آنها می‌توانند باعث فروپاشی اقتصادی شوند و بیشترین آسیب را به حامیان ترامپ وارد کنند. این میلیاردر آمریکایی در پیام‌رسان ایکس نوشت: تجارت یک بازی اعتماد است. رئیس‌جمهور (با اعمال تعرفه‌ها) اعتماد خود را بین رهبران تجاری در سراسر جهان از دست می‌دهد. این امر تبعاتی برای کشور ما و میلیون‌ها نفر از شهروندان ما دارد که از ترامپ حمایت کرده‌اند، پیامدهایی به‌ویژه برای مصرف‌کنندگان کم‌درآمدی دارند که هم‌اکنون نیز تحت فشار هنگفت اقتصادی قرار دارند که مسیری بسیار منفی را طی می‌کند. وی افزود: ترامپ باید یک مهلت ۹۰ روزه را در نظر بگیرد تا درباره «معاملات تعرفه‌ای نامتقارن» مذاکره و آنها را حل کند تا بتواند تریلیون‌ها دلار سرمایه‌گذاری جدید در کشور (آمریکا) ایجاد کند. این سرمایه‌دار مشهور هشدار داد: اگر چنین اتفاقی رخ ندهد و آمریکا «جنگ هسته‌ای اقتصادی را علیه هر کشوری در جهان به راه بیندازد، سرمایه‌گذاری‌ها متوقف می‌شوند، مشتریان زیپ کیف‌های خود را می‌بندند و این امر بشدت به اعتبار دولت آمریکا در جهان لطمه می‌زند، به طوری که احیای دوباره آن سال‌ها و حتی شاید دهه‌ها طول خواهد کشید.