kayhan.ir

کد خبر: ۳۰۵۲۹۶
تاریخ انتشار : ۱۷ بهمن ۱۴۰۳ - ۲۱:۳۸
گزارش خبری تحلیلی کیهان

طرفداران مذاکره با آمریکا پاسخ بی‌شرمانه ترامپ را بشنوند!

 
 
 
سرویس سیاسی-
پس از ارسال سیگنال‌های متعدد از سوی غربگرایان داخلی و مدعیان اصلاحات در دولت چهاردهم، ترامپ با انتشار یادداشتی اجرائی، دستورات جدیدی را برای فشار بر اقتصاد ایران در تداوم سیاست پیشین خود یعنی فشار حداکثری اعمال کرد.
انتشار یادداشت موسوم به «یادداشت امنیت ملی ریاست جمهوری» از سوی ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا در ساعات آغازین چهارشنبه 17 بهمن‌ماه، فضای مبهمی که درباره سیاستی که وی در دولت جدید در برابر ایران اتخاذ خواهد کرد را تا حدی شفاف و آشکار کرد.
کیهان در طی5 ماه گذشته بارها نسبت به خطر ارسال پالس‌های مثبت در شرایطی که غربی‌ها هیچ پاسخ سازنده‌ای به این سیگنال‌ها نداشته‌اند، اشاره داشته و تصمیم‌گیران در دولت را نسبت به تکرار مسیر اشتباه برجام در ضعیف نشان دادن خیانت‌بار کشور برحذر داشته است.
هشدارهایی که متاسفانه به درستی از سوی دولتمردان شنیده نشد و با جولان برخی از افراد در دولت که هیچ کارنامه مثبتی در حوزه سیاست خارجی نداشته و سوابق آنان پر از شکست‌های پیاپی در مذاکره و امتیاز‌گیری از غرب بوده است، سیگنال‌هایی به غرب ارسال گردید که از سوی آنان به ضعف ایران تلقی شده و منجر به تغییر دستگاه محاسباتی دشمن درباره قدرت ایران شد. موضوعی که رهبر معظم انقلاب در اسفندماه 1395 صراحتا آن را موجب تشویق دشمن دانستند.
یادداشت امنیت ملی ترامپ چه بود؟
ترامپ در این یادداشت دستور‌العمل‌هایی را در خصوص فشار حداکثری بر ایران به نهادهای مرتبط با تحریم‌ها در این کشور صادر کرد.
در متن این یادداشت آمده است: «بازگرداندن حداکثر فشار بر ایران: امروز، رئیس‌جمهور دونالد جی. ترامپ یک یادداشت امنیت ملی ریاست‌جمهوری (NSPM) امضا کرد که فشار حداکثری بر دولت جمهوری اسلامی ایران را بازمی‌گرداند، تمامی مسیرهای دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای را مسدود می‌کند و با نفوذ مخرب ایران در خارج مقابله می‌کند.»
در ادامه این یادداشت اشاره شده است: «این یادداشت امنیت ملی ریاست‌جمهوری تعیین می‌کند که: ایران باید از دستیابی به سلاح هسته‌ای و موشک‌های بالستیک قاره‌پیما محروم شود؛ شبکه تروریستی ایران باید خنثی شود؛ توسعه تهاجمی موشک‌ها و دیگر توانایی‌های تسلیحاتی نامتقارن و متعارف ایران باید متوقف شود.»
این یادداشت ریاست‌جمهوری امنیت ملی به وزیر خزانه‌داری آمریکا دستور می‌دهد که حداکثر فشار اقتصادی را بر دولت ایران اعمال کند، از جمله با تحریم یا اجرای اقدامات تنبیهی علیه افرادی که تحریم‌های موجود را نقض می‌کنند.
وزیر خزانه‌داری همچنین برای همه بخش‌های مرتبط تجاری -  از جمله حمل‌ونقل، بیمه و اپراتورهای بندری - دستورالعمل‌هایی درباره خطراتی که متوجه هر شخصی است که عمداً تحریم‌های آمریکا علیه ایران یا گروه‌های تروریستی نیابتی ایران را نقض کند، صادر خواهد کرد.»
همچنین در این یادداشت عنوان شده است: «وزیر امور خارجه نیز معافیت‌های تحریمی موجود را اصلاح یا لغو خواهد کرد و با وزیر خزانه‌داری همکاری خواهد کرد تا کمپینی را برای کاهش صادرات نفت ایران به صفر اجرا کند.
نماینده دائم ایالات متحده در سازمان ملل با متحدان کلیدی برای تکمیل بازگرداندن تحریم‌ها و محدودیت‌های بین‌المللی علیه ایران همکاری خواهد کرد.»
در ادامه این یادداشت عنوان می‌شود: «حفاظت از میهن در برابر ایران: تحمل دولت پیشین آمریکا در برابر تهدیدات ایران علیه شهروندان و شرکت‌های آمریکایی از همین لحظه پایان می‌یابد. دادستان کل تمامی اقدامات قانونی ممکن را برای تحقیق، مختل‌ کردن و پیگرد شبکه‌های مالی و لجستیکی، عوامل یا گروه‌های پوششی داخل ایالات متحده که توسط ایران یا گروه‌های تروریستی نیابتی ایران حمایت می‌شوند، پیگیری خواهد کرد. دادستان کل رهبران و اعضای گروه‌های تروریستی تحت حمایت مالی ایران را که شهروندان آمریکایی را اسیر، مجروح یا کشته‌اند، تحت پیگرد قرار داده و به دنبال بازداشت و استرداد آنها به ایالات متحده خواهد بود.»
همچنین در بخشی دیگر این یادداشت اظهار شده است: «حذف برنامه هسته‌ای ایران از معادلات: رئیس‌جمهور ترامپ اجازه نخواهد داد ایران به توانایی تولید سلاح هسته‌ای دست یابد و همچنین حمایت مداوم ایران از تروریسم، به‌ویژه علیه منافع ایالات متحده، را تحمل نخواهد کرد. در سال ۲۰۲۰، رئیس‌جمهور ترامپ اعلام کرد: «تا زمانی که من رئیس‌جمهور ایالات متحده هستم، ایران هرگز اجازه نخواهد داشت سلاح هسته‌ای داشته باشد. 
یادداشت امنیت ملی ریاست‌جمهوری امروز وعده رئیس‌جمهور در سال ۲۰۲۰ برای مقابله با نفوذ مخرب ایران در سراسر جهان را عملی می‌کند: برای مدت بسیار طولانی - از سال ۱۹۷۹ تاکنون - کشورها رفتار مخرب و بی‌ثبات‌کننده ایران را در خاورمیانه و فراتر از آن تحمل کرده‌اند. آن روزها دیگر به پایان رسیده است. ایران بزرگ‌ترین حامی تروریسم بوده و تلاش آنها برای دستیابی به سلاح هسته‌ای تهدیدی برای جهان متمدن است. ما هرگز اجازه نخواهیم داد چنین اتفاقی رخ دهد. »
اذعان ترامپ به قدرت ایران 
در کنار این موضوع ترامپ در پاسخ به سؤال خبرنگاری در حاشیه ملاقات خود با نخست‌وزیر جنایتکار رژیم صهیونیستی با اشاره به قدرت ایران عنوان داشت: ایران خیلی قدرتمند است 
ترامپ در جواب این سؤال که اکنون با ضعف ایران زمان حمله به تاسیسات هسته‌ای است می‌گوید: «ایران اصلا ضعیف نیست؛ خیلی هم قوی است.»
سفیدشویی ترامپ
 با چه پاسخی رو‌به‌رو شد؟
تحلیل یادداشت امنیت ملی ترامپ در کنار سخنان وی نشانگر این است که بیش از همه، افرادی که در طیف غربگرای داخلی مداوما در حال ارسال پالس ضعف به طرف مقابل هستند، کمر به تضییع و نابودی امنیت و منافع ملی کشورمان گرفته‌اند.
اظهارات و مواضع عجیب افرادی همچون محمدجواد ظریف، که در حال حاضر هیچ صلاحیت و مسئولیتی در حوزه سیاست خارجی کنونی کشور، نداشته و حتی به شکل غیرقانونی منصب معاونت رئیس‌جمهور را نیز اشغال کرده است، در ماه‌های اخیر و به‌خصوص در جریان گفت‌وگوی وی در حاشیه اجلاس داووس، بزرگ‌ترین ضربه را به مسیر دیپلماسی کشور وارد ساخته است.
سفیدشویی ترامپ توسط وی و دیگر افراد تندرو و رسانه‌های زنجیره‌ای در طیف مدعی اصلاحات، به‌سرعت با پاسخی تند و بی‌شرمانه از سوی او رو‌به‌رو شد.
این طیف که نه در سعدآباد، نه در بروکسل و نه نهایتا در برجام، نتوانستند کوچک‌ترین گره‌ای را از مسیر مواجهه کشور با تحریم‌های ظالمانه غرب باز کنند و در مقاطع پیاپی بدون استثنا، با خدعه و عهدشکنی طرف مقابل رو‌به‌رو شدند، در دوران کنونی نیز با فرار رو به جلو، مجددا نسخه مذاکره با فردی را می‌دهند که پیش از این و در دوران دولت حسن روحانی به بی‌ثمر بودن گفت‌وگو با دولت وی اذعان کرده بودند.
محمدجواد ظریف درحالی به سفیدشویی ترامپ اقدام کرد که پیش از این در مراسم روز خبرنگار در سال 1397 اظهار داشته بود: «راجع به برجام، ساعت‌ها مذاکره شده است، سپس آقای ترامپ با یک امضای سریع آن را باطل اعلام می‌کند. آیا می‌توان با چنین فردی وارد مذاکره شد؟ آیا این اقدام چیزی جز یک نمایش تبلیغاتی است؟ اصلا این مذاکره ارزش وقت گذاشتن را دارد؟»
در کنار وی، رسانه‌های زنجیره‌ای مدعی اصلاحات، در ماه‌های اخیر، از هیچ توصیه ذلالت‌باری در خصوص بحث مذاکره با غرب و به‌خصوص آمریکا دریغ نکرده و با تکرار روش خائنانه خود در زمان برجام، سعی در حساس کردن جامعه به موضوع مذاکرات هسته‌ای و سرپوش گذاشتن بر ضعف‌های بی‌شمار مدیریتی در دولت به واسطه تمرکز افکار عمومی بر بحث سیاست خارجی دارند.
تیتر‌های این رسانه‌ها، یادآور زمانی بود که با ذوق‌زدگی تمام از تضمین امضای جان کری و فتح‌الفتوح برجام سخن به میان می‌آورند. فتح‌الفتوحی که به طرفه‌ًْالعینی فرو ریخت و امضایی که حتی در دولت اوباما نیز تضمینی برای لغو کامل تحریم‌های آمریکا در قبال ایران نبود.
امروز هم مجددا شاهد این هستیم که افرادی در این طیف حتی در برابر پاسخ بی‌شرمانه ترامپ نیز حاضر به اعتراف به اشتباه خود نبوده و مجددا مسئولین را به کرنش در برابر آمریکا دعوت می‌کنند.
در همین راستا، مدیر یکی از رسانه‌های حق‌العمل‌کار و زرد طیف مدعی اصلاحات در پیامی در شبکه اجتماعی ایکس عنوان داشته است:«همان‌طور که ترامپ در مورد مکزیک، فشار را با صدور «فرمان» آغاز کرد، اما مکزیک، اندکی بعد، کمی عقب نشست و ترامپ هم متعاقباً برای یک ماه فرمان را معلق کرد، در مورد ایران هم می‌توان این احتمال را داد که ترامپ اقدامات خود را با یادداشتِ «فشار حداکثری» (و نه فرمانی که الزام اجرائی دارد)، آغاز کرده و منتظر پاسخ ایران می‌ماند تا دست بالا را از آن خود کند. ایران اما باید خیلی هوشیارانه، خود و مردم را از این مخمصه عبور دهد و بهانه‌ بیشتری به دستِ ترامپ ندهد؛ ولو آن‌که به بهای کسب یک «امتیاز ظاهری» برای او باشد. واقعیت آن است که «ترامپ» به چنین امتیازی از نظر «روانی» نیاز دارد و در مقابل، اولویتِ ایران نیز، عبور از شرایط پیچیده‌ داخلی - خارجی است.»
ظرب‌المثلی انگلیسی ساده‌لوحی بیش از حد را کمتر از یک تار مو با خیانت می‌داند، به نظر می‌رسد این ساده‌اندیشی عجیب و بی‌حد مرز، در این طیف پایانی نداشته و طیف مدعی اصلاحات هیچ‌گاه حاضر به پذیرش و اصلاح اشتباهات خود نبوده و نیست.
سوءمدیریت و بی‌عملی 
کمک‌کننده تحریم  
عملکرد اقتصادی دولت چهاردهم در ماه‌های گذشته علی‌رغم همه امیدواری‌ها به تفاوت میان دولت مسعود پزشکیان و دولت یازدهم و دوازدهم، به واسطه حضور افرادی که پیش از این نیز در دولت حسن روحانی کارنامه خوبی را از خود به‌جای نگذاشته بودند، جای دفاع نداشته است.
رشد افسارگسیخته نرخ سکه و دلار آن هم در طی مدت زمان پنج ماهه، در سایه حضور افرادی که در عین رفع مسئولیت از خود، علنا در حال خط‌دهی به بازارهای مالی هستند، شرایطی را رغم زده است که به نوبه خود ضلعی دیگر را برای اثر بخشی تحریم‌ها ناخواسته و ناخودآگاه ایجاد کرده است.
در کنار این موضوع برخی از مواضع تامل‌برانگیز از سوی دولتمردان برای ضعیف نشان دادن وضعیت کشور،شائبه تکرار روش حسن روحانی در ابتدای دولت یازدهم و دروغ‌های نجومی خزانه و سیلوهای خالی را به ذهن متبادر می‌کند.
در برابر این موضوع به نظر می‌رسد که دولت و شخص رئیس‌جمهور محترم می‌بایست تجدید نظری را در قبال تیم اقتصادی خود در دستور کار قرار دهد.
با ترامپ چه باید کرد
همان‌طور که در ابتدای این گزارش نیز اشاره شد، یادداشت امنیت ملی ترامپ تا حد زیادی سیاست واقعی خود در قبال ایران را در دوره جدید ریاست جمهوری وی آشکار ساخت.
همچون گذشته کیهان بار دیگر نیز این هشدار و توصیه برادرانه را به مسئولین محترم و سیاست‌گذاران دولتی می‌دهد که هرگونه اصرار به مذاکره در شرایطی که طرف مقابل رویکرد فشار را در پیش گرفته است، نه‌تنها دستاوردی نخواهد داشت که بالعکس دست مذاکره‌کنندگان کشور را در زمانی که مذاکره مقتضی و مناسب تشخیص داده شود نیز خالی خواهد کرد.
نتیجه دیپلماسی التماسی، که با قطعنامه 2231 و برجام فروش نفت ایران را در پایین‌ترین میزان ممکن رساند و اقتصاد کشور را در وضعیتی بحرانی به دولت سیزدهم تحویل داد، پیش روی تصمیم‌گیران است. تکرار دیپلماسی برجامی چاهی بزرگ در برابر رئیس‌جمهور محترم و دولت چهاردهم است.