کیهان بررسی میکند
غیرحضوری شدن مدارس ابتدائی استان تهران طی امروز و فردا بعد از مقاومت استانداری در برابر هشدارهای سلامت
سرویس اجتماعی-
درحالی که شاخص آلودگی هوای تهران در دو روز گذشته از محدوده ناسالم فراتر رفته بود، اما پس از آنچه معاون وزیر بهداشت استنکاف استانداری در برابر هشدار وزارت بهداشت خواند، نهایتا مدارس ابتدائی تهران امروز و فردا غیرحضوری شد.
به گزارش کیهان، بعدازظهر روز یکشنبه، رئیس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت ضمن اعلام اینکه شاخص کیفیت هوا در شهر تهران در اکثر ایستگاهها در محدوده ناسالم برای همه گروهها قرار دارد، گفته بود: طبق اعلام سازمان هواشناسی تا پایان هفته در تهران پایداری هوا وجود دارد و با ادامه روند تولید آلایندهها، وضعیت کیفیت هوا به محدوده خیلی ناسالم خواهد رسید.
عباس شاهسونی همچنین از عموم مردم به خصوص گروههای آسیبپذیر از جمله کودکان، سالمندان، زنان باردار، بیماران تنفسی و قلبی و عروقی و افرادی که دیابت دارند درخواست کرد که در این شرایط در صورت امکان در فضای باز تردد نداشته باشند و در صورت ضرورت حتما از ماسک مناسب استفاده نمایند.
علاوه بر این، اداره کل هواشناسی استان تهران روز یکشنبه با صدور هشدار نارنجیرنگ از انباشت آلایندهها در هوای تهران خبر داده و آورده بود: از یکشنبه شب تا چهارشنبه (۲ تا ۵ دیماه) سکون جو همراه با افزایش غلظت آلایندههای جوی بهویژه ذرات معلق کوچکتر از ۲.۵ میکرون و تشدید کاهش کیفیت هوا بهویژه در نیمه جنوبی و مناطق مرکزی استان تهران پیشبینی میشود.
البته آلودگی هوا طبق پیشبینی هواشناسی، روز گذشته نیز تداوم داشت و بر اساس اعلام شرکت کنترل کیفیت هوای تهران در بعدازظهر روز دوشنبه، میانگین کیفیت هوای پایتخت در شرایط ناسالم برای همه قرار گرفت.
بر این اساس، اداره کل هواشناسی استان تهران نسبت به خودداری از تردد غیرضروری برای تمام گروهها، استفاده از ماسک بهداشتی برای ترددهای ضروری بهویژه در مناطق پرتردد شهری، پرهیز از فعالیتهای فیزیکی سنگین و طولانیمدت و فعالیتهای ورزشی در فضای باز، مدیریت منابع ثابت و متحرک آلاینده هوا، آمادگی دستگاههای امدادرسان بهویژه بخشهای بهداشت و درمان، اتخاذ تدابیر مدیریتی جهت جلوگیری از افزایش غلظت آلایندههای جوی توصیه کرده بود.
از سوی دیگر براساس دادههای بهروز شده در «پایگاه بینالمللی سنجش و رتبهبندی کیفیت شهرهای جهان» (IQAIR) روز دوشنبه، تهران دیروز یکی از چند شهر با بیشترین آلودگی هوا در جهان بود و حتی تا رتبه سوم هم صعود کرد.
استنکاف استانداری تهران
در برگزاری جلسه اضطرار آلودگی هوا
با وجود همه پیشبینیها مبنی بر استقرار هوای آلوده برای روزهای متوالی در تهران، روز یکشنبه خبری از تشکیل کمیته اضطرار آلودگی هوا حداقل در استان تهران نشد! موضوعی که واکنش معاون بهداشت وزارت بهداشت را در پی داشت.
علیرضا رئیسی با اشاره به شاخص کیفیت نامناسب هوا در شهر تهران و ناسالم بودن برای همه گروهها، از استنکاف استانداری تهران برای برگزاری جلسه کمیته اضطرار آلودگی هوا و تصمیمگیری در این مورد خبر داد.
وی دیروز در حاشیه جلسه شورای معاونین وزارت بهداشت با بیان اینکه وضعیت هوا در اکثر ایستگاههای سنجش هوا در محدوده ناسالم است، گفت: بنابر پیشبینیهای سازمان هواشناسی تا پایان هفته در تهران شاهد پایداری هوا و غلظت آلایندهها هستیم و در روزهای آینده کیفیت هوا به محدوده خیلی ناسالم میرسد.
رئیسی با اشاره به آنچه که «استنکاف استانداری تهران برای برگزاری جلسه کمیته اضطرار آلودگی هوا و تصمیمگیری در این مورد» خواند، افزود: وظیفه وزارت بهداشت در چنین شرایطی اعلام هشدار و درخواست برگزاری جلسه کمیته اضطرار آلودگی هواست. در حال حاضر توصیه جدی ما به مردم کاهش ترددهای غیرضرور و همچنین کاهش فعالیت در فضای باز به منظور مواجهه کمتر با آلایندههاست. تامین سلامت مردم اولویت اول وزارت بهداشت است و در این راه هیچ کوتاهی نخواهیم کرد و مطالبهگر سلامت مردم هستیم. انتظار داریم سایر دستگاهها نیز به سلامت مردم حساسیت داشته باشند.
جلسههای چند ساعته برای یک تصمیم؟!
دیروز اما جلسه کمیته اضطرار آلودگی هوا در استانداری تهران بالاخره برگزار شد و خبر این جلسه ساعت 15:30 رسانهای شد اما نتیجه این جلسه که تعطیلی و غیرحضوری شدن مدارس ابتدائی مدارس ابتدائی و تعطیلی مهد کودک و پیش دبستانیهای استان تهران طی روزهای سهشنبه و چهارشنبه بود حدود پنج ساعت بعد از شروع جلسه اعلام شد.
اجرای طرح زوج و فرد در تهران از در منازل هم از دیگر تصمیمات این کمیته بود.
حال سؤال این است؛ آیا این همه زمان برای برگزاری این جلسه نیاز است؟ آیا در شرایطی که از چند روز قبل شدت آلودگی هوا در هفته جاری برای تهران پیشبینی شده و از سوی وزارت بهداشت هشدارهای موکدی صادر شده است، نمیتوان بموقع تصمیمگیری کرد؟ بسیاری از خانوادهها نسبت به تردد فرزندانشان در یکی دو روز گذشته در شرایط نامناسب آلودگی هوای تهران و غیرحضوری نشدن آموزش گلایه داشتند.
لازم به ذکر است، در کمیته اضطرار آلودگی هوا که تصمیم برای تعطیلی مدارس بر عهده آنهاست، نمایندگانی از وزارت بهداشت، شهرداری، وزارت کشور، سازمان حفاظت محیطزیست، پلیس راهور، اورژانس، وزارت آموزش و پرورش و استانداری حضور دارند و براساس پیشنهاد و رایگیری جمعی، اگر شاخص آلودگی از 150 فراتر رود، پیشنهاد تعطیلی مدارس و دانشگاهها و اگر از 200 بالاتر رود، پیشنهاد تعطیلی ادارات و مدارس و دانشگاهها ارائه میشود.
آخرین وضعیت آلودگی هوا تا پایان هفته
رئیس مرکز ملی پیشبینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا دیروز به ایسنا گفت: بر اساس تحلیل آخرین نقشههای پیشیابی هواشناسی تا ظهر سهشنبه در اغلب مناطق کشور جوی آرام و پایدار مستقر خواهد بود و در شهرهای صنعتی و پرجمعیت مشهد، سمنان، تهران، کرج، قزوین، تبریز، ارومیه، اراک، اصفهان و اهواز افزایش غلظت آلایندههای جوی و کاهش کیفیت هوا پیشبینی میشود. وی ادامه داد: بعد از ظهر سهشنبه با گذر موجتر از میانی جو در غالب مناطق کشور افزایش وزش باد و کاهش غلظت آلایندههای جوی دور از انتظار نیست. چهارشنبه نیز در برخی نقاط واقع در جنوب شرق و جنوب افزایش ابر، وزش باد و گاهی رگبار پراکنده رخ میدهد.
ضیاییان افزود: پنجشنبه (۶ دیماه) با استقرار مجدد هوای پایدار بر آسمان کشور در شهرهای صنعتی و پرجمعیت افزایش غلظت آلایندههای جوی و کاهش کیفیت هوا پیشبینی میشود. جمعه نیز با نفوذ سامانه بارشی از غرب کشور در شمال غرب، غرب و ارتفاعات البرز مرکزی افزایش ابر، بارش باران و برف و وزش باد پیشبینی میشود.
توصیه وزارت بهداشت به استفاده از ماسک
برای کودکان در زمان آلودگی هوا
رئیس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت روز گذشته از عموم مردم به خصوص گروههای آسیبپذیر از جمله کودکان، سالمندان، زنان باردار، بیماران تنفسی و قلبی و عروقی و افرادی که دیابت دارند درخواست کرد که در این شرایط در صورت امکان در فضای باز تردد نداشته باشند و در صورت ضرورت حتما از ماسک مناسب استفاده نمایند.
به گزارش وبدا، عباس شاهسونی، همچنین به آسیبپذیری کودکان در مقابل آلودگی هوا اشاره کرد و با بیان این که حساسیت کودکان به آلودگی هوا قبل از تولد شروع میشود، گفت: برخی از آلایندهها میتوانند از جفت عبور کنند و در نتیجه جنین در معرض آلودگی هوا قرار میگیرد.
شاهسونی افزود: پس از تولد، کودکان به دلایل عمدهای، با خطرات ویژهای از آلودگی هوا مواجه میشوند چرا که اغلب، هوای آلوده بیشتری نسبت به بزرگسالان دریافت میکنند و از آنجاییکه بدن آنها در حال رشد و تکامل است و سیستم ایمنی نیز کامل نیست هوای آلوده به روشهای مختلف بر سلامت آنها تأثیر میگذارد.
وی در ادامه افزود: کودکان با سرعت بیشتری و اغلب از طریق دهان نفس میکشند، به این معنی که آنها هوای بیشتری نسبت به بزرگسالان به ازای هر کیلوگرم وزن بدن خود استنشاق میکنند و از سویی آنها اغلب، اوقات بیشتری را در خارج از منزل میگذرانند و هوای نزدیک به زمین را تنفس میکنند که آنها را در مجاورت منابع آلودگی مانند گرد و غبار و اگزوز وسایل نقلیه قرار میدهد. نوزادان و کودکان نوپا نیز در معرض آلودگی هوای خانگی قرار دارند.
به گفته رئیس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت، یک رژیم غذایی سرشار از آنتی اکسیدان و مواد غذایی کامل میتواند به بدن کودک شما کمک کند تا با اثرات مضر آلودگی هوا مبارزه نماید. طوری برنامهریزی کنید که کودکتان میوهها و سبزیجات بیشتری مصرف کند زیرا این مواد غذایی در پشتیبانی از سلامت ریه و تقویت سیستم ایمنی بدن مؤثر هستند. افزایش مصرف لبنیات و آبمیوههای طبیعی نیز به دفع سریعتر سموم از بدن کودک کمک خواهد کرد. همچنین افزایش مصرف امگا ۳ از منابعی مانند (روغن ماهی، گردو)، ویتامین C از منابعی مانند (پرتقال، انار، نارنگی و سبزیجاتی مانند اسفناج)، ویتامین E از منابعی مانند (مغز بادام، تخمه آفتابگردان، روغن کانولا)، ویتامین A از منابعی مانند (گوجهفرنگی و کدو حلوایی) و مکمل ویتامین D با کاهش فاکتورهای التهابی و تقویت سیستم ایمنی به محافظت از بدن کودک در برابر اثرات آلودگی هوا کمک مینماید.
گفتنی است، آلودگی هوا، مدارس مشهد و اصفهان را هم برای امروز غیرحضوری کرد.