کد خبر: ۲۸۹۷۸۸
تاریخ انتشار : ۲۱ خرداد ۱۴۰۳ - ۲۰:۳۳
سخنگوی صنعت آب کشور در پاسخ به کیهان:

سیستان و بلوچستان با تنش آب شرب خداحافظی کرد

 
 
 
سرویس اقتصادی-
سخنگوی صنعت آب کشور در پاسخ به کیهان خواستار پیگیری چهار سند بالادستی کشور در حوزه آب از کاندیداهای ریاست جمهوری شد و گفت: با اقدامات مهم صورت گرفته در جنوب شرق کشور، تنش آب شرب با سیستان خداحافظی کرد.
«عیسی بزرگ‌زاده» در نشست خبری دیروز خود در پاسخ به خبرنگار ما درباره آخرین وضعیت آبرسانی به سیستان و بلوچستان گفت: با اقدامات مهم صورت گرفته در جنوب شرق کشور تنش آب شرب با سیستان خداحافظی کرد.
او با اشاره به حجم سرمایه‌گذاری کلان برای شیرین‌سازی آب سیستان و بلوچستان گفت: ۱۰۰ هزار میلیارد تومان هزینه پروژه‌های آبی است که در سیستان در حال اجراست. در تامین آب سیستان و بلوچستان راهبرد را تغییر دادیم و مصرف شرب و بخش صنعتی به منابع داخلی متکی شد.
سخنگوی صنعت آب کشور افزود: آب هیرمند نیز برای بخش کشاورزی و محیط زیست تخصیص داده خواهد شد. ۱۶۴۰ لیتر بر ثانیه متوسط مصرف در سیستان و دو هزار لیتر بر ثانیه مصرف زاهدان بوده است و در طرح اضطراری ۲۹۰۰ لیتر بر ثانیه را تامین می‌کنیم. اجرای طرح‌های اضطراری در مذاکرات و برای دریافت حقابه هیرمند هم مؤثر بود.
بزرگ‌زاده ادامه داد: در نهایت راهبردهای جدیدی را در نظر گرفتیم تا آب شرب مردم سیستان و بلوچستان وابسته به هیرمند نباشد و در همین راستا وزارت نیرو تلاش کرد تمام نیازهای خود را که از حق‌آبه هیرمند تأمین می‌شد، تغییر دهد. به شکلی که آب شرب و بهداشت، مشاغل صنعتی و.... را برای این قشر از منابع داخلی تأمین شود و حق‌آبه دریافتی به مصارف کشاورزی اختصاص پیدا کند.
 وضعیت اسناد بالادستی
وی درخصوص چهار سند بالادستی کشور هم افزود: سند آمایش سرزمینی برعهده سازمان برنامه و بودجه است ولی تاکنون گزارشی از پیشرفت این سند نداده است. سند امنیت غذایی که تیرماه سال قبل از سوی رئیس‌جمهور شهید ابلاغ شد به اضافه سند الگوی کشت که وزارت جهاد کشاورزی هم تاکنون درباره میزان پیشرفت آنها گزارشی نداده است.
معاون وزیر نیرو ادامه داد: در نهایت سند رفع ناترازی انرژی است که به سرانجام رسیدن این چهار سند بالادستی تعیین‌کننده نقشه راه آب کشور هستند. بی‌تفاوتی در هر کدام از این سندهای بالادستی، آینده تامین آب کشور را به مخاطره می‌اندازد. بزرگ‌زاده خواستار پیگیری چهار سند بالادستی کشور در حوزه آب از کاندیداهای ریاست جمهوری شد.
وی در نشست خبری خود با اشاره به وابستگی نقشه راه آب کشور به اجرای سند ملی امنیت غذایی گفت: سالی سه میلیارد مترمکعب کاهش مصرف آب در بخش کشاورزی بر اساس سند ملی امنیت غذایی تا سال 1411 باید انجام شود. در این سند بهره‌وری آب هم در بخش کشاورزی باید از یک و سه دهم کیلوگرم در هر مترمکعب به دو و شش دهم کیلوگرم در مترمکعب و مصرف آب کشاورزی هم از ۸۰ میلیارد باید به نزدیکی ۵۰ میلیارد مترمکعب در افق ۱۴۱۱ برسد.
وضعیت بارش‌ها
وی متوسط بارش کشور را ۲۴۰ میلیمتر در سال آبی جاری خواند و اظهار داشت: این میزان نسبت به بلندمدت سه درصد افزایش داشته و بنابراین می‌شود گفت که در شرایط نرمال قرار داریم اما این مسئله به معنی پرآبی نیست. در سال بارشی نرمال، هر چند بارش‌ها خوب است اما کم‌بارشی‌های گذشته را جبران نمی‌کند.
بزرگ‌زاده، میزان بارش‌های تهران را ۱۹ درصد کمتر از میانگین بلندمدت خواند و گفت: بر این اساس، تهران در صدر استان‌های کم‌بارش قرار دارد. بعد از تهران، شهرهای بوشهر، قزوین، فارس، سمنان، چهارمحال و بختیاری، خراسان رضوی، زنجان و البرز از دیگر استان‌هایی هستند که در بارش با عقب‌افتادگی رو‌به‌رو هستند.
سخنگوی صنعت آب خاطرنشان کرد: طی سالیان گذشته، حجم آب در اختیار هر ایرانی کمتر شده است؛ بنابراین باید در کل کشور به ویژه در ۹ استان درگیر کم‌بارشی، مدیریت تقاضا و مصرف را در دستور کار داشته باشیم و شهروندان با صرفه‌جویی 15 درصدی، علاوه‌بر حفظ منابع، کمک کنند تا آب به دست همه برسد.
 چالش‌های تغییر اقلیم
سخنگوی صنعت آب کشور در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اثرات تغییرات اقلیم در کشور گفت: تغییرات اقلیم، میزان بارش را دستخوش تغییر می‌کند که این اثر در کشور ما بیشتر بوده است و موجب شده تا حجم آب در اختیار کشور، ۳۰ درصد کمتر شده است.
معاون وزیر نیرو با بیان اینکه در مواجهه با تغییر اقلیم، دو دسته کار عمومی انجام می‌شود، اظهار داشت: یک دسته به تحلیل دلایل تغییر اقلیم می‌پردازد که آن را گازهای گلخانه‌ای اعلام کرده‌اند و سهم بخش آب در این مرحله، کمتر است و دیگر نهادها در آن باید ورود کنند. اما اقدامات مربوط به بخش آب، افزایش حجم سازه‌ها است که در حوزه مسئولیت ما قرار دارد. با افزایش سازه‌ها که انجام داده‌ایم، علاوه‌بر افزایش منبع ذخیره آب کشور، تله‌اندازی و کنترل سیلاب نیز بهتر انجام می‌شود.
وی اقدام دیگر بخش آب در تغییر اقلیم را مدیریت مصرف و مدیریت تقاضا خواند و گفت: این مهم در نقشه راه آب کشور مورد توجه قرار گرفته و تأکید شده که شغل‌ها باید از کشاورزی به سمت خدماتی برود. در نقشه راه آب، اصلاح الگوی مصرف آب مورد تأکید قرار گرفته چرا که نقشه راه، رافع ناترازی آبی کشور است که تضمین می‌کند آب عامل محدودیت ایجاد شغل و سرمایه برای ایرانی نباشد.