سخنگوی سازمان ثبت اسناد و املاک کشور:
تاکنون ۶۵ هزار مشاور املاک به سامانه ثبت الکترونیک اسناد متصل شدهاند
سخنگوی سازمان ثبت اسناد و املاک کشور گفت: از مجموع ۱۴۷هزار و ۳۵۴ مشاور املاک دارای پروانه کسب معتبر در سراسر کشور تاکنون ۶۵هزار و ۱۲۹ مشاور به این سامانه متصل شدهاند.
به گزارش خبرگزاری میزان، صفدر کشاورز در نشست خبری دیروز با خبرنگاران درباره آخرین وضعیت آییننامههای قانون الزام به ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول، اظهار داشت: در ارتباط با قانون الزام به ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول آخرین وضعیت آییننامهها به این نحو است که از ۱۴ آییننامهای که باید برای این قانون تهیه و ابلاغ شود، ۶ آییننامه باید به تصویب رئیس قوه قضائیه و ۸ آییننامه نیز به تصویب هیئت وزیران میرسید و تاکنون آییننامه ماده ۳ این قانون که نحوه اتصال مشاوران به سامانه ثبت الکترونیک اسناد است، توسط قوه قضائیه ابلاغ شد و آییننامه ماده ۷ که نحوه وصول درآمدهایهای عمومی است، توسط دفاتر اسناد رسمی در هیئت وزیران در حال رسیدگی است و مابقی آییننامهها در ردیف رسیدگی قرار گرفته که به محض اعلام و ابلاغ اطلاعرسانی صورت خواهد گرفت.
کشاورز در رابطه با تنظیم اسناد رسمی در اجرای قانون الزام به ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول و راهکاری که قانونگذار برای تنظیم سند رسمی از سه مسیر دفاتر اسناد رسمی، مشاوران املاک و همچنین خودکاربری پیشبینی کرده، بیان داشت: در دفاتر اسناد رسمی از زمان شروع قانون بحث شرایط تنظیم سند قراردادهای خصوصی برای مردم مهیا شد و از همان تیرماه امکان تنظیم قراردادهای خصوصی برای مراجعان در دفترخانهها فراهم است و تاکنون قریب به ۸هزار قرارداد از این طریق در دفاتر اسناد رسمی برای مردم تنظیم شده است.
وی افزود: در راهکار دوم، مشاوران املاک باتوجه به اینکه در مورد اسنادی که پس از لازمالاجرا شدن قانون صادر میشود یعنی پس از تاریخ ۳ تیرماه به بعد، امکان تنظیم قرارداد عادی را نداشتند، برای این موضوع مشاوران املاک مکلف بودند در صورت مراجعه متقاضیان پیشنویس مورد تفاهم خریدار و فروشنده را در سامانه ثبت الکترونیک اسناد وارد و برای تنظیم سند به دفاتر اسناد رسمی ارسال کنند. در این زمینه از ۱۵ مرداد این شرایط در سراسر کشور توسط سازمان ثبت برای مشاوران املاک فراهم شد تا مشاوران املاک دارای پروانه کسب معتبر بتوانند با اتصال به سامانه ثبت الکترونیک اسناد برای اشخاصی که مراجعه میکنند و اسناد مالکیت آنها بعد از زمان اجراشدن قانون است، بتوانند پیشنویس را تهیه و برای تنظیم سند به دفترخانهها ارسال کنند. در این خصوص از مجموع ۱۴۷هزار و ۳۵۴ مشاور دارای پروانه کسب معتبر در سراسر کشور تاکنون ۶۵هزار و ۱۲۹ مشاور به این سامانه متصل
شدهاند.
سخنگوی سازمان ثبت اسناد و املاک گفت: از تاریخ ۱۵ مردادماه نیز ۲۰۵هزار و ۵۳۵ پیشنویس توسط این تعداد از مشاوران که به سامانه کاتب متصل شدهاند، تهیه و ارسال شده است. بنابراین شرایط برای اجرای ماده ۳ فراهم شده است و ۴۴درصد مشاوران دارای پرونده کسب معتبر نیز متصل شدهاند.
کشاورز ادامه داد: مسیر سوم که قانونگذار پیشبینی کرده بود، بحث خودکاربری و همان موضوع تبصره ۲ ماده ۳ قراردادهای یکسان است و برای اینکه قراردادهای یکسان به صورت خودکاربری انجام گیرد. خود قانونگذار در تبصره ۲ ماده ۳ تعریف کرده است که سازمان ثبت اسناد یکسال بعد از ابلاغ قانون شرایط تنظیم قرارداد در قالب تیپ یکسان برای اشخاص حقیقی و حقوقی فراهم کند. سازمان ثبت اسناد منتظر زمان یکسان نماند بلکه در ۱۶ و ۱۷ مهرماه چند نمونه پیشنویس قراردادهای یکسان با شروط ثابت تهیه و برای اعلامنظر به قوه قضائیه ارسال کرد؛ پس از بررسیهای نهائی در قوه قضائیه در ۳۰ آبانماه سال جاری یک نمونه از قراردادها با عنوان قرارداد یکسان فروش آپارتمان برای کاربری مسکونی تهیه، تایید و ابلاغ شد و هماکنون این موضوع در حال پیادهسازی در سامانه ثبت الکترونیک اسناد است و به محض پیادهسازی و آزمایش نتیجهگیری در کلیه دفاتر و پلتفرمها ابلاغ و اجرا خواهد شد.
تنظیم ۲۴۵ هزار قرارداد
در سامانه کاتب
وی در پاسخ به سؤالی درباره اینکه چرا معاملات اموال غیرمنقول باید در سامانه کاتب صورت بگیرد و چه تعداد سند در سامانه کاتب به ثبت رسیده است، گفت: با توجه به قانون الزام به ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول، نسبت به اسناد مالکیت قبل از لازمالاجرا شدن این قانون، یکسال پس از راهاندازی سامانه موضوع ماده ۱۰ مردم میتوانند کماکان به صورت رسمی و عادی نقل و انتقال را انجام دهند و سامانه کاتب مقدمه راهاندازی موضوع ماده ۱۰ این قانون خواهد بود.
سخنگوی سازمان ثبت اسناد و املاک افزود: سازمان ثبت اسناد در کاتب این شرایط را ایجاد کرده تا افراد با مراجعه به سامانه کاتب قراردادهای خود را در جایی که دارای سند مالکیت دفترچهای یا حدنگار است با دو استعلام اصالت سند و احراز هویت ثبت کنند و این مقدمهای برای سامانه موضوع ماده ۱۰ است ضمن اینکه سایر سامانهها مثل سامانه خودنویس یا سامانه املاک و مستغلات در کنار این سامانه به تکالیف خود عمل میکنند و قریب به ۲۴۵هزار قرارداد در سامانه کاتب تنطیم شده است.
سازمان ثبت اسناد برنامهای
برای تعیین حق ثبت مهریه ندارد
کشاورز در پاسخ به سؤالی درباره اقدامات سازمان ثبت اسناد برای بحث حق ثبت مهریه، بیان داشت: از سنوات گذشته از زمان تاسیس ثبت و الزام ثبت رسمی وقایع ازدواج بحث حق ثبت مهریه معاف بوده است و در حال حاضر نیز معاف است. بنابراین برای مهریهای که تعیین میشود، هزینهای نباید پرداخت شود و سازمان ثبت در این خصوص برنامهای ندارد. مطلبی که اخیرا مطرح شده مربوط به یکی از نمایندگان مجلس است که بیان کرده باید حق ثبت مهریه تعیین شود ولی سازمان ثبت برنامهای برای تعیین حق ثبت مهریه ندارد و در دستورکار سازمان ثبت
نیست.