kayhan.ir

کد خبر: ۳۰۳۰۳۷
تاریخ انتشار : ۱۲ دی ۱۴۰۳ - ۲۱:۰۲

اخراج فرانسه از ششمین کشور آفریقایی ساحل عاج هم عذر ماکرون را خواست

 
 
در پی کشورهایی چون چاد، نیجر، بورکینافاسو، مالی و سنگال، ساحل‌عاج نیز اعلام کرد نیروهای فرانسوی باید فوراً از این کشور خارج ‌شوند.
از چندی پیش کشورهای آفریقایی چون بورکینافاسو، نیجر و مالی در پی دگرگونی بنیادین در توافقات منطقه‌ای خود با پاریس، اقدام به اخراج نظامیان فرانسوی کردند. این کشورهای غرب آفریقا اخیراً از فرانسه خواستند تا نیروهایش را سریعاً خارج کند. 
در پی این کشورها چاد و سنگال نیز چنین درخواستی را مطرح کردند؛ جالب است که بدانیم جمهوری چاد با ثبات‌ترین و وفادارترین شریک فرانسه در آفریقا بوده است. رهبران نظامی نیجر، مالی و بورکینافاسو پس از اخراج نیروهای فرانسوی به روسیه نزدیک‌تر شده و مزدوران روسی در سراسر منطقه ساحل مستقر شده‌اند. 
به هر حال، به نظر می‌رسد که این پایان ماجرای اخراج فرانسوی‌ها نیست. نفوذ استعماری فرانسه در آفریقا به روزهای پایانی خود نزدیک شده است. 
تحولات سال‌های اخیر و حتی اتفاقات هفته‌های گذشته نشان می‌دهد که فرانسه دیگر چشم‌انداز روشنی برای ادامه سیاست‌های استعماری خود پس از قرن‌ها بهره‌برداری و چپاول در این قاره ندارد.
«الحسن واتارا»، رئیس‌جمهور ساحل‌عاج، اعلام کرد خروج نیروهای فرانسوی از این کشور در ژانویه 2025 (ماه جاری میلادی) آغاز می‌شود. فرانسه ۶۰۰ نیرو در ساحل‌عاج دارد. 
آن‌طور که «ایسنا» به نقل از «آسوشیتدپرس» نوشته است، وی با بیان اینکه کنترل گردان پیاده‌نظام «پورت بویت» که توسط نیروهای فرانسوی اداره می‌شود، قرار است به نیروهای ساحل‌عاج انتقال یابد، افزود: «ما درباره خروج سازماندهی شده و جامع نیروهای فرانسوی از کشورمان تصمیم گرفته‌ایم.» اظهارات رئیس‌جمهور ساحل‌عاج در پی اقدامی مشابه در سراسر غرب آفریقا مطرح شده، جایی که حضور نظامی فرانسه پایان یافته است.
کاهش حضور و روابط نظامی در حالی اتفاق افتاده است که فرانسه تلاش‌هایی را برای احیای نفوذ سیاسی و نظامی خود در قاره سیاه با ارائه یک استراتژی جدید نظامی پی‌ می‌گیرد؛ البته اینکه بتواند موفق باشد یا نه در ابهام است. از زمان پایان حکومت استعماری فرانسه در کشورهای آفریقایی، نیروهای فرانسوی از ۷۰درصد این کشورهای آفریقایی خارج شده‌اند و تتمه آنها نیز اخیراً مشغول خارج‌شدن هستند. 
فرانسوی‌ها فقط در جیبوتی با ۱۵۰۰ سرباز- جیبوتی در شاخ آفریقا موقعیت ژئوپلیتیک قابل‌توجهی دارد- و گابن با ۳۵۰ سرباز باقی می‌مانند. به نظر می‌رسد که قرار است دیگر با مطرح شدنِ «استعمار آفریقا» بلافاصله نام «فرانسه» به ذهن متبادر نشود؛ فرانسه که به بهانه حفظ امنیت وارد خاک آفریقا شد اما با استعمار و استثمار، ثروت و معادن کشورهای مختلف این قاره را غارت کرد.