نگاهی به برنامهای متفاوت از شبکه یک سیما
سنگر رشادت و شهادت «جبهه» در ماه مبارک رمضان
رکسانا قهقرایی
طرح مفاهیم ارزشی و انسانی در قالب برنامههای تلویزیونی بر اساس مقتضیات روز اجتماعی یکی از ضرورتهای انکارناپذیر در دوران کنونی است. شکلهای نوین برنامهسازی که گاه و بیگاه از الگوهای داخلی و بینالمللی نیز تبعیت میکند، میتواند در ظرف محتوایی ایرانی اسلامی جای بگیرد. ماه مبارک رمضان نیز خود بستر زمانی مناسبی برای قوت گرفتن این جنس محتواها روی آنتن شبکههای مختلف سیماست.
برنامه تلویزیونی «جبهه» کاری از گروه حماسه و مقاومت شبکه یک سیماست که سعی دارد با پرداختن به شهدای نوجوان دوران دفاع مقدس الگوهایی را برای نوجوانان امروز معرفی کند. این برنامه اتفاقا به سراغ آن گروه از شهدایی رفته است که شاید کمتر میان عامه مردم شناخته شدهاند و روایتهایی متنوع در قالبهای مختلف را برای پرهیز از ارائه کلیشهای و مرسوم به مخاطب خود عرضه میکند. این برنامه با اجرای صالح مدرسزاده با یک پلاتو متفاوت که عمدتا قصهای از دل جنگ یا بهتر بگوییم دفاع است آغاز میشود. با حضور چهار داور یا میزبان که ترکیبی از چهرههای ملی و بینالمللی است در دکوری که حال و هوای خط مقدم جبهههای نبرد را با طراحی خاکریز و رود و بلم و نخلهای سر به فلک کشیده تداعی میکند، تلاشهای نزدیک به هدف «جبهه» برای کشاندن حس و حال مخاطب به سالهای دهه ۶۰ است.
این برنامه در عین حال از ماندن در دل تاریخ پرهیز میکند و با گرهزدن قصههای بزرگمردان کوچک یا همان شهدای نوجوان به روزگار معاصر، یاد کردن از سردار شهید حاج قاسم سلیمانی، مدافعان حرم و شهدای مقاومت بیارتباط با جامعه معاصر خود نمیماند.
برنامه «جبهه» که بنا بر اصطلاح خود به سنگرهای مختلف سر میزند، دارای آیتمهای متنوع و نسبتا کوتاهی است که خود به ریتم تند آن کمک میکند. این برنامه از نمایش یا به نوعی تله تئاتر برای پیشبرد و طرح بخش دیگری از محتوای مدنظر خود بهره میبرد که همسو با کلیت اثر است. همچنین دعوت از چهرههای مختلف در حوزههای موضوعی متنوع سیاست دیگری است که در این برنامه دنبال میشود تا بتواند از ابعاد مختلفی رشادتها و حماسه دفاع مقدس را روایت کند. نکته مهم دیگر این رئالیتیشو حضور تماشاگرانی عمدتا نوجوان بر سکوهاست. این اتفاق خود پیوندی میان نسل جدید و نسل نوجوان دهه ۶۰ ایجاد میکند و بازتعریف دوبارهای از مفاهیم ارزشی و انسانی آن دوران برای دوران کنونی به ارمغان میآورد.
در نهایت باید گفت برنامه تلویزیونی «جبهه» به تهیهکنندگی سید احمد موسویان و به میزبانی علیرضا دلبری، سعید ابوطالب، علی خلیلی و مریم تجلایی محتوای تولیدی خود را در فرمی نو نسبت به سابقه این جنس برنامهها از شبکههای مختلف ارائه کرده است که با وجود نقاط ضعفی هرچند اندک در اجرای این ایده میتواند با بسطدادن و جستوجو در سیره و مشی شهدای گرانقدر در سنگرهای مختلف قصهگوی داستانهایی جذاب از جنس زندگی عادی مردم با چاشنی فداکاری و ایثار باشد و ذهن مخاطبان بهویژه گروه نوجوانان را با سالهایی که خاک وطن با خون شسته شد اما وجبی از آن سهم دشمن نشد، مانوس سازد.