آمارهای ضد و نقیض درباره وضعیت آب پایتخت
در حالی مدیرعامل شرکت آب منطقهای تهران از کاهش چشمگیر حجم آب سدهای تهران خبر داده که بر اساس آمار شرکت مدیریت منابع آب ایران، سدهای تهران نسبت به مدت مشابه پارسال ۶ درصد آب بیشتری دارند.
به گزارش شرکت آب منطقهای تهران، «بهزاد پارسا» مدیرعامل این شرکت از کاهش چشمگیر حجم آب سدهای تهران خبر داد و افزود: حجم آب سدهای پنجگانه تهران
به 272 میلیون مترمکعب رسیده که این میزان تنها 13 درصد حجم نرمال این سدها است. وی ادامه داد: ذخیره سدهای امیرکبیر (کرج) در غرب و لتیان در شرق تهران به پایینترین حجم خود رسیدهاند که از زمان بهرهبرداری این سدها تاکنون سابقه نداشته و این ناشی از بارشهای ناچیز امسال و نیز تداوم خشکسالی است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای تهران خاطرنشان کرد: بارندگیهای امسال با ثبت 88 میلیمتر از ابتدای سال آبی جاری تاکنون 45 درصد کمتر از دوره بلندمدت بوده است. با گذشت نیمی از اسفندماه با ثبت تنها چهار و سه دهم میلیمتر بارش نسبت به سال گذشته 53 درصد و نسبت به متوسط بلندمدت
77 درصد کاهش دارد.
پارسا ادامه داد: ذخیره برفی در حوضههای آبریز سدها نیز به شدت کاهش یافته است و انتظار نمیرود روان آب ناشی از ذوب برف به میزان معمول شکل بگیرد.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای تهران با اشاره به تلاش مردم برای انجام سنت خانه تکانی با آب از شهروندان درخواست کرد تا نهایت همکاری را در مصرف آب داشته تا بتوان بدون مشکل این ایام را پشت سر گذاشت.
به گفته وی با تلاشهای صورت گرفته و مدیریت منابع آبهای زیرزمینی و سطحی، تاکنون مشکلی در تامین آب ایجاد نشده است.
پارسا افزود: منابع آب محدود است و با کاهش بارشها سطح آبخوانها نیز با کاهش روبهرو خواهد شد و تداوم این روند تامین آب را مشکلتر خواهد کرد.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای تهران بر همراهی و همدلی مردم در رعایت هرچه بیشتر مصرف در این ایام تاکید کرد.
کاهش ۴۵ درصدی بارندگی
ایسنا هم درباره وضعیت آبی پایتخت گزارش داد: در حالی که تهران پنجمین سال پیاپی خشکسالی را پشت سر میگذارد، کاهش
۴۵ درصدی بارندگیها زنگ خطر کمآبی را برای پایتخت به صدا درآورده است.
«محسن اردکانی» مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان تهران هم اعلام کرده که برنامهای برای نوبتبندی آب وجود ندارد، اما از شهروندان درخواست کرد مصرف خود را
۲۰ درصد کاهش دهند تا تابستان سختی را پیش رو نداشته باشیم.
بر اساس گزارشهای رسمی، وضعیت منابع آبی تهران به شدت بحرانی شده است. حجم ذخایر سدهای تأمینکننده آب پایتخت کاهش یافته و پیشبینیهای هواشناسی نیز از ادامه خشکسالی برای سال آینده خبر میدهد.
این در حالی است که به گفته مقامات، مصرف آب در پایتخت همچنان بسیار بالاتر از الگوی استاندارد است.
در این بین مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان با اشاره به اینکه سرانه مصرف هر شهروند تهرانی ۲۵۰ لیتر در شبانهروز است، این میزان را بسیار بالاتر از الگوی استاندارد ۱۳۰ لیتری دانست و تأکید کرد که تنها ۳۵ درصد مشترکان در چارچوب استاندارد مصرف میکنند، در حالی که ۶۰ درصد آنها تا دو برابر الگوی تعیینشده و پنج درصد بیش از دو برابر آن مصرف
دارند.
وی همچنین نسبت به مصرف بیرویه برخی از شهروندان هشدار داد و گفت: شایسته نیست در شرایطی که تهران با ناترازی منابع و مصارف آبی روبهروست، برخی افراد روزانه ۵۰۰ لیتر آب مصرف کنند.
به گفته اردکانی، برای مشترکان بدمصرف ابتدا اخطار صادر میشود و در صورت ادامه مصرف بالا، محدودیتهایی در دسترسی به آب برای آنها اعمال خواهد شد.
ذخیره سدهای تهران ۶ درصد بیشتر از پارسال
در حالی که مسئولان آب و فاضلاب و آب منطقهای تهران از وضعیت بحرانی آب خبر میدهند، خبرگزاری فارس گزارش داد که بر اساس آمار شرکت مدیریت منابع آب ایران، سدهای تهران نسبت به مدت مشابه پارسال شش درصد آب بیشتری دارند.
بر اساس این گزارش، «بحران در تامین آب تهران» عبارتی که توسط یک بلاگر خانم در اینستاگرام افکار عمومی کشور را تحت تاثیر قرار داد.
حالا اطلاعات تخصصیترین نهاد فعال در حوزه آب کشور میگوید که پنج سد تامینکننده آب تهران شش درصد بیشتر از پارسال آب دارند.
سال گذشته تحویل بموقع پروژههای تامین آب تهران، در کنار مدیریت مصرف صحیح مردم سبب شد تا با وجود ذخایر کمتر آب، تامین مایع حیات بدون خلل در بهار و تابستان ادامه پیدا کند. سدهای تهران به عنوان بخشی از منابع تامینکننده آب پایتخت در کنار سفرههای آب زیرزمینی هماکنون ۲۵۸ میلیون مترمکعب آب ذخیره دارند که بدون احتساب بارشهای انتهای زمستان و فصل بهار کفاف نیاز حداقل سه ماه آینده را میدهد.
خانهتکانی و افزایش مصرف آب
از سوی دیگر همزمان با نزدیک شدن به ایام نوروز، افزایش مصرف آب به دلیل خانهتکانیهای گسترده نگرانیهایی را ایجاد کرده است.
«حسام خسروی»، معاون بهرهبرداری و توسعه آب شرکت آب و فاضلاب استان تهران، نیز اعلام کرد که در آخرین جمعه پیش از ماه رمضان، مصرف لحظهای آب در پایتخت به
۴۸ هزار لیتر بر ثانیه رسید که نسبت به سال گذشته هشت هزار لیتر بر ثانیه افزایش داشته است.
وی تصریح کرد که این میزان مصرف، آن هم در اسفندماه و هوای سرد، بیسابقه بوده است. با این حال، اطلاعرسانیهای اخیر سبب کاهش نسبی مصرف شده و امید میرود شهروندان با صرفهجویی ۲۰ درصدی، از بروز تنش آبی در روزهای گرم پیش رو جلوگیری کنند.
باتوجه به ضعیف بودن بارشهای برفی در سال جاری، وضعیت نامناسب منابع آبی ادامه خواهد داشت، که پیشبینیها نشاندهنده ادامه خشکسالی در سال آینده است و شهروندان باید با همکاری در مصرف بهینه آب، به حفظ منابع محدود موجود کمک کنند.
با این شرایط، نقش شهروندان در مدیریت مصرف آب بیش از پیش اهمیت دارد. مسئولان امیدوارند که با همراهی مردم، تهران بتواند بدون قطعی و جیرهبندی آب از این بحران عبور کند.