نتانیاهو در پایان راه (نگاه)
سید محمد امین آبادی
216 روز از جنگ غزه میگذرد. نتانیاهو در این جنگ با امید واهی
حل و فصل یکباره و برای همیشه مسئله مقاومت در فلسطین جنایتی نماند که مرتکب نشده باشد. جنایاتی که در این جنگ ارتش اسرائیل با چراغ سبز غربیها مرتکب شد شاید به جرأت بتوان گفت در تاریخ مدرن از موارد بسیار نادر و کم سابقه بوده است. کشتار زنان و کودکان، کشتار کادر درمان، کشتار خبرنگاران، حمله به مساجد، مدارس و بیمارستانها جنایاتی نیستند که وجدان بشری بتواند به راحتی آنها را توجیه کرد. نتانیاهو تصمیم گرفته بود حتی با وجود بدنامی جهانی ننگ همه این جنایتها را به جان خریده و چراغ مقاومت در غزه را خاموش کند.
اما طی این مدت تنها دستاورد نتانیاهو از این جنگ برای رژیم اسرائیل یک بدنامی گسترده جهانی بوده است. طی این جنگ افکار عمومی بیش از 95 درصد مردم جهان جانب مردم غزه را گرفت و آرمان فلسطین که میرفت به دنبال صلح اعراب و رژیم اسرائیل به فراموشی سپرده شود بار دیگر زنده شد. موج شکل گرفته در دانشگاههای غربی و به خصوص آمریکا نیز به گفته کارشناسان شکستی شاید در حد عملیات «طوفانالاقصی» برای دولت صهیونیستی باشد. بسیاری از نخبگان سیاسی، اقتصادی، امنیتی، نظامی و فناوری آمریکا در دانشگاههای معتبری مثل کلمبیا درس خواندهاند و شکلگیری یک نسل جدید از جوانان تحصیلکرده ضد رژیم صهیونیستی که طی سالهای آتی جذب سیستم حکمرانی آمریکا خواهند شد میتواند تغییری جدی در سیاست حمایتی بیچون و چرای آمریکا از رژیم اسرائیل ایجاد کند. اعتراضات دانشجویی شکل گرفته همچنین نشان میدهد که جریان سیاسی و رسانهای اصلی حامی اسرائیل در غرب دیگر نمیتواند با دستکاری در افکار عمومی نخبگان و البته تودههای مردم جای ظالم و مظلوم و قاتل و قربانی را عوض کند. شکست گسترده و سنگین این جریان در جنگ روایتها نشان داد که به راستی تحول دیگری طی سالهای گذشته در زیر پوست جامعه جهانی در جریان بوده است که به دنبال جنگ غزه فرصت ظهور و بروز پیدا کرده است.
جنگ غزه در ابعاد داخلی، منطقهای و بینالمللی یک شکست تمام عیار برای رژیم اسرائیل و شخص نتانیاهو بود، نابودی بازدارندگی داخلی(عملیات طوفانالاقصی)، نابودی بازدارندگی منطقهای (عملیات وعده صادق)، شکست در آزادسازی گروگانها، شکست در نابودی مقاومت در نوار غزه و حذف رهبران آن، گسترش شکاف سیاسی – اجتماعی داخلی، نابودی اقتصاد اسرائیل (کاهش ارزش پول، از بین رفتن صنعت گردشگری، خروج گسترده شرکتهای بینالمللی، قطع یا کاهش مراودات اقتصادی کشورها، محاصره اقتصادی از سوی مقاومت و نابودی اقتصاد بنادر)، شکست در جنگ روایتها و همراهسازی افکار عمومی جهانی با خود را میتوان مهمترین شکستهای اسرائیل و نتانیاهو طی 7 ماه گذشته در جنگ غزه دانست. این فهرست میرود که با شکست در حمله به رفح تکمیل شود. امروز همه نگاهها به رفح دوخته شده است؛ ظاهراً نتانیاهو تصمیم گرفته است که با اشغال رفح پرونده جنگ غزه و مقاومت را ببندد، اما این عملیات نیز به فهرست شکستهای نخستوزیر اسرائیل در 7 ماه گذشته اضافه خواهد شد. حضور فشرده بیش از یک میلیون فلسطینی در منطقه کوچک رفح قطعاً ابعاد فاجعه نسلکشی را بسیار گستردهتر از 216 روز گذشته خواهد کرد و این یعنی موج تازهای از اعتراضات در سراسر جهان علیه رژیم صهیونیستی.
تحلیل وقایع 216 روز گذشته نشان میدهد که نتانیاهو در راه بیبازگشتی قدم گذاشته است و هیچ راهحل آبرومندانهای برای خروج از این بحران برای وی وجود ندارد. اتمام جنگ به منزله نابودی حیات سیاسی وی خواهد بود و صهیونیستها قبل از دادگاه لاهه شاید خود در تلآویو حکم بازداشت وی را صادر کنند. ادامه جنگ نیز بدون دست یافتن به اهداف اعلامی به منزله شکست خواهد بود. گسترش جنگ در رفح نیز بدون گسترش نسلکشی و کشتار بیشتر زنان و کودکان مظلوم فلسطینی امکانپذیر نیست. لذا وی نه راه پس دارد و نه راه پیش. حیوانات درندهای که در این شرایط گیر میکنند معمولاً وحشیتر میشوند و نتانیاهو در فشار شدید چالشهای گسترده و چندجانبه داخلی، منطقهای و بینالمللی شاید وحشیتر شود و پروژه نسلکشی خود را در رفح با سرعت بیشتری دنبال کند و این هشداری است برای اروپا و آمریکا که تا دیر نشده این حیوان درنده که بوی خون زنان و کودکان او را مست میکند مهار کنند.