کد خبر: ۳۰۱۶۷۲
تاریخ انتشار : ۲۴ آذر ۱۴۰۳ - ۲۰:۵۱

آغاز خاموشی صنایع پس از قطع برق منازل

 
 
سرویس اقتصادی- 
پس از آغاز خاموشی‌های برنامه‌ریزی‌شده در بخش خانگی، خاموشی‌های برنامه‌ریزی‌شده برق در بخش صنایع نیز شروع شده است و برنامه‌های قطع برق به صنایع و شهرک‌های صنعتی ابلاغ گردیده است.
به گزارش خبرنگار کیهان، علاوه‌بر اعلام و اجرای برنامه‌های خاموشی برق در بخش خانگی، اکنون برق صنایع نیز تحت عنوان «مدیریت سوخت زمستانی» قطع می‌شود. براساس بخشنامه اخیر توانیر، بسیاری از صنایع ملزم به کاهش ۹۰درصدی مصرف برق شده‌اند و ساختمان‌های اداری نیز باید در ساعات اداری و غیراداری مصرف انرژی خود را تا ۵۰ درصد کاهش دهند.
این تصمیم در شرایطی اتخاذ شده که کمبود سوخت باعث محدودیت تولید برق در نیروگاه‌ها شده و کشور را با چالش جدی در تأمین انرژی طی فصل سرد سال روبه‌رو کرده است.
در متن بخشنامه توانیر آمده است: «با توجه به محدودیت تولید نیروگاه‌های کشور ناشی از کمبود سوخت، صنایع با دیماند مصرفی دو مگاوات و بالاتر موظف هستند حداقل سه شبانه‌روز در هفته مصرف برق خود را به میزان ۹۰ درصد کاهش دهند، به‌گونه‌ای که انرژی مصرفی این صنایع نسبت به دوره قبل از اجرای برنامه‌های مدیریت بار، ۵۰ درصد کاهش یابد. همچنین شهرک‌های صنعتی و صنایع خارج از شهرک‌ها که دیماند مصرفی آن‌ها کمتر از دو مگاوات است، ملزم هستند حداقل دو شبانه‌روز در هفته مصرف برق خود را ۹۰ درصد کاهش دهند، به‌گونه‌ای که انرژی مصرفی آن‌ها در مقایسه با دوره مشابه قبل، ۳۵ درصد کاهش یابد.»
در این بخشنامه همچنین تأکید شده است که کنتورهای هوشمند ساختمان‌های اداری به نحوی تنظیم شوند که مصرف انرژی در ساعات اداری و غیراداری، ۵۰ درصد نسبت به زمان مشابه سال قبل کاهش یابد.
 تعطیلی صنایع با قطع برق دو روز در هفته
«آرمان خالقی»، دبیرکل خانه صنعت، معدن و تجارت ایران، در گفت‌وگو با خبرگزاری مهر به پیامدهای تعطیلی صنایع ناشی از قطعی برق پرداخت و اظهار داشت که قطعی برق به صورت ۲۴ ساعته و به مدت دو روز کامل به برخی از واحدهای صنعتی در شهرک‌های صنعتی، از جمله شهر صنعتی کاوه در ساوه، ابلاغ شده است.
وی افزود: «بخشنامه قطعی برق صادر شده و قرار است از هفته آینده اجرائی شود. این قطعی دو روزه، صنایع را به طور کامل از برق محروم می‌کند.» خالقی همچنین درباره امکان جابه‌جایی روزهای خاموشی با روزهای پایانی هفته توضیح داد: «در حال حاضر که در ابتدای اعمال خاموشی‌ها هستیم، هنوز تصمیم مشخصی درباره فعال بودن صنایع در پایان هفته اتخاذ نشده است. با این حال، فعالیت در این روزها برای کارفرمایان بسیار پرهزینه خواهد بود.»
 ضرورت جبران خسارت صنایع
«جعفر قادری»، رئیس کمیسیون جهش و رونق تولید و نظارت بر اصل ۴۴ قانون اساسی، در گفت‌وگو با خبرنگار خانه ملت به انتقاد از قطعی برق صنایع پرداخت و اظهار داشت: «براساس مواد قانون بهبود مستمر محیط کسب‌وکار، دولت مکلف است خسارات ناشی از قطعی برق صنایع را جبران کند.»
قادری با اشاره به نادیده گرفتن این تعهدات قانونی گفت: «متأسفانه مصوبات مربوط به جبران خسارت در این حوزه به بهانه بار مالی بالا اجرائی نمی‌شوند. با این حال، دولت در اولویت‌بندی توزیع برق نباید مجوزی برای قطع برق صنایع صادر کند. این تصمیم کاملاً غیرمنطقی است.»
وی همچنین بر لزوم توجه وزارت نیرو به پیامدهای زنجیره‌ای قطعی برق تأکید کرد و اظهار داشت: «باید ظرفیت‌های موجود در این بخش به درستی فعال شود. این پرسش همچنان مطرح است که چرا صنایع ما تاکنون قادر به ایجاد نیروگاه‌های کافی نبوده‌اند.»
قادری ادامه داد: «بسیاری از صنایع اعلام کرده‌اند که در گذشته زیرساخت‌های لازم را ایجاد کرده‌اند، اما برق تولیدشده به جای تأمین نیاز این صنایع، به بخش‌های دیگر تزریق شده است. چنین رویه‌هایی غیرقابل قبول است و مجلس قطعاً به این موضوع رسیدگی خواهد کرد.»
او در پایان با اشاره به تأثیرات گسترده قطعی برق بر مردم و بخش خصوصی گفت: «قطعی برق بر بخش‌هایی نظیر تأمین آب و ارتباطات نیز تأثیرگذار بوده و علاوه‌بر آن، باعث افزایش قیمت برخی کالاها و کاهش تولید محصولات استراتژیک مانند سیمان، فولاد و آلومینیوم شده است. این کاهش تولید در نهایت به زیان‌های مالی گسترده برای واحدهای تولیدی منجر شده و برخی از این واحدها را در آستانه ورشکستگی قرار داده است.»
 تعطیلی آب، گاز، تلفن و اینترنت با قطع برق
به گزارش خبرگزاری تسنیم، در حالی که مسئولان در ابتدا تأکید داشتند برای حفظ سلامت مردم و جلوگیری از مازوت‌سوزی در نیروگاه‌ها، خاموشی‌های منظم خانگی اعمال شود، اکنون به دلیل کمبود سوخت نیروگاهی و صنعتی، هم مازوت‌سوزی ادامه یافته و آثار آن در آلودگی هوای شهرها مشهود است و هم خاموشی‌های برنامه‌ریزی‌شده برق خانگی اعمال شده است.
در ابتدا گفته شد قطع برق خانگی به دلیل ناترازی گاز و کمبود سوخت نسبت به قطع برق صنایع، اولویت خواهد داشت و برق صنایع قطع نخواهد شد. اما با وجود این وعده‌ها، قطع برق صنایع نیز تحت عنوان «مدیریت سوخت زمستانی» آغاز شده است.
اگرچه برنامه‌ریزی شده است که قطع برق صنایع مطابق زمان‌بندی اعلامی صورت گیرد تا تولیدکنندگان بتوانند خود را با این شرایط تطبیق دهند، اما این اقدامات همچنان اختلالاتی در بخش تولید ایجاد می‌کند.
در روزهای اخیر، خاموشی‌های خانگی نیز به علت «مدیریت سوخت زمستانی» شدت گرفته است. با وجود اعلام وزارت نیرو مبنی بر اطلاع‌رسانی قبلی از طریق سایت شرکت‌های توزیع برق و اپلیکیشن «برق من»، گزارش‌های مردمی حاکی از آن است که بسیاری از قطعی‌های برق خانگی بدون اطلاع قبلی انجام می‌شود و در برخی موارد، زمان‌بندی اعلام‌شده با واقعیت انطباق ندارد.
در زندگی امروزی که اغلب مردم در آپارتمان‌ها زندگی می‌کنند، قطع برق تأثیراتی فراتر از نبود روشنایی دارد. تأمین آب شرب به پمپ‌های آپارتمانی وابسته است و سیستم‌های گرمایشی اغلب با پکیج کار می‌کنند. بنابراین، با قطع برق، نه‌تنها روشنایی، بلکه آب و گرمایش نیز از دسترس خارج می‌شود. آسانسورها و در‌های برقی پارکینگ‌ها نیز از کار می‌افتند.
قطعی‌های اخیر برق خانگی، که از پایان هفته گذشته شدت گرفته است، در مقایسه با دوره قبلی (۲۰ آبان تا ۶ آذرماه) یک تفاوت عمده دارد؛ در دوره قبل، خاموشی‌ها در ساعات روز (۸ صبح تا ۵ عصر) اعمال می‌شد، اما در این دوره، خاموشی‌ها به ساعات شب نیز گسترش یافته است.
در ساعات شب که دمای هوا به‌مراتب سردتر از روز است، خاموشی‌ها باعث قطع گرمایش منازل می‌شود و خانواده‌ها را با مشکلات بیشتری مواجه می‌کند. تاریکی معابر، خیابان‌ها و کوچه‌ها نیز اختلالات جدی در تردد ایجاد کرده و زمینه مناسبی برای رشد جرائم فراهم آورده است.
در مجموع، تصمیم دولت برای اعمال خاموشی‌های برنامه‌ریزی‌شده برق، تأثیرات گسترده‌ای بر زندگی روزمره مردم داشته است. این تأثیرات به‌ویژه زمانی بیشتر احساس می‌شود که قطعی‌ها با اطلاعیه‌ها و وعده‌های قبلی مغایرت داشته و بسیاری از خانوارها و کسب‌وکارها را در شرایط دشوار قرار داده است.
سرانجام وعده‌های وزیر نیرو
«عباس علی‌آبادی»، وزیر نیرو، در جلسه بررسی صلاحیت کابینه دولت چهاردهم در ۳۱ مردادماه، با بیان برنامه‌های خود در حوزه برق، گفت: «من به نمایندگان مجلس اطمینان می‌دهم که با تأمین منابع مالی کافی، هیچ مشکلی در این حوزه پیش نخواهد آمد.»
علی‌آبادی افزود: «یکی از اهداف من اجرای برنامه هفتم توسعه و قانون مانع‌زدایی از صنعت برق است. انباشت تعهدات وزارت نیرو موجب زیان سرمایه‌گذاران شده و این موضوع باعث شده سرمایه‌گذاران جدید از ورود به این عرصه خودداری کنند. همچنین نابسامانی در اقتصاد برق موجب مهاجرت نخبگان از این حوزه شده است.»
وی با اشاره به لزوم اصلاح ساختار اقتصاد برق تأکید کرد: «وزارت نیرو باید از مواضع اجرائی و کارفرمایی خود فاصله گرفته و نقش تنظیمگر را ایفا کند. این اصلاحات در راستای تحقق شعار سال و ایجاد بستری رقابتی برای جذب بهترین سرمایه‌گذاران ضروری است.»
با این حال، وعده‌های وزیر نیرو در حالی بیان می‌شود که در دوره وزارت وی، مردم برای نخستین بار خاموشی‌های پاییزه را تجربه کرده‌اند.