دولت نباید در مقابل طلافروشان کوتاه بیاید
۲۶ دفتر انجمن اسلامی دانشجویان مستقل در نامهای به رئیسجمهور درخواست کردند که دولت نباید در مقابل طلافروشان کوتاه بیاید.
۲۶ دفتر انجمن اسلامی دانشجویان مستقل در نامهای به سید ابراهیم رئیسی، رئیسجمهوری خواستار ایستادگی دولت مقابل طلافروشان شدند و نوشتند: یکی از وعدههای مهم دولت سیزدهم برای جلوگیری از قاچاق و مبارزه با فساد، راهاندازی کامل سامانه جامع تجارت بوده است و وزیر وقت صنعت، معدن و تجارت، وعده تکمیل سامانه مذکور را تا پایان سال ۱۴۰۰ داد اما متأسفانه تاکنون، این وعده محقق نشده است. در روزهای اخیر نیز اعتصاب طلافروشان در اعتراض به دستورالعمل ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز مبنی بر اتصال این مشاغل به سامانه جامع تجارت، بحثهایی را به همراه داشته است.
همانطور که مستحضر هستید، یکی از دلایل نابسامانی بازار، عدم امکان نظارت دولت بر چرخه تجارت کالاها است اما سامانه جامع تجارت، با ایجاد بانک اطلاعاتی، به دولت این امکان را میدهد که بر چرخه یک کالا از لحظه تولید یا واردات تا زمان رسیدن به مصرفکننده نهائی، نظارت نماید و در هر مرحله، چنانچه پدیده مشکوکی مشاهده شود، دستگاههای نظارتی و قضائی برای بررسی بیشتر، وارد عمل میشوند.
«طلا» یکی از فلزات گرانبهایی است که به موجب دستورالعمل ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، خرید و فروش آن صرفاً زمانی قانونی است که در سامانه جامع تجارت ثبت شود و همچنین برای شفافیت کامل، کدملی خریداران طلا در سامانه مذکور، اعلام شود اما متأسفانه طلافروشان در تعدادی از شهرها به اعتصاب پرداختند و چندین روز، متقاضیان خرید طلا را معطل کردند. ماجرا آنجایی تأسفآورتر میشود که در اثر مذاکراتی که وزارت صمت با طلافروشان داشته است، دولت عملاً از موضع خود کوتاه آمده و طلافروشان را از لزوم ثبت معاملات و داراییها در سامانه جامع تجارت، معاف کرده است.
ناتوانی در مدیریت بازار طلا و سکه، ضعف اطلاعاتی برای مبارزه با قاچاق طلا، تداوم پولشویی و فرار مالیاتی از پیامدهای مهم این عقبنشینی دولت در مقابل طلافروشان است. مطابق بررسیهای صورت گرفته، میانگین مالیات پرداختی در سال ۱۴۰۲، ۹ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان بوده است و بنابراین، مماشات دولت با طلافروشان در حالی صورت گرفته است که میزان مالیات پرداختی آنها حتی از کارمندان دولت نیز کمتر است. مطابق اظهارات وزیر صمت، صرفاً ۳ درصد از طلافروشان تاکنون اطلاعات خود را در سامانه جامع تجارت ثبت نکردهاند اما همین تعداد کم نیز میتوانند نظارت دولت بر بازار طلا و سکه را خدشهپذیر نمایند.
اگر دولت، اعتصاب برای شفاف نشدن را به رسمیت بشناسد، سایر اصناف نیز به زمرۀ اعتصابکنندگان افزوده خواهند شد. بنابراین از جنابعالی درخواست میشود که بر دستورالعمل ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز پافشاری کرده و تمامی فعالان اقتصادی در حوزه سکه و طلا را که تاکنون از درج دادهها خودداری کردهاند، مکلف به ثبت معاملات و اطلاعات در سامانه جامع تجارتنمایید.