kayhan.ir

کد خبر: ۲۹۷۷۷۷
تاریخ انتشار : ۲۷ مهر ۱۴۰۳ - ۲۰:۵۱
وزیر صمت:

تجارت با اعضای شانگهای  اثر تحریم‌ها را کمرنگ می‌کند

 
 
 
وزیر صنعت، معدن و تجارت با اشاره به مراودات
۳۰ میلیارد دلاری کشورمان با اعضای پیمان شانگهای، گفت: اعضای شانگهای تمایل دارند همکاری‌های تجاری و فنی- مهندسی را با ایران گسترش دهند که این امر می‌تواند آثار تحریم‌ها را کمرنگ کند.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، «سید محمد اتابک» وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: هشت سند مهم برای توسعه همکاری‌های تجاری، سیاسی و حوزه سلامت میان کشور‌های عضو پیمان شانگهای امضاء شد.
وزیر صمت که به عنوان رئیس هیئت کشورمان برای حضور در بیست و سومین اجلاس سازمان همکاری شانگهای به اسلام‌آباد سفر کرده بود، افزود: ایران به عنوان عضو اصلی در پیمان شانگهای حضور دارد و مراودات تجاری کشورمان با اعضای این پیمان بیش از 30 میلیارد دلار است.
وی گفت: حدود 25 درصد تولید ناخالص دنیا در کشور‌های عضو شانگهای رقم می‌خورد و اعضا تلاش دارند تا از یکجانبه‌گرایی غرب به ویژه آمریکا جلوگیری کنند. این پیمان می‌تواند ایران را وارد زنجیره تامین جهانی کند و تعاملات بانکی میان اعضا را آسان‌تر می‌کند.
وزیر صمت افزود: یکی از اهداف تحریم‌ها، منزوی کردن کشور ما بود، اما پیوستن به چنین پیمان‌هایی آثار بسیار خوبی در حوزه تجارت و حتی مراودات فرهنگی و اجتماعی ما دارد. از طرفی اعضای پیمان شانگهای تمایل دارند همکاری‌های تجاری و فنی- مهندسی را با ایران گسترش دهند که این امر می‌تواند آثار تحریم‌ها را کمرنگ کند.
اتابک با اشاره به میزبانی کشور پاکستان در این دوره از اجلاس شانگهای، افزود: با کشور پاکستان بیش از دو میلیارد و 700 میلیون دلار مبادلات تجاری داریم و در حاشیه این اجلاس هم با وزیر تجارت پاکستان نشستی درباره رفع موانع تجاری داشتیم.
وزیر صمت گفت: مقرر شد یک کار مشترک عملیاتی برای مبادله کالا به کالا و کاهش تعرفه‌ها با کشور پاکستان داشته باشیم و در دو ماه آینده وزیر تجارت پاکستان به ایران سفر خواهد کرد تا فهرست کالا‌های مبادلاتی را با هم نهائی کنیم.
به گزارش اتاق اقتصاد؛ سازمان همکاری‌های شانگهای با جمعیتی بالغ بر سه میلیارد نفر(۴۳ درصد جمعیت جهان)، ۲۰ درصد از واردات جهان، ۲۰ درصد از صادرات جهانی و ۲۳ درصد اقتصادی جهان را دارا و عضویت چهار قدرت هسته‌ای و دو عضو دائم شورای امنیت در آن می‌تواند به لحاظ سیاسی و اقتصادی منافع زیادی را برای کشورمان به همراه داشته باشد.
از مهم‌ترین مزایای عضویت ایران در سازمان همکاری‌های شانگهای «امکان تجارت مستقیم و پایدار با کشورهای عضو»، «ایجاد اعتماد همه اعضا جهت تعامل همه‌جانبه»، «تقویت اثرگذاری در بازار بین‌المللی نفت و گاز»، «کاهش هزینه حمل‌ونقل در صادرات و واردات»، «سرعت بخشیدن به روند حذف دلار از معاملات» و «برقراری امکان مشارکت گسترده در ساختارهای سیاسی نظامی و امنیتی» است.
همچنین کشورمان به جهت برخورداری از زیرساخت‌های مناسب و شبکه‌های حمل‌ونقل ریلی و جاده‌ای، فرودگاه‌ها و بنادر، به‌ویژه بندر چابهار در دهانه اقیانوس هند، می‌تواند نقش مناسبی از نظر اقتصادی در این سازمان ایفا کند.
از سوی دیگر دو کشور بزرگ واردکننده انرژی در جهان یعنی چین و هند در این سازمان عضویت دارند و ایران به عنوان یکی از بزرگ‌ترین صادرکنندگان انرژی، فرصت‌های خوبی را برای تقویت همکاری با این کشورها در چهارچوب سازمان شانگهای خواهد داشت.
در سال ۱۴۰۲ میزان صادرات کشورمان به کشورهای عضو پیمان شانگهای ۶۱ میلیون و ۵۳۶ هزار تن به ارزش ۲۰ میلیارد و ۲۱ میلیون دلار بود.
در سال گذشته مجموع صادرات کشور با احتساب نفت، برق، تجارت چمدانی حدود 87 میلیارد دلار بوده و همچنین وزن صادرات (بدون نفت خام) به حدود 137 میلیون تن است.
از این رو می‌توان گفت به لحاظ ارزشی ۲۳ درصد و به لحاظ وزنی ۴۵ درصد از کل صادرات ایران به کشورهای عضو پیمان شانگهای انجام می‌گیرد.
طی شش ماهه نخست سال جاری هم ۳۱ میلیون تن کالای ایرانی به کشورهای عضو پیمان شانگهای صادر شده است که درآمدی ۱۰ میلیارد دلاری برای کشورمان به ارمغان آورده است.