روسیه درباره تحرکات ژاپن برای ایجاد ناتو آسیایی هشدار داد
سرویس خارجی-
وزیر امور خارجه روسیه درباره پیشنهاد ژاپن برای ایجاد یک «بلوک آسیایی شبیه به ناتو» گفت: «هرگونه ایده در مورد ایجاد بلوکهای نظامی در منطقه آسیا خطر رویارویی را به همراه دارد که میتواند وارد مرحله جدی شود.»
در جنگ اوکراین افزون بر کشورهای آمریکا و اروپا برخی از کشورهای آسیاییِ متحد غرب نیز وارد میدان شدهاند؛ البته کشورهایی چون چین و کره شمالی نیز با روسیه همکاری میکنند. در این شرایط، «سرگئی لاوروف»، وزیر خارجه روسیه، در واکنش به اظهارات «شیگرو ایشیبا»، نخستوزیر ژاپن، این اظهارنظر را مطرح کرد که در جریان کارزار انتخاباتیاش گفته بود به دنبال تقویت ظرفیتهای دفاعی ژاپن و ایجاد «ناتو آسیایی» و یک سیستم امنیتی جامع در منطقه است. لاوروف در کنفرانس مطبوعاتی خود با بیان اینکه روسیه نگران نظامیسازی مجدد ژاپن و تقویت پتانسیل نظامی است، گفت: «هرگونه نظامیسازی، هر ایدهای در مورد ایجاد بلوکهای نظامی همیشه خطر رویارویی را به همراه دارد که میتواند وارد مرحله جدی شود.»
وزیر خارجه روسیه همچنین خاطرنشان کرد: «ما به خطرات نظامیسازی منطقه در نتیجه چنین سیاستی از سوی کشورهای غربی، خطرات برای ثبات بخش آسیایی و توسعه پایدار توجه کردیم. همچنین تأیید کردیم که روسیه همیشه از تلاشهای کشورهای عضو آ.سه.آن برای حفظ صلح و اطمینان از همکاری برابر با همه شرکای این اتحادیه حمایت کرده است.» آنطور که ایسنا نوشته است، او در ادامه گفت، روسیه خطراتی را برای امنیت منطقه آسیا و اقیانوسیه به دلیل نظامی شدن آن و سیاست کشورهای غربی متذکر میشود. او همچنین گفت، بیانیه نهائی نشست سران آسیای شرقی تصویب نشد زیرا آمریکا، ژاپن، کره جنوبی، استرالیا و نیوزلند سعی کردند این سند را سیاسی کنند.
کمک نظامی ژاپن به آمریکا!
خبر دیگر که کمابیش نیز مرتبط با خبر پیشین است آنکه رسانههای محلی ژاپن گزارش کردند، توکیو و واشنگتن در حال حرکت به سمت تولید مشترک موشکهای هوا به هوا هستند. آمریکا و ژاپن به زودی مطالعات امکانسنجی را برای شروع مشترک تولید موشک میان برد هوا به هوای پیشرفته آغاز خواهند کرد تا ذخایر آمریکایی را که به دلیل جنگ در اوکراین تمام شده است، تقویت کنند. طبق گزارش خبرگزاری آناتولی، توافق بین آمریکا و ژاپن درباره تولید مشترک این نوع از موشکها در دیدار روز دوشنبه در هاوایی به دست آمد. در اوایل سال جاری میلادی (زمستان سال 1403)، رسانههای آمریکایی گزارش دادند که توکیو قراردادی با واشنگتن برای خرید ۴۰۰ موشک کروز تاماهاوک امضا کرده است. گفتنی است، ژاپن هزینه دفاعی خود را در سال جاری میلادی به ۵۶.۷ میلیارد دلار افزایش داده است.
سال پیش نیز این بحث مطرح شده بود که آمریکا که از تأمینکنندگان اصلی مهمات جنگی برای ارتش اوکراین به شمار میرود و در پی آن است تا تیانتی مورد نیاز توپهای 155 میلیمتری این کشور برای رویارویی با نیروهای روسیه را از ژاپن تهیه کند. هرچند قوانین صادرات ژاپن به شرکتهای ژاپنی اجازه نمیدهد برخی از اقلام نظامی، بهویژه اقلام کُشنده، را به خارج صادر کنند، اما ظاهراً در بحبوحه کمبود مهمات، آمریکا و متحدان این کشور راهحلی برای فعال کردن فروش تیانتی پیدا کردهاند! فقط یک نکته آنکه تمام این گزارشها نشان از نظامیشدن بیسابقه ژاپن بعد از جنگ جهانی دوم دارد.