نشنال اینترست: قدرت موشکی ایران چالشی بزرگ برای اسرائیل است (خبر ویژه)
«زرادخانه موشکی ایران در طول یک دهه گذشته به شکل چشمگیری توسعه پیدا کردهاست. چنین ابزاری به ایران اجازه میدهد ناوهای آمریکا را هدف قرار دهد. البته نباید تنگه هرمز را فراموش کرد که سالانه یکپنجم نفت جهان از آن عبور میکند. توانمندی موشکی تهران روزبهروز به چالش بزرگتری برای آمریکا و اسرائیل تبدیل میشود.»
نشریه آمریکایی «نشنال اینترست» با بررسی این سؤال که آیا اسرائیل باید نگران شهر موشکی ایران باشد؟، نوشت: ایران در طول یک سال گذشته شاهد حملات مستقیم اسرائیل به خاک خود، سقوط گروههای نیابتی خود در سراسر منطقه و از دست دادن سلطهاش بر سوریه با سرنگونی بشار اسد بود. در سال جدید میلادی تهران باید حسابی خودش را نشان دهد. به نوشته رسانهها، ایران از زرادخانه موشکیاش برای هشدار به دشمنانش استفاده میکند.
هفته جاری، نیروی دریایی سپاه پاسداران، از یک پایگاه موشکی زیرزمینی جدید در منطقه ساحلی جنوب ایران رونمایی کرد. علیرضا تنگسیری، فرمانده نیروی دریایی سپاه قبلاً وعده داده بود که تهران آماده میشود تا هر متجاوز زیادهخواه را در هر مقیاس و جغرافیایی مغلوب و منکوب کند. حسین سلامی، فرمانده سپاه پاسداران هم با همین ادبیات به دشمنان هشدار داد که «محاسبات دشمنان» دقیقتر شود تا «اینکه اشتباه نکنند تا به خاطر اشتباهشان هم خودشان به دردسر نیفتند و هم دیگران».
این نخستین بار نیست که ایران از یک «شهر موشکی» رونمایی میکند. ماه ژانویه، نیروی دریایی سپاه، یک پایگاه زیرزمینی موشکی دیگر را در نزدیکی خلیجفارس افتتاح کرد و نیروی هوافضای سپاه پاسداران نیز چند روز قبل از آن از یک تأسیسات زیرزمینی مشابه رونمایی کرده.
زرادخانه موشکی ایران در طول یک دهه گذشته به شکل چشمگیری توسعه پیدا کرده است. مجموعه سلاحهای ایران اکنون شامل موشکهای بالستیک با دقت بسیار بالا، پهپادها و موشکهای کروز میشود. به نظری میرسد که ایران ابتدا برنامه تولید موشک خود را به عنوان تولید ابزاری برای پرتاب سلاح هستهای توسعه داده اما در طول سالیان، تهران مشاهده کرد که این سلاحها به خودی خود تا چه اندازه میتوانند در دست گروههای نیابتیاش در منطقه اثرگذار باشند.
سپاه پاسداران در طول سالیان گذشته به طور خاص از این موشکها برای حمله به تأسیسات نفتی عربستان سعودی، مواضع داعش در سوریه و مواضع گروههای کُرد در اقلیم کردستان عراق استفاده کردهاست اما آنچه مهمتر بود این است که گروههای تحت حمایت ایران در منطقه، از جمله حزبالله در لبنان، حماس در غزه و حوثیها در یمن، از گسترش زرادخانه موشکی ایران بهرهمند شدهاند. آنگونه که حملات موشکی ایران به اسرائیل در سال ۲۰۲۴ نشان داد، سپاه پاسداران طیف وسیعی از موشکهای کروز و بالستیک در اختیار دارد.
گفته میشود که دوربردترین سلاحهای ایران میتوانند اهداف تا فاصله ۲۰۰۰ کیلومتر (۱۲۴۰ مایل) را هدف قرار دهند. هرچند تهران در حال حاضر موشک بین قارهای در اختیار ندارد که میتواند برد موشکهای ایران را بسیار بیشتر کند، به نظر میرسد که ایران بیصبرانه در پی رسیدن به چنین موشکهایی است. اوایل ماه جاری میلادی ایران یک موشک کروز ضد کشتی با برد ۱۰۰۰ مایل آزمایش کرد.
چنین ابزاری به ایران اجازه میدهد ناوهای نظامی آمریکایی را در دریای عمان و خلیجفارس هدف قرار دهد؛ و البته نباید تنگه هرمز را فراموش کرد که سالانه یکپنجم نفت جهان از آن عبور میکند و دائماً چه از طریق موشک و چه از طریق تاکتیکهای غیرمتقارن دیگر تحت تهدید ایران است. همزمان با تشدید تنشها در منطقه خاورمیانه، توانمندی موشکی تهران روزبهروز به چالش بزرگتری برای آمریکا و اسرائیل تبدیل میشود.