kayhan.ir

کد خبر: ۲۹۶۵۳۴
تاریخ انتشار : ۰۹ مهر ۱۴۰۳ - ۲۱:۲۱
عضو هیئت ‌مدیره انجمن ساتکا:

ظرفیت ساخت سالانه 1000 مگاوات نیروگاه خورشیدی توسط صنایع کوچک وجود دارد

 
 
 
عضو هیئت‌مدیره انجمن ساتکا از ظرفیت ساخت سالانه یک‌هزار مگاوات نیروگاه خورشیدی توسط صنایع کوچک خبر داد و افزود: توسعه شهرک‌های تخصصی خورشیدی باید سرعت بگیرد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، «محمود کریمی» درباره توسعه نیروگاه‌های تجدیدپذیر اظهار داشت: در دومین همایش توسعه نیروگاه‌های تجدیدپذیر در صنایع حدود 600 نفر از واحدهای صنعتی، شرکت‌های فعال در حوزه انرژی‌های تجدیدپذیر و ارگان‌های مرتبط شرکت کردند که بزرگ‌ترین همایش انرژی‌های تجدیدپذیر در صنایع بود. همچنین تعداد 35 شرکت تجدیدپذیر در نمایشگاه جانبی این همایش به ارائه محصولات و خدمات خود پرداختند.
او درخصوص پتانسیل نیروگاه‌های خورشیدی کوچک مقیاس گفت: در حوزه نیروگاه‌های خورشیدی کوچک مقیاس، باید توجه داشت که اگرچه نیروگاه‌های خورشیدی در مقیاس خانگی و صنایع کوچک مابین پنج تا 500 کیلووات ظرفیت دارند ولی وقتی به تعداد زیاد احداث شود حاصل ضرب ظرفیت به‌دست آمده می‌تواند به ماهانه چند صد مگاوات و سالانه چند هزار مگاوات برسد.
 تجربه خراسان رضوی
عضو هیئت‌مدیره انجمن ساتکا، آلمان را به عنوان مثالی برای سرعت احداث نیروگاه‌های خورشیدی کوچک مقیاس نام برد و افزود: چنانچه در کشوری مانند آلمان، ماهانه بیش از یک‌هزار مگاوات نیروگاه خورشیدی کوچک مقیاس روی سقف خانه‌ها و کارخانه‌ها احداث می‌شود که به عدد 
14هزار مگاوات در یک‌سال رسیده است.
کریمی به پتانسیل شرکت‌های پیمانکار خورشیدی در ایران برای رشد شتابان نیروگاه‌های خورشیدی اشاره کرد و ادامه داد: در ایران نیز پتانسیل برای رشد شتابان نیروگاه‌های خورشیدی کوچک مقیاس وجود دارد. به عنوان مثال در استان خراسان رضوی در طول یک ماه، 40 نیروگاه خورشیدی با ظرفیت متوسط 100 کیلووات و با مجموع 400 مگاوات در زمین‌های کشاورزی ایجاد شد. اگر 30 استان کشور همین ظرفیت را به موازات استان خراسان رضوی احداث کنند ماهانه 120 مگاوات و سالانه بیش از 1400 مگاوات ظرفیت خورشیدی ایجاد می‌شود.
او به پتانسیل صنایع کوچک برای احداث نیروگاه‌های خورشیدی اشاره کرد و افزود: در زمین‌های تنها دو شهرک صنعتی در استان کرمان حدود 30 نیروگاه خورشیدی کوچک مقیاس با متوسط ظرفیت 150 کیلووات و مجموع ظرفیت چهار مگاوات احداث شده است. اگر در سایر شهرک‌های صنعتی در کشور در طول یک‌سال همین تعداد نیروگاه احداث شود و با فرض 10 شهرک صنعتی (خورشیدی) در هر استان (300 شهرک صنعتی- خورشیدی در کشور)، به ظرفیت سالانه نصب 1200 مگاوات در سال صرفا با همین نیروگاه‌های خورشیدی کوچک مقیاس می‌رسیم؛ در حالی که تعداد شهرک‌های صنعتی حدود سه برابر این مقدار است.
 انتظار از سازمان صنایع کوچک
عضو هیئت‌مدیره انجمن ساتکا ادامه داد: انتظار ما از سازمان صنایع کوچک و شهرک‌های صنعتی کشور این است که در توسعه شهرک‌های تخصصی خورشیدی در استان‌ها با سرعت بیشتری عمل کند و همچنین زمان پرداخت اقساط زمین برای نیروگاه‌های خورشیدی را مانند سال‌های گذشته به‌صورت 120 ماهه (10 ساله) در نظر بگیرد.
کریمی به بروکراسی موجود اشاره کرد و افزود: شرکت‌های توزیع برق تجربه و توانمندی انجام کارهای اداری و صدور مجوز را برای نیروگاه‌های خورشیدی کوچک مقیاس دارند و از سال 1394 کارهای اداری نیروگاه‌های خورشیدی کوچک مقیاس را در استان‌ها تحت سامانه مهرسان انجام داده‌اند.
او تصریح کرد: با صلاحدید ساتکا می‌توان درخصوص شهرک‌های تخصصی خورشیدی در استان‌ها نیز اختیارات صدور پروانه‌های احداث و عقد قرارداد خرید تضمینی را به شرکت‌های توزیع برق سپرد تا ضمن تمرکززدایی از مرکز، شرکت‌ها با مراجعه سریع‌تر به شرکت‌های توزیع در محل استان خودشان بتوانند نیروگاه‌های خورشیدی کوچک مقیاس را با سرعت بیشتری احداث کنند.
 ضرورت افزایش تولید برق
گفتنی است، یکی از راهکارهای افزایش تولید برق، ایجاد نیروگاه‌های خورشیدی است. البته عوارض سوءاستفاده از این نوع انرژی برای تولید برق همچون سرطان‌ها و... باید به دقت بررسی و اطلاع‌رسانی شود چرا که استفاده از آن، در جهان، عمومیت ندارد.
سهم انرژی‌های فسیلی از تولید برق در کشورهای پیشرفته همچنان بیش از 60 درصد است و مزیت ایران در تولید برق، همچنان استفاده از گاز است. ضمن اینکه 20 درصد تولید برق کشور باید از نیروگاه‌های هسته‌ای باشد. این‌گونه می‌توان با غلبه بر ناترازی‌ها، صادرات برق را رونق داد.
به گزارش وزارت نیرو، «سید سعید میرشریفی»؛ ناظر عالی شرکت‌های توزیع برق کشور هم درخصوص راهکارهای موجود برای نجات صنعت برق کشور از ناترازی گفت: در اوج بار سال جاری ناترازی برق کشور به بیش از ۱۵ هزار مگاوات رسید که یک رقم بی‌سابقه محسوب می‌شود و باید برای کاهش آن اقدامات اساسی در دستور کار قرار گیرد.
وی ادامه داد: یکی از اقدامات اصلی، احداث واحدهای نیروگاهی بزرگ و تکمیل سیکل ترکیبی نیروگاهی موجود است. افزایش بازدهی نیروگاه‌های موجود، با استفاده از فناوری‌های نوین یکی دیگر از اقدامات لازم برای کاهش ناترازی است. متوسط راندمان نیروگاهی کشور در حال حاضر 40 درصد است که می‌توان با استفاده از فناوری‌های نوین و بهره‌گیری از ظرفیت شرکت‌های دانش‌بنیان نسبت به افزایش این راندمان اقدام کرد.
 لوازم سرمایشی با بازدهی پایین
ناظر عالی شرکت‌های توزیع برق کشور اضافه کرد: توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر و تنوع‌بخشی به سبد تولید برق کشور یکی دیگر از اقداماتی است که باید مورد توجه قرار گیرد. البته بخشی از انرژی برق تولیدی کشور در فرآیند انتقال از نیروگاه به مصرف‌کننده و در خطوط انتقال هدر می‌رود. بنابراین، تقویت تجهیزات شبکه انتقال و فوق توزیع به خصوص نقاط تمرکز بار یا گلوگاه‌های انتقال هم یکی دیگر از راه‌های موجود برای کاهش ناترازی است که باید به آن توجه کرد.
میرشریفی با انتقاد از ورود لوازم سرمایشی با بازدهی پایین به کشور تصریح کرد: نظارت بر نصب نوع سیستم‌های سرمایش و گرمایش خانگی با توجه اقلیم مطابق با مصوبات مجلس و نظارت ویژه نظام مهندسی، عدم صدور مجوز ورود و نصب کالاهایی با رده انرژی پایین و تسهیل ورود یا تولید کالاهای برقی با رده انرژی بالا نیز از دیگر راهکارهایی است که می‌توان برای کاهش ناترازی برق کشور مورد استفاده قرار داد.