kayhan.ir

کد خبر: ۳۰۷۷۸۷
تاریخ انتشار : ۲۵ اسفند ۱۴۰۳ - ۲۰:۵۶
جنگ ترامپ با جهان همچنان ادامه دارد

 ورود شهروندان 43 کشور به آمریکا ممنوع یا محدود می‌شود



 
 جنگ ترامپ با جهان همچنان ادامه دارد و در جدیدترین مورد از نشانه‌های این ستیز روزنامه نیویورک‌تایمز در گزارشی نوشته است، دولت دونالد ترامپ در حال بررسی طرح ممنوعیت یا محدودیت ورود شهروندان ۴۳ کشور به آمریکا است. 
ترامپ از روزی که در اول بهمن برای دومین‌بار وارد کاخ‌سفید شد، شمشیر را علیه دوستان و دشمنان آمریکا از رو بسته است و در این میان به گواهی کارشناسان، دوستان آمریکا به خاطر وابستگی بیشتر به دولت آمریکا بیشتر متضرر شده‌اند. ترامپ علیه کانادا، مکزیک، چین و اتحادیه اروپا جنگ تجاری به راه انداخته است، بریکس را به تعرفه‌های 100درصدی تهدید کرده است؛ خواستار تصاحب کانادا، کانال پاناما،‌ گرینلند و حتی غزه شده است و دست آخر گفته است منابع معدنی بسیار حیاتی اوکراین باید به آمریکا واگذار شود. بدین تریب می‌توان اقدامات ترامپ را جنگ با بیش از دوسوم جمعیت جهان دانست. اما جنگ وی با جهان هنوز در آغاز کار است و گزارش‌ها حاکی است وی تصمیم گرفته است ورود اتباع ده‌ها کشور به آمریکا را ممنوع یا محدود کند. در همین رابطه روزنامه نیویورک‌تایمز از قول منابع آگاه نوشت، طرح ممنوعیت یا محدودیت ورود اتباع 43 کشور به آمریکا در دولت ترامپ در حال بررسی است. بر اساس پیش‌نویسی که توسط مقام‌های امنیتی و دیپلماتیک تهیه شده است، این فهرست شامل سه بخش قرمز، نارنجی و زرد است. به گزارش ایرنا به نقل از نیویورک‌تایمز طبق بخش «قرمز»، شهروندان یازده کشور به طور کلی از ورود به آمریکا منع خواهند شد. این فهرست شامل شهروندان کشورهای ایران، افغانستان، بوتان، کوبا،‌، لیبی، کره‌شمالی، سومالی، سودان، سوریه، ونزوئلا و یمن است.
همچنین بر اساس بخش «نارنجی» شهروندان ۱۰ کشور شامل بلاروس، اریتره، ‌هائیتی، لائوس، میانمار، پاکستان، روسیه، سیرالئون، سودان جنوبی و ترکمنستان با محدودیت ورود به آمریکا مواجه خواهند شد. در فهرست نارنجی، افرادی به قصد تجاری راهی آمریکا می‌شوند ممکن است که اجازه ورود به آمریکا را پیدا کنند اما از ورود مهاجر از این کشورها جلوگیری و صدور روادید گردشگری برای شهروندان آنها لغو می‌شود. علاوه‌بر این، بخش «زرد» نیز که شامل ۲۲ کشور از جمله کامرون، کامبوج، مالاوی و مالی است، تهیه شده که از آنها خواسته خواهد شد تا ظرف ۶۰ روز کاستی‌های موردنظر آمریکا را رفع کنند. در غیر این صورت به فهرست نارنجی یا قرمز منتقل خواهند شد.
پشت کردن آمریکا به متحد آسیایی
اما در حالی که ترامپ این روزها متحدان غربی خود را در اروپا با اقداماتش نقره‌داغ کرده، گزارش‌ها حاکی است که وی به متحدین آسیایی آمریکا نیز پشت کرده است. گزارش‌ها حاکی است در حالی که واشنگتن و سئول چندی پیش به منظور «تقویت آمادگی در برابر کره‌شمالی» مانور نظامی مشترکی برگزار کرده بودند، وزارت انرژی آمریکا نام کره‌جنوبی را در کنار نام همسایه شمالی در فهرست کشورهای «حساس» قرار داد. وزارت انرژی آمریکا دیروز(شنبه) در همین زمینه اعلام کرد که نام متحد آسیاییِ واشنگتن، کره‌جنوبی، در فهرست کشورهای «حساس» و در کنار روسیه، چین و کره‌شمالی قرار می‌گیرد. به گزارش خبرگزاری رویترز، به گفته این وزارتخانه، دولت رئیس‌جمهور پیشین آمریکا جو بایدن چند روز قبل از تحویل قدرت سئول را در پایین‌ترین رده فهرست کشورهای حساس قرار داده بود. وزارت انرژی دلیل این اقدام را تشریح نکرده است و توضیحی درباره احتمال خروج کره‌جنوبی از این فهرست توسط دونالد ترامپ ارائه نداد. سخنگوی وزارت انرژی اعلام کرده است که این تصمیم محدودیت جدیدی بر همکاری‌های دوجانبه در زمینه‌های علمی و فناوری ایجاد نخواهد کرد. با این حال وزارت خارجه کره‌جنوبی اعلام کرد که دولت، این اقدام آمریکا را با جدیت پیگیری می‌کند و از نزدیک با واشنگتن در ارتباط است.
وزارت خارجه کره‌جنوبی در بیانیه‌ای اعلام کرد: «ما به شکل فعالانه مذاکره خواهیم کرد تا اطمینان حاصل کنیم که تأثیر منفی بر همکاری‌ها در زمینه انرژی، علمی و فناوری میان کره‌جنوبی و آمریکا وجود نداشته باشد.» فهرست کشورهای حساس وزارت انرژی آمریکا شامل چین، تایوان، روسیه، ایران و کره‌شمالی نیز می‌شود. به گزارش ایرنا خبرگزاری رویترز این اقدام را در ارتباط با اظهارات مقامات کره‌ای درباره تسلیحات هسته‌ای اعلام کرد. پیش از این رئیس‌جمهور وقت کره‌جنوبی و دیگر مقامات با اشاره به برنامه تسلیحاتی کره‌شمالی و همچنین ابراز نگرانی درباره اتحاد سئول با واشنگتن، از چشم‌انداز تولید سلاح هسته‌ای سخن گفته بود.قرار گرفتن نام کشورها در این فهرست می‌تواند منجر به ممنوعیت همکاری‌ در زمین‌های علمی و فناوری شود و نظارت‌ها را در این زمینه افزایش می‌دهد.
پذیرش اشتباه ماسک
از تحولات داخلی آمریکا هم خبر این که بعد از اخراج هزاران کارمند فدرال توسط وزارت تازه‌تأسیس کارآمدی به ریاست ایلان ماسک، معاون رئیس‌جمهوری آمریکا در مصاحبه‌ای گفت که «ایلان ماسک» اشتباهاتش در مورد اخراج کارمندان فدرال را پذیرفته و اعتراف کرده که باید آنها را به سرعت اصلاح کند. 
به گزارش ایرنا از ان‌بی‌سی‌نیوز، «جی دی ونس» در مصاحبه با اشبکه خبری آمریکایی ان‌بی‌سی‌نیوز افزود: «ایلان ماسک گفته است گاهی اوقات کاری را انجام می‌دهی، اشتباه می‌کنی و سپس اشتباه را برطرف می‌کنی». او گفته است: «من اشتباهات را می‌پذیرم. من فکر می‌کنم باید به سرعت آن اشتباهات را اصلاح کنید. من همچنین از این واقعیت آگاهم که افراد خوب زیادی در دولت کار می‌کنند؛ افراد زیادی که کارها را به نحو بسیار خوب انجام می‌دهند. ما می‌خواهیم سعی کنیم تا آنجا که ممکن است کسانی را که کار می‌کنند حفظ و آنها را که کاری انجام نمی‌دهند، حذف کنیم».
این رسانه آورده است: لحن ملایم‌تر معاون رئیس‌جمهور حاکی از تضاد آن با رویکرد «اره‌برقی» ماسک است که با هدف کاهش هزینه‌های فدرال و تغییر بوروکراسی وارد عمل شده است. اخراج هزاران کارمند فدرال در روزهای نخست دولت جدید دونالد ترامپ منجر به طرح دادخواست و شکایت‌های بسیاری در دادگاه‌های ایالات‌متحده شده است. اما ماسک تاکنون با دفاع از عملکرد خود، کارکنان اخراج شده را «کلاهبردارانی» توصیف کرده که نمی‌توان به آنها اعتماد کرد. اظهارات ونس در مصاحبه با این شبکه آمریکایی در هواپیما و هنگام بازگشت او و همسرش از بازدید یک کارخانه پلاستیک در ایالت میشیگان، صورت گرفت. گزارش‌ها حاکی است هنگام این بازدید، هزاران معترض در خیابان منتهی به کارخانه صف کشیده و با پلاکاردهایی که بر روی آنها شعارهای توهین‌آمیز نوشته شده بود، به استقبال معاون ترامپ و همسرش رفتند. وی یک شب قبل از این دیدار نیز هنگامی که برای سخنرانی به مرکز کندی در واشنگتن می‌رفت، از سوی جمعیت بیرون از این مرکز هو شد. 
خواب ترامپ برای دانشگاه‌ها
از سوی دیگر فشارهای دولت ترامپ به دانشگاه‌های این کشور روزبه‌روز بیشتر می‌شود. در جدیدترین مورد گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس حاکی است بیش از ۵۰ دانشگاه آمریکا در پی اتهام تبعیض نژادی از سوی دولت دونالد ترامپ رئیس‌جمهوری این کشور با تحقیقات فدرال رو‌به‌رو هستند. بر اساس این گزارش دونالد ترامپ به عنوان بخشی از برنامه خود برای پایان دادن به برنامه‌های تنوع، برابری و شمول که می‌گویند دانشجویان سفیدپوست و آسیایی آمریکایی را مستثنی می‌کند، در حال بررسی این دانشگاه‌ها هستند. خبرگزاری آسوشیتدپرس روز جمعه به وقت محلی گزارش داد: وزارت آموزش‌وپرورش آمریکا تحقیقات جدید را روز جمعه آغاز کرده است. این تحقیقات یک ماه پس از انتشار یادداشتی انجام می‌شود که به مدارس و دانشگاه‌های آمریکا هشدار داده بود که ممکن است کمک دولتی را به دلیل «ترجیحات مبتنی بر نژاد» در پذیرش، بورسیه یا هر جنبه‌ای از زندگی دانشجویی از دست بدهند.
خبرگزاری آسوشیتدپرس در گزارشی دیگر از افزایش فشار‌ها به دانشگاه‌های آمریکا نوشته است: مقام‌های فدرال به دانشگاه کلمبیا گفته‌اند که باید فوراً بخش مطالعات خاورمیانه، جنوب آسیا و آفریقا را حداقل پنج سال تحت نظارت دولت قرار دهد. این درخواست در میان چندین مورد شروطی است که به عنوان شرایط دریافت کمک مالی فدرال وضع شده است. بر اساس این گزارش دونالد ترامپ، تهدید کرده که اگر فعالیت‌ها و رویه‌های دانشگاه کلمبیا بر اساس دستورکارش نباشد، تمامی کمک‌های مالی فدرال را از کالج‌های این دانشگاه لغو می‌کند.