سقوط ادامهدار دلار آزاد در دامنه 50 هزار تومان
نرخ دلار غیررسمی با ورود به کانال 56 هزار تومان همچنان ریزشی است و تقریبا همه بازدهی که از ابتدای سال برای دلالان به ارمغان آورده بود را پس گرفت.
نرخ دلار در بازار غیررسمی مدتی است روند نزولی دارد و این روند در معاملات دیروز شنبه ۲۹ خرداد ۱۴۰۳ با شدت بیشتری ادامه یافت. در نخستین روز هفته جاری، نرخ دلار غیررسمی در کانالهای تلگرامی با شکاف ۸۰۰ تومانی نسبت به روزهای گذشته، در کانال قیمتی ۵۷ هزار شروع به کار کرد و ۵۷ هزار و ۶۰۰ تومان قیمت خورد. دلار غیررسمی در آخرین معاملات روز پنجشنبه ۵۸ هزار و ۴۰۰ تومان قیمت خورده بود.
نرخ دلار، دیروز تا ۵۷ هزار و ۴۰۰ تومان هم پایین آمد که بیانگر کاهش یکهزار تومانی بود. بر این اساس، با توجه به اینکه دلار آزاد ۲۶ فروردینماه تا مرز ۷۰ هزار تومان هم بالا رفته بود ظرف حدود ۳۵ روز بالغ بر ۱۳ هزار تومان ریزش قیمت داشته است.
دلار آزاد اوایل امسال را با نرخهای حدود 54 هزار تومان شروع کرده بود و با تشدید تنشهای سیاسی بهویژه پس از حمله اسرائیل به کنسولگری ایران در دمشق و شهادت فرماندهان ایرانی و برخی سیاسی کاریهای داخلی به سمت ۷۰ هزار تومان جهش کرد، اما پس از عملیات وعده صادق، روند معکوس شد و حالا در روندی پرسرعت در حال عقبنشینی به نرخهای قبلی است و به عبارت دیگر تقریبا همه بازدهی که از ابتدای سال برای دلالان به ارمغان آورده بود را پس گرفت.
البته این نرخها بالاتر از واقعیتهای کف بازار است. مشاهدات میدانی از بازار ارز فردوسی تهران و چهارراه استانبول حاکی است که دلالها نرخ فروش را تا حوالی ۵۶ هزار و ۵۰۰ تومان پایین آوردهاند.
فعالان بازار میگویند بعد از پاسخ قاطع ایران به صهیونیستها در ۲۶ فروردینماه، شوک کاهشی به بازار وارد شد و در ادامه با سفر رئیسکل بانک مرکزی به عربستان در اوایل اردیبهشت، بازار متوجه شد روند نزولی جدی است.
یکی از افراد حاضر در بازار تهران درباره وضعیت این بازار گفت: بازار از صبح دیروز، سنگین فروشنده شد. همین باعث شده تا قیمت دلار هم ارزانتر شود. دلالها از ترس ضرر بیشتر سعی در فروش ارزهای خود دارند ولی مشتری ندارند.
آنها همچنین بر اساس شنیدههای خود به گشایشهای ارزی اخیر و افزایش مداخله دلاری بازارساز در سلیمانیه عراق و مداخله درهمی در بازار دبی اشاره میکنند و میگویند خود را برای نرخهای پایینتر آماده کردهایم.
نرخهای مرکز مبادله
در معاملات دیروز مرکز مبادله ارز و طلای ایران نیز هر اسکناس دلار آمریکا با ثبات نسبت به روز کاری قبل بهنرخ 44 هزار و 868 تومان و حواله دلار نیز بهنرخ
41 هزار و 894 تومان معامله شد. قیمت هر اسکناس یورو نیز با افزایش نسبت به روز کاری قبل به 48 هزار و 764 تومان و نرخ حواله یورو نیز به 45 هزار و 532 تومان رسید.
از سوی دیگر، اسکناس درهم امارات نیز با ثبات نسبت به روز کاری گذشته، 12 هزار و 217 تومان ارزشگذاری شده است و نرخ حواله درهم نیز 11 هزار و 407 تومان است. کاهش قیمت ارز موجب پایین آمدن قیمت طلا و سکه هم شد؛ بهطوریکه با وجود افزایش قیمت جهانی طلا، دیروز در بازار آزاد قیمت طلای ۱۸عیار هر گرم سه میلیون و ۳۵۲ هزار تومان و قیمت سکه تمامبهار آزادی طرح جدید ۴۰ میلیون و ۴۵۰ هزار تومان شد.
گفتنی است برخی تحلیلگران تکنیکال میگویند «اگر قیمت دلار از مرز ۵۷ هزار تومان به پایین کاهش قیمت داشت قطعاً دلار در بازار آزاد کانال ۵۲ هزار تومان را نیز تجربه خواهد کرد.»
از طرفی کارشناسان اقتصادی هم معتقدند با اعلام برنامههای بانک مرکزی برای راهاندازی بازار ارز توافقی در مرکز مبادله ایران و تسهیل رفع تعهد ارزی صادرکنندگان خرد در سال جاری و همچنین اجرائی شدن قانون جدید بانک مرکزی از خردادماه که اختیارات قانونی ویژهای به بازارساز برای مداخله در بازار میدهد باید منتظر ثبات ارزی و احتمالاً کاهش بیشتر قیمتها در سال جاری باشیم.
از گشایشهای ارزی تا تامین ارز تولید
اقدامات بازارساز در انضباطبخشی به دخل و خرج ارزی کشور، علاوهبر ایجاد ثبات در بازار ارز، موجب کاهش نرخ تورم تولیدکننده شده که در ماههای آتی، اثر خود را در تورم مصرفکننده هم نشان خواهد داد.
رئیس کل بانک مرکزی بهتازگی با اشاره به وضعیت خوب منابع ارزی کشور گفته است: با گشایشهای انجام شده در حوزه ارزی و دسترسی به منابع آزاد شده مسدودی در سایر کشورها، به لحاظ منابع ارزی در وضعیت مطلوبی قرار داریم.
فرزین با اشاره به شرایط تامین ارز کالاهای اساسی، سرمایهای و واسطهای در سال گذشته و افزایش رشد تامین در این حوزهها گفت: در حال حاضر مشکلی در تامین نیازهای ارز در بخشهای مختلف صنعتی، تجاری، خدماتی و... نداریم. مسئله ما در حال حاضر، بهبود نظامات تخصیص ارز است بهگونهای که مردم، اثر تخصیص ارز حمایتی را در معیشت خود احساس کنند.
او با تأکید بر اینکه شاخص تورم تولیدکننده (PPI) رابطه همبستگی 90 درصدی با نرخ ارز حواله مرکز مبادله ارز و طلای ایران دارد، افزود: این موضوع موجب شده است تا شاهد روند کاهشی تورم تولیدکننده در سال گذشته باشیم؛ زیرا عمده واردات کشور، کالاهای واسطهای و سرمایهای است که در بخش تولید به کار گرفته میشود و این کاهش تورم تولیدکننده از آثار سیاست تثبیت به شمار میرود.
ادامه تثبیت اقتصادی با ابزارهای جدید
علاوهبر این، رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به اجرای سیاست تثبیت اقتصادی و تلاش برای پیشبینیپذیر کردن و ایجاد تعادل و پایداری در بازار ارز، افزود: حجم صادرات خرد بخش خصوصی به حدود هشت تا 9 میلیارد دلار در سال میرسد که عمده مشکلات ارزی در زمینه رفع تعهد نیز به این گروه مربوط میشود.
وی افزود: با بررسی این موضوع و در راستای اصلاح و کارآمدی بیشتر سیاست تثبیت ارزی، با همکاری وزارت صمت تصمیم گرفته شد تالار ارز اشخاص در مرکز مبادله ارز و طلای ایران در آینده نزدیک راهاندازی شود.
رئیس کل بانک مرکزی با تاکید بر اینکه امسال با ایجاد ساز و کار لازم در مرکز مبادله ارز و طلای ایران، «استفاده از ارز اشخاص» توسعه خواهد یافت، ادامه داد: هم اکنون نرمافزارهای مورد نیاز این برنامه در مرکز مبادله ارز و طلای ایران آماده شده است و حداکثر تا پایان خرداد ماه به بهرهبرداری میرسد.