نماینده مجلس:
بازار ارز در تلاطمات سیاسی و امنیتی یک سال اخیر مدیریت شده است
نماینده مجلس شورای اسلامی گفت: بزرگترین تلاطمات سیاسی و امنیتی را در یکسال اخیر داشتیم، اما بازار ارز مدیریت شده است.
«حبیب قاسمی» در گفتوگو با خبرگزاری تسنیم، با بیان اینکه تلاطمات بازار ارز در یکی دو سال گذشته کاهش قابل توجهی داشته که ناشی از عملکرد بانک مرکزی در کنترل بازار است، اظهار داشت: همزمان با حمله رژیم صهیونیستی به لبنان و شهادت سیدحسن نصرالله بازار ارز وضعیت باثباتی را تجربه کرد و این در حالی است که ما در سالهای پیش از این دوره تلاطمها و جهشهای قیمتی شدیدی را پس از اتفاقات سیاسی و نظامی تجربه میکردیم.
وی با اشاره به افزایش درآمدهای ارزی حاصل از صادرات نفتی و غیرنفتی در یکسال گذشته، تصریح کرد: تامین بموقع و مناسب همه نیازهای وارداتی دارو، کالاهای اساسی و همچنین دست پر بانک مرکزی در مداخله مؤثر بازار، مصداق بارز افزایش درآمدهای ارزی است که تاثیر بسزایی در مدیریت بازار ارز داشته است.
نماینده مجلس افزود: این کاهش تلاطم و ایجاد ثبات نسبی در بازار ارز در یکی دو سال گذشته در حالی است که ما اتفاقات بزرگ امنیتی را در سطح منطقه داشتیم که هر یک از آنها میتوانست بازار ارز ما را تحت تاثیر شدیدترین نوسانات قرار دهد اما این افزایش قیمت یکسال اخیر، اولاً قابل قیاس با تلاطمهای سالهای قبل نبود و دیگر اینکه پس از چند روز متوقف میشد و بازار آرامش خود را باز مییافت و قیمتها به ثبات میرسید.
قاسمی ادامه داد: در آخرین مورد هم که ترور شهید هنیه بود اگرچه در ساعت ابتدائی پس از ترور قیمت ارز بالا رفت اما با مدیریت خوبی که اعمال شد پس از چند روز، آرامش به بازار بازگشت. در حال حاضر نیز حادثه لبنان نمیتواند تاثیر شدیدی بر بازار بگذارد و قیمتها را دچار التهابات پایدار کند کما اینکه در روز گذشته شاهد کاهش نرخ بودیم.
نوسانات بازار ارز موقتی است
همچنین حمید حسینی؛ عضو هیئتمدیره اتاق بازرگانی ایران و عراق در گفتوگو با ایسنا با اشاره به این موضوع که در سالیان گذشته اثر اتفاقات سیاسی و امنیتی در بازار ارز بالا بود، گفت: هماکنون نیز با رخدادهای سیاسی مانند شهادت سیدحسن نصرالله، اگرچه بازار ارز دچار نوسان میشود اما دامنه تاثیرگذاری آن کم و موقتی است.
وی افزود: در یک سال و نیم اخیر شاهد اتفاقات سیاسی بسیاری در کشور و منطقه بودهایم ولی با وجود این اتفاقات، تنشهای شدیدی در بازار ارز رخ نمیداد که دلیل آن افزایش درآمدهای ارزی دولت و سیاستگذاری مناسب بانک مرکزی بوده است.
عضو هیئتمدیره اتاق بازرگانی ایران و عراق ادامه داد: درآمدهای ارزی حاصل از صادرات نفت افزایش داشته به نحوی که ماهانه سه میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار از نفت درآمد داریم؛ این درحالی است که در سال گذشته متوسط درآمد نفتی سه میلیارد دلار بوده؛ بنابراین رشد ۲۰ درصدی درآمدهای ارزی باعث افزایش ذخایر بانک مرکزی شده است.
حسینی اظهار داشت: بانک مرکزی به خوبی توانسته نیازهای ارزی کشور را پوشش دهد به طوری که عرضه ارز پتروشیمیها در شش ماه نخست ۱۴۰۳ به میزان قابل توجهی افزایش یافته که این بیانگر ذخایر خوب بانک مرکزی است. البته صادرات مواد پتروشیمی و مواد نفتی افزایش چشمگیری نداشته که علت آن هم کاهش قیمت جهانی نفت است اما باید بگوییم که مشکلی در سمت تخصیص ارز از سمت بانک مرکزی وجود ندارد.
حراج سکه از دیروز
بازار سکه هم از تلاطم افتاده است و در این شرایط حراج هم آغاز شده است. به گزارش خبرگزاری تسنیم، نوزدهمین جلسه حراج سکه طلا از ساعت 12 دیروز، از طریق سامانه معاملات این مرکز بهآدرس اینترنتی
market.ice.ir آغاز شد و دارایی موضوع حراج، تمامسکه، نیمسکه و ربعسکه بهار آزادی ضرب سال 1386 بانک مرکزی و بدون بستهبندی است.
زمان واریز وجه از ساعت 12 روز شنبه هفتم مهرماه آغاز شده و در ساعت 23 روز یکشنبه مورخ هشتم مهرماه 1403 پایان یافت. پس از اتمام این دوره زمانی، امکان پرداخت وجه و در نتیجه شرکت در حراج وجود نداشت.
شروع جلسه حراج رأس ساعت 12 است و بازه ثبت سفارش نیز از ساعت 12 الی 15 خواهد بود. بازه نظارت و تخصیص نیز از ساعت 15 تا 17 همان روز است و ساعت 17 نیز نتایج حراج اعلام میشود. متقاضیان جهت اطلاع از نتیجه حراج به سامانه حراج سکه طلای مرکز مبادله ایران مراجعه کنند. شیوه برگزاری حراج نیز از طریق ثبت سفارش و تخصیص بر مبنای اولویت قیمت- زمان انجام میشود.
قابل توجه است که واریز وجه معاملات از طریق کارتهای هدیه، بنکارت، کارت اعتباری مرابحه و کارتهای بانکی فاقد شماره شبا ممنوع است و مسئولیت عدم استرداد وجه بهعهده شخص متقاضی است.
شایان ذکر است؛ وجوه باقیمانده در کیف پول تا 48 ساعت پس از جلسه حراج به شناسه بانکی (شبا) تعریفشده در حساب کاربری عودت داده میشود. متقاضیان توجه داشته باشند که جهت انجام فرآیند بازگشت وجه باقیمانده در کیف پول، باید صرفاً یک شناسه بانکی (شبا) مربوط به بانک ملی ایران را در حساب کاربری خود ثبت کنند و این حساب باید متعلق به کاربر باشد. ضمن اینکه کارمزد معامله معادل یک در هزار ارزش معامله است.
تبعات فسخ معامله
لازم به یادآوری است؛ خریدار موظف است هنگام دریافت سکه طلای خریداریشده از شعبه انتخابشده در سامانه، به ازای هر قطعه سکه طلا (اعم از سکه تمام، نیمسکه و ربعسکه) مبلغ 300 هزار ریال بهعنوان هزینه تحویل به شعبه بانک عامل پرداخت کند.
در صورتی که خریدار در مهلت مشمول هزینه انبارداری (14 تا 21 روز کاری از زمان تخصیص سکه طلا) جهت دریافت سکه طلای خریداریشده به شعبه انتخابشده در سامانه مراجعه کند، باید علاوهبر هزینه تحویل، بهازای هر قطعه سکه طلا (اعم از سکه تمام، نیمسکه و ربعسکه) مبلغ 500 هزار ریال به ازای هر روز بهعنوان هزینه انبارداری به شعبه بانک عامل پرداخت کند.
شروع زمان تحویل بدون هزینه انبارداری سکه طلا از 18 تا 25 مهرماه است. اشخاصی که طی بازه زمانی 26 مهرماه تا سوم آبان ماه برای دریافت سکه اقدام کنند علاوهبر هزینه تحویل، باید هزینه انبارداری نیز پرداخت کنند.
در صورتی که اشخاص در بازه زمانی تحویل سکه اقدام به دریافت سکه نکنند معامله فسخ میشود و پس از اعلام بانک عامل وجه معامله پس از کسر کارمزد خرید و سایر هزینههای عملیاتی به کیف پول خریدار عودت داده میشود. البته در صورت انفساخ معامله بهدلیل عدممراجعه خریدار به شعبه انتخابشده در سامانه جهت دریافت سکه طلا در مهلت مقرر، خریدار بهمدت 180 روز از ثبت هرگونه سفارش خرید در سامانه منع میشود.
خاطرنشان میشود؛ شرکت در حراجهای گذشته منعی برای حضور در حراج نوزدهم ندارد و اشخاصی که در این حراج شرکت میکنند، میتوانند در حراجهای بعدی نیز حضور یابند.