kayhan.ir

کد خبر: ۳۰۷۶۸۸
تاریخ انتشار : ۲۴ اسفند ۱۴۰۳ - ۲۰:۵۱

انتقاد رئیس‌جمهور از وزارت جهادکشاورزی به دلیل افزایش قیمت کالاهای اساسی

 

 رئیس‌جمهور با انتقاد از گزارش‌های ارائه‌شده وزارت جهاد کشاورزی، سیاست‌های کنترل بازار را ناکارآمد دانست اما وزیر جهاد کشاورزی، تغییر نرخ ارز را عامل اصلی گرانی معرفی کرد. 
بر اساس ویدئوی منتشر شده در فضای رسانه‌ای، در مراسم اختتامیه سرشماری عمومی کشاورزی ۱۴۰۳، بحثی میان مسعود پزشکیان؛ رئیس‌جمهور و وزیر جهاد کشاورزی بر سر علت افزایش قیمت کالاهای اساسی شکل گرفت و پزشکیان از عملکرد وزیر جهاد کشاورزی در مدیریت بازار کالاهای اساسی انتقاد کرد. 
غلامرضا نوری؛ وزیر جهاد کشاورزی در این مراسم گفت: به ما هشدار دادند که یک‌سری خوراکی‌ها در بهمن ماه قیمتش بالا رفته و ما هم تحلیل کردیم و علت‌های آن را بررسی کردیم. بخشی از علت به‌خاطر نرخ ارز مبادله‌ای بود که 
20 هزار تومان افزایش یافت. او افزود: یکی دیگر هم نقص توزیع شبکه بود. بلافاصله از همان بهمن ماه هم ما شبکه توزیع اقلام مثل برنج و غیره را که از ارز ترجیحی استفاده می‌کنند را شبکه‌شان را ایجاد کردیم. الان مثل بهمن ماه هیچ برنج خارجی
77 هزار تومان فروخته نمی‌شود و بالاترین قیمت 55 هزار تومان است.
مسعود پزشکیان؛ رئیس‌جمهور با انتقاد از عملکرد وزیر جهادکشاورزی گفت: اینکه الان ‌دلار گران شده به ‌اجناسی که از قبل داخل انبار بوده چه ارتباطی دارد؟ اگر این کارها را می‌کنیم و قیمت کم می‌شود چرا این همه نوسان هست؟ وقتی داده داشته باشم می‌فهم این کارها را بکنم که ‌اجناس گران نشود. وقتی ‌نوسان وجود دارد یعنی من ‌بلد نیستم بازار را ‌مدیریت کنم. اینکه صرفاً بدانیم ‌تورم چقدر است ‌دردی دوا نمی‌کند؛ باید بفهمیم گیر کار کجاست؛ الان من نمی‌دانم به‌خاطر ‌گرانی یقه چه کسی را بگیرم.
نارضایتی رئیس‌جمهور از افزایش قیمت‌ها
گفتنی است، انتقاد رئیس‌جمهور به وزیر جهادکشاورزی، نشان‌دهنده نگرانی جدی دولت نسبت به افزایش قیمت‌ها و تأثیر آن بر معیشت مردم است. با توجه به اینکه مدیریت بازار و کنترل قیمت‌ها از وظایف اصلی وزارت جهاد کشاورزی است این انتقاد می‌تواند به‌عنوان تلاشی برای بهبود وضعیت موجود تلقی شود.
تغییرات نرخ ارز تأثیر مستقیمی بر قیمت کالاهای وارداتی دارد. با افزایش نرخ ارز، هزینه واردات مواد اولیه و کالاهای واسطه‌ای افزایش می‌یابد که این امر به افزایش قیمت نهائی محصولات منجر می‌شود. بنابراین، نظر وزیر جهاد کشاورزی مبنی بر تأثیر نرخ ارز بر قیمت‌ها تا حدودی صحیح است اما اشکال از آنجا پیش می‌آید که حتی کالاهایی که قبلا وارد شده و ماهها در انبار هستند نیز رشد قیمت دارند و سازوکاری برای مقابله با قیمت‌ها وجود ندارد.
با وجود تولید 130 میلیون تن محصولات کشاورزی اما ایران در بخش عمده‌ای از کالاهای اساسی به ویژه در نهاده‌های دامی، ‌روغن،‌گوشت، ‌برنج، شکر وارد‌کننده است و سالانه 16 تا 18 میلیارد دلار ارز می‌پردازد.
در مجموع، نوسانات نرخ ارز و افزایش قیمت دلار تأثیر مستقیمی بر قیمت کالاهای اساسی دارد اما برای کاهش تأثیرات منفی این نوسانات، لازم است سیاست‌های مناسبی در جهت حمایت از تولید داخلی و کاهش وابستگی به واردات اتخاذ شود و سازوکار بازاررسانی و مقابله با عوامل افزایش دهنده قیمت نظیر دلالی، احتکار،‌ فساد و غیره وجود داشته باشد.