kayhan.ir

کد خبر: ۳۰۳۳۵۸
تاریخ انتشار : ۱۷ دی ۱۴۰۳ - ۲۱:۲۶

بزرگ‌ترین رسوایی مالی در تاریخ مدرن فرانسه سارکوزی دوباره به دادگاه می‌رود

 
 
«نیکلا سارکوزی» رئیس‌جمهوری سابق فرانسه به اتهام دریافت مبالغ هنگفتی پول از «معمر قذافی» دیکتاتور پیشین لیبی به منظور تامین مالی کارزار انتخاباتی خود در سال ۲۰۰۷ در دادگاه محاکمه می‌شود؛ اتهامی که از آن به عنوان بزرگ‌ترین رسوایی تاریخ مدرن فرانسه یاد شده است.
قرار است «نیکولا سازکوزی» رئیس‌جمهور سال‌های 2007 تا 2012 فرانسه بار دیگر محاکمه شود، این‌بار اتهام او دریافت میلیون‌ها یورو از معمر قذافی دیکتاتور سابق لیبی است که در سال 2011 توسط شورشیان مورد حمایت غربی‌ها و همین دولت وقت فرانسه به طرز فجیعی کشته شد و این منطق سیاستمداری در غرب است که شیره متحدین را تا جایی که امکان دارد باید کشید و درست زمانی که تاریخ مصرف‌شان تمام شد، آنها را رها کرد. براساس اتهامات مطرح‌شده در پرونده سارکوزی، چند تن از افراد نزدیک به این مقام سابق فرانسه در سال ۲۰۰۵ یعنی زمانی که سارکوزی هنوز وزیر کشور بود، با چند مقام رژیم قذافی در لیبی دیدار کردند. وی پس از پیروزی در انتخابات ریاست‌جمهوری سال ۲۰۰۷ میلادی، از قذافی دعوت کرد تا به پاریس بیاید و برای این دیکتاتور چادری در یکی از باغ‌های نزدیک به کاخ الیزه برپا کرد. سارکوزی نخستین رهبر غربی بود که از قذافی پس از قطع روابط در دهه ۱۹۸۰ به دلیل حمایت وی از تروریسم، استقبال می‌کرد. هرچند وی در نهایت در سال ۲۰۱۱ فرانسه را در خط‌مقدم حملات هوائی ائتلاف نظامی ناتو علیه نیروهای قذافی قرار داد که در نهایت به سقوط حکومت این دیکتاتور لیبی منجر شد و جواب تمام خوش‌رقصی‌های قذافی را یکجا با وی تسویه کرد.
رشوه 50 میلیون یورویی
گزارش‌ها حاکی است دیکتاتور لیبی بیش از 50میلیون یورو به سارکوزی و شماری دیگر از مقامات نزدیک به سارکوزی از جمله 3 وزیر، کمک مالی کرده است. گفته می‌شود در صورتی که سارکوزی در این دادگاه مجرم شناخته شود، به ۱۰ سال زندان محکوم می‌گردد. 
دادگاه بررسی خواهد کرد که آیا حاکمان لیبی به ازای حمایت از کارزار انتخاباتی سارکوزی خواستار کمک‌ها و حمایت‌های دیپلماتیک، قانونی و یا تجاری شده‌اند یا خیر. یکی از این دادخواست‌ها مربوط به «عبدالله سنوسی»، رئیس دستگاه امنیتی و از بستگان نزدیک قذافی است. سنوسی پیش از این در سال 1999 به صورت غیابی به اتهام نقش داشتن در بمب‌گذاری هواپیمای مسافربری در نیجر به حبس ابد محکوم شده بود. این پرواز مربوط به هواپیمای شرکت فرانسوی بود و در آن تمامی 156 مسافر و 14 خدمه کشته شدند. آمریکا و فرانسه، لیبی را مقصر این حادثه اعلام کرده و آن را به پرداخت 6میلیارد دلار غرامت محکوم کردند. در پرونده سارکوزی ادعا شده که دولت وقت لیبی از رئیس‌جمهور اسبق فرانسه خواسته است تا راهی برای لغو قرار بازداشت بین‌المللی فرانسه علیه سنوسی پیدا کند.
بی‌اعتمادی مردم به نظام سیاسی فرانسه
گاردین این محاکمه را بزرگ‌ترین رسوایی مالی سیاسی در تاریخ مدرن فرانسه خوانده و نوشته است: محاکمه تاریخی رئیس‌جمهوری پیشین راستگرای فرانسه به همراه ۱۲ نفر دیگر از جمله سه وزیر وقت کابینه، به اتهام دریافت وجوه نقد از یک دیکتاتور خارجی، سبب بدتر شدن اعتماد رای‌دهندگان به طبقه سیاسی فرانسه می‌شود. به گزارش گاردین براساس تحقیقاتی که به مدت ۱۰ سال به طول انجامیده، دادگاه قرار است به اتهاماتی مبنی بر انتقال چمدان‌های پول که از طرف قذافی برای ساختمان‌های وزارتخانه در پاریس فرستاده شده، رسیدگی کند. گفته می‌شود این پول‌ها به منظور تامین مالی کارزار انتخاباتی سارکوزی در سال ۲۰۰۷ ارسال شده بود. سارکوزی هرگونه اتهام در این زمینه را رد کرده است.
به گزارش ایرنا به نقل از گاردین، سارکوزی در حال حاضر دو پرونده محکومیت دیگر هم در دادگاه دارد. وی ماه گذشته از سوی عالی‌ترین دادگاه فرانسه به دلیل فساد و تلاش‌های غیرقانونی برای جلب‌نظر یک قاضی، محکوم شد. در نتیجه حکم این دادگاه وی باید به مدت یک سال با پابند الکترونیک تردد داشته باشد. در یک محاکمه دیگر نیز وی به اتهام پنهان کردن هزینه‌های غیرقانونی انتخابات ریاست‌جمهوری سال ۲۰۱۲ که در نهایت به شکست وی مقابل فرانسوا اولاند، ختم شد، محکوم شده است. «فابریس آرفی» روزنامه‌نگاری که برای نخستین‌بار خبر فساد سارکوزی و رابطه وی با دیکتاتور لیبی را در سال ۲۰۱۱ منتشر کرد، حجم اتهامات وی را در پرونده لیبی برای جامعه فرانسه مانند «شوک الکتریکی» دانست و گفته است، کل تصویر فرانسه در خطر است. مردم رفتار سازشکارانه یک رئیس‌جمهور سابق و تیمش را با یک دیکتاتور بدنام آن هم در سطحی دیپلماتیک، اقتصادی، قضائی و مالی متوجه خواهند شد.