وزیر نیرو:
12 میلیون مشترک برق تاکنون پاداش صرفهجویی گرفتهاند
وزیر نیرو گفت: از ابتدای خرداد سال جاری تاکنون ۱۲ میلیون مشترک صنعت برق به دلیل مشارکت در طرحهای مدیریت مصرف، پاداش صرفهجویی دریافت کردهاند.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، علیاکبر محرابیان با اشاره به افزایش بیسابقه دمای هوا در کشور و به دنبال آن ثبت رکوردهای بالای مصرف برق گفت: وقتی فشار زیادی به شبکه سراسری برق به لحاظ افزایش تقاضای مصرف وارد میشود، خطوط و پستها اشباع میشوند و در چنین شرایطی احتمال بروز حادثه و ایجاد مشکل در فرآیند برق رسانی افزایش مییابد.
محرابیان ادامه داد: تقاضای مصرف برق ایران در حالی به 80 هزار مگاوات رسیده است که اوج مصرف ترکیه هم اکنون چیزی حدود 50 هزار مگاوات است و کشور صنعتی و بزرگ آلمان با حجم وسیع سرمایهگذاری به میزان 80 هزار مگاوات مصرف برق دارد.
وی با اشاره به برخی قطعیهای برق در تهران در روزهای گذشته اضافه کرد: بروز حادثه در یکی از خطوط اصلی انتقال برق تهران و اشباع بودن سایر خطوط باعث شد نتوانیم از سایر خطوط برای جابهجایی بار به خوبی استفاده کنیم و به همین دلیل محدودیتهای جزئی در برخی مناطق تهران رخ داد که البته گروههای واکنش سریع به سرعت این مشکل را برطرف کردند.
وزیر نیرو با درخواست از مردم برای صرفهجویی در مصرف برق در فصل گرم سال اظهار داشت: کاهش مصرف برق و کاهش فشار بر روی شبکه نه تنها امکان تامین برق برای همه هموطنان را فراهم میکند، بلکه احتمال بروز حادثه در شبکه سراسری به شدت کاهش میدهد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود به تفاوت 35 هزار مگاواتی مصرف برق فصل گرم و سرد سال اشاره کرد و توضیح داد: در فصل گرم به دلیل وارد مدار شدن سامانههای سرمایشی، مصرف برق به شدت افزایش مییابد که به دنبال کاهش دمای هوا در نقاط مختلف کشور به مرور کاهش مییابد.
محرابیان با اعلام این خبر که از ابتدای خرداد تاکنون بالغ بر 12 میلیون مشترک معادل 40 درصد مشترکان ضمن کاهش مصرف برق خود نسبت به سال گذشته پاداش صرفهجویی دریافت کردهاند، اضافه کرد: در کنار مشترکان دارای مدیریت مصرف و صرفهجویی که تعدادشان بسیار زیاد است، مشترکان پرمصرف و بدمصرفی داریم که اگرچه تعدادشان کم است ولی به شدت مصارف بالایی دارند و شرکت توانیر موظف شده است، پس از اعلام هشدارهای لازم نسبت به قطع برق آنها اقدام کند.
وی افزود: به طور کلی شدت مصرف انرژی در ایران نسبت به میانگین جهانی بسیار بالاتر است و این نشان میدهد همچنان ظرفیت بالایی برای صرفهجویی در بخش خانگی کشور وجود دارد که امیدواریم در سایه همکاری مشترکان با کمترین مشکل روزهای گرم پیشرو را نیز سپری کنیم.
۱۰ میلیارد دلار برای جبران کمبود برق کشور
«سیدمحمد پاکمهر» سخنگوی فراکسیون امنیت انرژی، منابع معدنی و توسعه پایدار مجلس هم گفت: در حال حاضر حداقل کمبود برق در ایران بین ۱۰ تا ۱۲ هزار مگاوات است که برای جبران این کسری به یک سرمایهگذاری ۱۰ میلیارد دلاری نیاز است.
پاکمهر اظهار داشت: چند سالی که کشور با موضوع ناترازی برق دست بهگریبان است که این ناترازی در اثر سه عامل مهم بروز و ظهور پیدا کرده است. یکی از این عوامل تغییر اقلیم و گرمای شدید در فصل تابستان است. تغییر اقلیم یک موضوع جهانی بوده و ایران نیز مشمول این تغییر اقلیم است.
وی اظهار داشت: عامل دوم، عدم سرمایهگذاری برای تولید برق پایدار بوده که نکته بسیار مهمی است که باید در سالهای گذشته چنین اتفاق میافتاد که متاسفانه اتفاق نیفتاده است. افزایش مصرف برق (افزایش تعداد مشترکان برق) سومین عامل ناترازی برق در کشور است.
سخنگوی فراکسیون امنیت انرژی افزود: یک میلیون به مشترکان برق در کشور اضافه شده که 80 درصد فقط مشترکان برق خانگی هستند.
وی در ادامه به قانون مانعزدایی از توسعه صنعت برق کشور اشاره کرد و افزود: کاهش مصرف برق از طریق سامانههای روشنایی و کاهش تلفات در شبکه برق از جمله راهکارهای که در این قانون آمده که باید سیاستگذاری شود سالانه حداقل یک درصد از شدت مصرف برق در کشور کاهش یابد.
پاکمهر گفت: یکی دیگر از راهکارهای مورد پیشبینی در قانون مزبور این بود که طبق ماده چهارم قانون صنایع انرژیبر با همکاری وزارت صمت و نیرو حداقل 10 هزار مگاوات برق تولید کنند. اگر این اتفاق میافتاد کشور در تولید برق به پایداری میرسید که متاسفانه این سهمیه وزارت صمت بوده که تاکنون اتفاق نیفتاده است.
وی یادآورشد: صنایعی در کشور وجود دارد که از شبکه سراسری برق تغذیه میکنند و میزان مصرف برق این صنایع هم بسیار بالاست.
ظرفیت تجدیدپذیرها از ۱۲۰۰ مگاوات گذشت
در شرایطی که مصرف برق در کشور در حال افزایش است، یکی از راههای تأمین برق مورد نیاز، تمرکز بر انرژیهای جدید است که در سه سال اخیر در دستور کار دولت سیزدهم قرار گرفت. تازهترین آمار سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری برق ایران نشان میدهد که ظرفیت نیروگاههای تجدیدپذیر در تیرماه امسال به یک هزار و 231 مگاوات رسیده است که سهم انرژی خورشیدی ۵۸ درصد ظرفیت کل را به خود اختصاص داده است. سهم انرژی بادی هم ۳۱ درصد و سهم نیروگاههای برقآبی کوچک ۹ درصد از کل ظرفیت تولید انرژیهای تجدیدپذیر شده است.
این افزایش ظرفیت ناشی از انجام اقدامهای زیرساختی مورد نیاز برای توسعه است. بر همین اساس توسعه این نوع انرژی در اولویت قرار گرفت و ظرفیت انرژیهای تجدیدپذیر اکنون به بیش از یک هزار و ۲۰۰ مگاوات رسیده است.