اخبار ویژه
تامر هیمن: هیچ عقبگرد و تسلیم شدنی از ایرانیان ندیدهام
روزنامه صهیونیستی میگوید جنگ اسرائیل علیه ایران، یک اشتباه استراتژیک بود و ملت ایران را متحد کرد.
هاآرتص نوشت: بعد از ۱۲ روز جنگ، حالا ایرانیها بسیار خشمگین هستند. اگر اسرائیل حمله خود را به سایتهای هستهای محدود میکرد و با هدف قرار دادن ساختمانهای مسکونی، مردم بیگناه را نمیکشت، این حجم از عصبانیت از اسرائیل که حالا به نقطه جوش رسیده، به وجود نمیآمد. وقتی به ایرانیها میگوییم که «میخواهیم از شر موشکهای بالستیک شما راحت شویم، به این معنا است که میخواهیم شما اینقدر ضعیف باشید که هر وقت دلمان بخواهد، بتوانیم شما را بمباران کنیم.» خب چنین چیزی برای ایرانیها قابل قبول نیست.
این روزنامه افزود: در اسرائیل افراد درخصوص تغییر نظام ایران خیالپردازی میکردند؛ اما بیشتر مردم ایران چنین باوری ندارند. وقتی ملتی بمباران میشود، حس ملیگراییاش تقویت میشود. الان حتی افرادی که مخالف نظام بودند هم در شبکههای اجتماعی مینویسند: «به خاطر کشورمان با هر متجاوزی خواهیم جنگید.» حالا آنها دور ایران جمع شدهاند. جنگ در ایران یک اشتباه استراتژیک بود.
از سوی دیگر، ایهود باراک نخستوزیر سابق اسرائیل با حمله به نتانیاهو گفت: نباید خودمان را گول بزنیم؛ ما تهدید هستهای و موشکی ایران را از بین نبردهایم. ما احتمالاً پیشرفت برنامه هستهای ایران را تنها چند ماه به تأخیر انداختیم، که بخشی از آن هم به لطف مداخله ایالاتمتحده بود. ایران با وجود ضرباتی که متحمل شده، همچنان در آستانه هستهای شدن است. اگر در مذاکرات با ایران پیشرفتی حاصل نشود، خود را در جنگ فرسایشی خواهیم انداخت. برای من و بسیاری از مردم اسرائیل پایان دادن به جنگ غزه بسیار مهمتر است. از نظر من هیچ چیز فوریتر از تجدید مبارزه برای سرنگونی بدترین دولت تاریخ ما (دولت نتانیاهو) نیست.
تامر هیمن افسر اطلاعاتی رژیم صهیونیستی هم با اشاره به شجاعت ملت ایران گفت: ایرانیها مردمانی هستند که تا آخر میجنگند. من هیچ عقبگرد و تسلیم شدنی از آنها ندیدهام. سایتهای غنیسازی شناختهشده غیرفعال شدهاند؛ بازسازی آنها امکانپذیر است. هیچگونه عقبنشینی از سوی ایرانیها مشاهده نکردهام؛ آنها با سرعت بسیار زیادی فرماندهان جدید را منصوب کردند و نوعی مصونیت نسبی از خود نشان دادند.
در همین حال، روزنامه اقتصادی و صهیونیستی کالکالیست خبر داد: بیش از ۴۱ هزار درخواست برای دریافت خسارت در نتیجه جنگ اخیر با ایران ثبت شده. طی این مدت ۱۸ هزار شهرکنشین از منازل خود آواره شدند. بیشترین بخش خسارات مربوط به ساختمانها بوده به طوری که ۳۲ هزار و ۹۷۵ مورد خسارت مستقیم به خانهها و تأسیسات ثبت شده است. طبق برآوردهای اولیه، هزینه مستقیم خسارت از ۵ میلیارد شِکِل (تقریباً ۱.۵ میلیارد دلار) فراتر رفته است، در حالی که هزاران درخواست خسارت هنوز در حال بررسی یا در حال ارائه است.
روزنامه صهیونیستی معاریو هم گزارش داد: شمار مجروحان در پی حمله موشکهای ایران به اسرائیل بیسابقه است. ۱۱ هزار و ۷۰ نفر از مناطق هدف تخلیه شدند. همچنین ۳۳۴۵ مجروح به بیمارستانها منتقل شدهاند. ساکنان تلآویو حتی بعد از توقف حملات ایران با ترس زندگی میکنند.
روزنامه تایمز اسرائیل در گزارشی نوشت: بازگشت کامل پالایشگاه حیفا که موشکهای ایران به آن اصابت کرده، تا اکتبر (مهر) طول خواهد کشید.
از سوی دیگر، نظرسنجی جدید شبکه تلویزیونی کان ۱۱ نشان میدهد، با گذشت حدود یک هفته از پایان جنگ ۱۲روزه با ایران، همچنان ۵۵ درصد صهیونیستها از تکرار این جنگ در هراس هستند.
در این میان، چاس فریمن، سفیر سابق آمریکا در عربستان خبر داد که اسرائیل از ترس فرسایش دفاعی، آتشبس را پذیرفت .
او گفت: تا جایی که من میدانم، ایران میتواند موشکهای بالستیک را سریعتر از آن چیزی تولید کند که آمریکا و اسرائیل میتوانند موشکهای رهگیر بسازند. تازه موشکهای ایران خیلی ارزانتر از رهگیرها هستند.
فریمن افزود: اگر جنگ ادامه پیدا میکرد، موشکهای رهگیر اسرائیل زودتر از ایران تمام میشد. برای همین هم بود که پیشنهاد ترامپ برای آتشبس را پذیرفت. به نظرم اسرائیلیها متوجه شدند که در یک جنگ فرسایشی آخرش بازنده هستند، چون زودتر از ایران سیستم دفاعیشان تمام میشد. در حالی که ایران هنوز میتوانست به آنها ضربه بزند. گزارشهایی که در اسرائیل خیلی زود سانسور شد، نشان میداد که هم به زیرساختهای غیرنظامی، هم پایگاههای نظامی و استراتژیک، مثل پالایشگاه حیفا آسیب وارد شده است. اگر جنگ ادامه پیدا میکرد، شاید بندر اشدود هم بسته میشد.
«لری جانسون» تحلیلگر سابق سازمان سیا نیز در تحلیل توقف جنگ گفت: بسیاری از مردم متوجه نیستند که اسرائیل شاید یک یا دو هفته با شکست کامل فاصله داشت. برخی میگویند: اوه، تو فقط تبلیغات ایرانی را تکرار میکنی! خوب، به من گوش کنید. اسرائیل دو بندر دریایی دارد که ایران این بنادر را تعطیل کرد، بنابراین هیچ تردد دریایی ورودی یا خروجی وجود نداشت. ایران همچنین دو پالایشگاه نفت حیفا و اشدود را تخریب کرد یا توانایی آنها برای تولید سوخت را مختل کرد، ایران تنها فرودگاه بینالمللی اسرائیل را تعطیل کرد. آمریکا مجبور شد مداخله کند تا جلوی نابودی اسرائیل توسط ایران را بگیرد.»
نقش آدمهای خودفروخته در تحریک اسرائیل و آمریکا به حمله
آمریکا و اسرائیل در حمله به ایران دچار یک خطای محاسباتی شدند؛ یک سری آدمهای خودفروخته، اطلاعات غلط به آنها میدهند.
این تحلیل را علی حکمت، سردبیر روزنامه توقیف شده خرداد عنوان کرده است. وی به «جماران» گفت: در رابطه با ایران، آنچه که خیلی باید مورد توجه قرار بگیرد این است که هم آمریکاییها و هم اسرائیلیها دچار یک خطای محاسباتی شدند. آنها فکر میکردند که با یک یورش غافلگیرانه به ایران، میتوانند در داخل کشور ما ایجاد بحران کنند. مشکل اصلی آمریکا و دستگاههای اطلاعاتی و امنیتی غربی و به خصوص اسرائیل این است که یک سری آدمهای خودفروخته اطلاعات غلط به آنها میدهند؛ و این اطلاعات غلط مبنایی میشود برای تصمیمگیریهایی که به هر حال غلط از آب در میآید. آنها تصور نمیکردند که ایران بتواند با یک مقاومت دلیرانه در مقابل تجاوز اسرائیل و آمریکا ایستادگی کند.
وی افزود: آنچه در مجموع اتفاق افتاد این بود که در طول این 12 روز ما حدود چهار هزار نفر شهید و مجروح داشتیم؛ اما وحدت ملی که بین مردم ایران به وجود آمد، ستایش برانگیز بود. خلاف چیزی که آنها تصور میکردند، مردم به یک همبستگی ملی، همیاری و همدلی رسیدند که پایههای استقلال و مقاومت ایرانیها را زیادتر کرد. ثمره این آسیبها این بود که ملت ما را یکپارچه و متحد کرد؛ و مهمتر از هر چیزی، دست یک سری عناصر خودفروخته را رو کرد. یکی از خوبیهای جنگ در طول تاریخ همین بوده که جبههها را مشخص میکند. معلوم میشود چه کسانی سر در آخور دشمن این کشور و ملت دارند و چه کسانی دلسوز این آب و خاک هستند.
حکمت گفت: ملتهای عرب در سراسر کشورهای عربی، لحظه به لحظه از طریق رسانههای عرب زبان، وقایع و اتفاقات ایران را رصد میکردند و با وجد و شعف فوقالعادهای از مردم، رهبری، ارتش و سپاه ایران راضی و خوشحال بودند و برای اینها دعا میکردند. الآن هم تصورم این است، چیزی که اتفاق افتاده، باعث واکنشی شده که در کشورهای مختلف برای ایران جشن گرفتند. یعنی فهم، درک و تلقی آنها از کل ماجرا این است که ایران پیروز شده و پیروزی ایران را جشن گرفتند. در افکار عمومی دنیای عرب، ایران با سرافرازی و سربلندی از این مخمصه بیرون آمد. اگر رسانهها را ببینید یا فضای مجازی کشورهای عربی و مردم عرب را رصد کنید، میبینید که سرشار از تحسین و آفرین گفتن به ایران و ملت ایران است. آنچه که اتفاق افتاده دقیقاً همین است؛ یعنی برای اولین بار طی این 80 سال یک کسی آمده و دارد اسرائیل را سر جایش مینشاند و میگوید اگر هواپیمای شما ما را بزند، موشک ما هم آنجا را میزند و مقابله به مثل میکند. تا به حال در هیچ مقطعی از مقاطع تاریخی این 80 ساله اسرائیل به این صورت وجود نداشته است.
یادآور میشود علی حکمت، دو سال قبل، با اشاره به تحرکات برخی عناصر رادیکال در نشریات مدعی اصلاحطلبی، به روزنامه شرق گفته بود: «همیشه به بچههای تحریریه میگفتم که حرف تند بزنید، ولی تند حرف نزنید. من با تیترهای تند مخالف بودم و چند تا تیتر تندی هم که در روزنامه خرداد هست، زمانی که من نبودم و دوستان دیگری بودند و در فضای خاصی اتفاق افتاده بود. ما باید میتوانستیم حرفهای اساسی و تند بزنیم، اما روزنامهنگار نباید انگشت در چشم مخاطب و جامعهاش کند. ما سه جور روزنامهنگار داریم؛ یکسری چریک هستند. قلم در دست گرفتهاند، ولی همان کارکرد ژ-3 و کلاشنیکف را از آن میخواهند... متأسفانه ما دوستان این شکلی هم داشتیم و لطمه هم خوردیم و به نظر من مطبوعات دوم خرداد از همین گروه لطمه خورد. من بهعنوان سردبیر خرداد نمیخواهم بگویم بیگناه هستم. خیلی راحت به شما میگویم؛ من دربهدر دنبال فضائی نسبتا آرام و منطقی هستم که همه ما، کسانی که دستاندرکار مطبوعات دوم خرداد یا به قول آقای شریعتمداری مطبوعات زنجیرهای بودند، بنشینیم و خودمان را نقد کنیم؛ از سلام گرفته تا روزنامه خرداد و روزنامههای دیگر. معتقدم ما اشتباهات زیادی
داشتیم».