هشدار سناتور آمریکایی درباره میلیاردرهای کاخ سفید و حرکت آمریکا به سمت الیگارشی
سناتور سرشناس آمریکایی در مقالهای ضمن انتقاد از قدرت سیاسی میلیاردرها در آمریکا، استدلال کرد که این کشور در «مسیر الیگارشی» قرار میگیرد.
با پیروزی ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری اخیر آمریکا در این کشور و حمایتی که وی از سوی مولتی میلیاردرهایی مثل ایلان ماسک در دستیابی به این پیروزی دریافت کرده بود، بسیاری را در آمریکا نسبت به افتادن دولت به دست گروههای متنفذ فاسد یا الیگارشی نگران کرده است. جدای از ماسک که در دولت آینده ترامپ مسئولیت دارد، بسیاری از مقامات دولت جدید وی نیز از میلیاردرهای حامی وی هستند.بر اساس گزارش گاردین ترامپ در حال تشکیل کابینهای از میلیاردرهای آمریکایی است که گفته میشود داراییهای آنها در مجموع ۳۴۰میلیارد دلار است. بر اساس این گزارش دستکم ۱۱ نفر از کسانی که برای پستهای استراتژیک پس از بازگشت ترامپ به کاخسفید در ژانویه (اول بهمن) انتخاب شدهاند، یا خودشان به جایگاه یک میلیاردر رسیدهاند یا همسران میلیاردر دارند و یا در فاصلهای نزدیک به این موقعیت قرار دارند. بنابراین، میتوان نتیجه گرفت که کابینه ترامپ، ثروتمندترین دولت در تاریخ آمریکا خواهد بود که ارزش دارایی اعضای آن بالغ بر ۳۴۰میلیارد دلار است.گفته میشود پستهای ردهپایین دولت وی نیز به ابرثروتمندان واگذار شده است. به نوشته نشریه فوربس، همه این افراد به صورت فردی یا از طریق پیوندهای زناشویی یا خانوادگی در گروه میلیاردرها قرار میگیرند، از جمله «چارلز کوشنر»، پدر داماد ترامپ و سرمایهدار بزرگ که مورد تأیید سناست و احتمالاً سفیر واشنگتن در پاریس خواهد شد. برخی از تحلیلگران، از جمله «فیونا هیل»، که در دولت قبلی ترامپ بهعنوان مدیر ارشد امور اروپایی و روسی فعالیت میکرد، این تحولات را بهعنوان نشانهای از تسلط الیگارشی بر سیاست آمریکا دانستهاند.
لحظهای مهم و تاریخی
«برنی سندرز» سناتور مستقل آمریکایی از ایالت ورمونت هم در مطلبی برای رسانه خبری «فاکسنیوز» با هشدار درباره تسلط یک الیگارشی فاسد بر دستگاه حکومتی آمریکا نوشته است: «ایالاتمتحده ۲ مسیر مخالف دارد؛ طبقه میلیاردرها و سایر کشور». سندرز در ادامه این مطلب استدلال میکند: «ما در لحظه مهم و بیسابقهای از تاریخ آمریکا هستیم. ما یا برای ایجاد دولت و اقتصادی برای همه مبارزه میکنیم یا اینکه سریعاً در مسیر الیگارشی و حاکمیت اَبرثروت پیش میرویم.»
به گزارش ایسنا سناتور سندرز با انتقاد از «ایلان ماسک» میلیاردر آمریکایی و صاحب شبکه اجتماعی «ایکس» که اخیراً هم پای خود را در دنیای سیاست گذاشته و همچنین چهرههای دیگری نظیر «جف بزوس» مالک روزنامه «واشنگتنپست» و بنیانگذار شرکت «آمازون» و «مارک زاکربرگ» بنیانگذار شرکت متا (شرکت مادر فیسبوک و اینستاگرام) گفت: «این سه نفر مالک ثروت بیشتری از نیمه پایین جامعه ما هستند؛ بیش از ۱۶۵میلیون نفر.» این سناتور مستقل در مطلب خود استدلال کرد: «در نسخه دوم آمریکا، همزمان با اینکه ثروتمندان کشتیهای تفریحی، عمارتها و جزایر خصوصی خریداری میکنند، مردم طبقه کارگر برای دستیابی به نیازهای اولیه زندگی بسیار تلاش میکنند. در چنین آمریکایی، بیش از ۶۰درصد از مردم ما حقوق بسیار اندکی دارند، میلیونها نفر برای حقوق ناچیز کار میکنند، ۸۵میلیون نفر فاقد بیمه یا بیمه ناکافی هستند، بیش از ۲۰میلیون خانوار بیش از نیمی از درآمد محدود خود را صرف اجاره یا رهن میکنند و بیش از ۶۰هزار نفر سالانه میمیرند زیرا آنها نمیتوانند بموقع به پزشک مراجعه کنند.» سندرز علاوهبر نابرابری حقوق در آمریکا به موضوع رسانهها دراین کشور پرداخته و نوشته است: تخمین زده میشود که در حال حاضر ۶ شرکت بزرگ رسانهای مالک ۹۰درصد آنچه مردم آمریکا میبینند، میشنوند و میخوانند، هستند. این تعداد انگشتشمار از شرکتها هستند که تعیین میکنند چه چیزی «مهم» است و چه چیزی را مورد بحث قرار میدهیم و چه چیزی «بیاهمیت» است و چه چیزی را نادیده میگیریم. برنی سندرز با بیان اینکه چنین چیزی «دموکراسی نیست»، نوشته است «این یک شخص، یک رای نیست! این چیزی نیست که آمریکا باید براساس آن عمل کند. این دموکراسی نیست. ۲ مسیر وجود دارد؛ حاکمیت طبقه میلیاردرها یا دموکراسی و عدالت.»
استفاده از ارتش برای اخراج مهاجرین
جدای از نگرانی از تسلط ابرثروتمندان به سرنوشت جامعه و لهشدن طبقات کارگر در دولت آینده ترامپ همچنین این نگرانی نیز بهشدت وجود دارد که وی از ارتش و نیروهای امنیتی برای اخراج مهاجرین غیرقانونی استفاده کند. در همین ارتباط والاستریتژورنال به نقل از «تام هومان»، دولتمرد جمهوریخواهی که از سوی دونالد ترامپ به عنوان «تزار مرزی» در دولت آتی معرفی شده است، گزارش داده است که دولت آینده رئیسجمهور منتخب آمریکا امکان استفاده از پایگاههای نظامی آمریکا برای بازداشت و اخراج مهاجران غیرقانونی و همچنین استفاده از هواپیماهای نظامی برای اخراج آنها را بررسی میکند. به گزارش ایسنا، تام هومان که از سوی دونالد ترامپ، به عنوان مسئول رسیدگی به مرزهای آمریکا و مهاجران غیرقانونی انتخاب شده است، قبلاً گفته بود که دولت ترامپ خانوادههای مهاجران غیرقانونی را از این کشور اخراج خواهد کرد، از جمله والدینی که فرزندانشان در خاک آمریکا متولد شدهاند. نشریه والاستریتژورنال به نقل از هومان نوشته است: همکاران ترامپ اکنون منتظر پیشنهاد کنگره آمریکا در مورد میزان بودجه این ابتکار هستند. هومان افزود که او ارتش را به عنوان یک «تقویتکننده نیرو» میبیند که برای اخراج دستهجمعی مهاجران غیرقانونی از آمریکا لازم است. به گفته وی ارتش همچنین میتواند برای کمک به لجستیک، وظایف اداری، تجزیه و تحلیل اطلاعاتی و ایجاد زیرساخت استفاده شود. این نشریه تاکید کرده است که چنین رویهای قبلاً توسط مقامات آمریکا استفاده شده بود؛ به ویژه، باراک اوباما، رئیسجمهور سابق و جو بایدن، رئیس فعلی دولت، از پایگاههای نظامی برای بازداشت موقت کودکان خردسالی که بهطور غیرقانونی وارد کشور شده بودند، قبل از بازگرداندن آنها به خانوادههایشان استفاده کردند. همچنین پس از خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان در سال ۲۰۲۱، پناهجویان در پایگاههای نظامی آمریکا اسکان داده شدند. بر اساس این گزارش ترامپ پیشتر نیز گفته بود که در اولین روز ریاستجمهوری خود بستهای از دستورات اجرائی را برای بستن مرزهای آمریکا به روی مهاجران غیرقانونی امضا خواهد کرد. او وعده داده که هر عضو یک باند خارجی و بیگانه غیرقانونی در خاک آمریکا اخراج و «نابود خواهد شد». در ماه دسامبر(آذر- دی) سیانان به نقل از منابع گزارش داد که تیم ترامپ همچنین در حال بررسی راههای مختلف برای پایان دادن به حق شهروندی است، از جمله امتناع از صدور اسناد برای فرزندان والدین بدون پاسپورت و تشدید شرایط برای ویزای توریستی. ترامپ بارها قصد خود را برای تشدید سیاست مهاجرتی ایالاتمتحده ابراز کرده و از بایدن به دلیل عدم اقدام وی انتقاد کرده است. با این حال، دولت آینده ترامپ که در مورد طرحهایی برای بازداشتها و اخراجهای دستهجمعی بحث میکند، با محدودیتهای منابعی مشابه بایدن مواجه است. موضوع تنظیم سیاست مهاجرت همچنان موضوع بحث داغ در آمریکا است.