kayhan.ir

کد خبر: ۲۸۷۸۱۹
تاریخ انتشار : ۱۹ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۲۱:۵۴
 واشنگتن پست نوشت

 آمریکا در بحرانی‌ترین دوران تاریخ

 
 
 
سرویس خارجی-
«آمریکا بحرانی‌ترین دوره‌های تاریخ خود را پشت‌سر می‌گذارد؛ عصری که در آن اختلافات عمیق تقریباً بر تمامی جنبه‌های زندگی شهروندان این کشور سایه گسترده، کشتارهای خیابانی به اوج رسیده و.... بزرگ‌ترین جنبش دانشجویی قرن نیز شکل گرفته است.» این بخشی از گزارش جدید مستند روزنامه آمریکایی واشنگتن‌پست است.
آمریکا به گفته کارشناسان و رسانه‌های این کشور گرفتار بحران‌های عدیده‌ای در حوزه‌های سیاسی، اقتصادی و اجتماعی است. قطبی‌شدگی شدید و افزایش انشقاق در جامعه، کشتارهای مسلحانه، افزایش تروریسم داخلی، تشدید بحران روحی روانی خانواده‌ها، نژادپرستی سیستماتیک، گسترش جریانات افراطی و سفیدبرترپندار که همگی نیز مسلح هستند، بحران اقتصادی و افول جایگاه جهانی و... تنها بخشی از این بحران‌ها هستند. به گزارش ایسنا، واشنگتن‌پست هم در گزارش تازه‌ای چند مورد از اساسی‌ترین بحران‌های کنونی آمریکا را این طور برشمرده است: «بزرگ‌ترین جنبش دانشجویی قرن ۲۱، نخستین دادگاه کیفری یک رئیس‌جمهور آمریکا (دونالد ترامپ)، درگیری بر سر قانون سقط جنین و از همه بدتر، دو جنگ بزرگ که تعداد تلفات آنها معمولاً در میان اخبار بحران‌های داخلی آمریکا گم می‌شود.»
به اذعان این روزنامه آمریکایی، «ابری از مشکلات و بحران‌ها بر سر آمریکا سایه افکنده و با هر خبر فوری جدیدی تیره‌تر می‌شود؛ بحران‌هایی که با انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۴ آمریکا همزمان شده‌اند و راه فراری از آنها هم در آینده نزدیک به چشم نمی‌خورد. آمریکایی‌هایی که اعتراضات ضد آپارتاید دهه ۱۹۸۰ یا تظاهرات علیه جنگ ویتنام در دهه‌های ۶۰ و ۷۰ میلادی را به یاد دارند، این روزها اذعان می‌کنند که آمریکا در حال حاضر در یکی از چالشی‌ترین وضعیت‌های تاریخ خود قرار دارد.»
اظهار عجز تحلیلگران
 به نوشته واشنگتن‌پست، تحلیلگران و تاریخ‌نگاران هم از توصیف وضعیت کنونی جامعه آمریکا اظهار عجز می‌کنند. دانشگاه‌های سراسر آمریکا این روزها شاهد تجمع حامیان فلسطین هستند، اما نظرسنجی‌هایی که پیش ‌از این خیزش دانشجویی انجام شده نشان می‌دهد برای بخش زیادی از دانشجویان آمریکایی، جنگ غزه مسئله چندان مهمی نبوده است. در یکی از این نظرسنجی‌ها آمار دانشجویانی که گفته‌اند تاکنون در تجمع سیاسی یا تظاهرات شرکت کرده‌اند، تنها ۱۷درصد بود! «مینا بوز» مدیر اجرائی دانشکده دولت، سیاست عمومی و امور بین‌الملل در دانشگاه «هوفسترا» می‌گوید: سرعت تحولات در آمریکا آن‌قدر بالا رفته که ارائه تحلیل جامع درباره وضعیت موجود تقریباً غیرممکن است. او که مشغول جمع‌آوری تاریخچه‌ای از عملکرد رؤسای‌جمهور آمریکا است، از مدت‌ها قبل سعی داشته یک کتاب درسی درباره حکومت آمریکا بنویسد؛ اما تاریخ در این کشور با سرعت سرسام‌آوری پیش می‌رود و نگارش این کتاب برای او دشوار شده است. این استاد دانشگاه می‌گوید: به‌محض اینکه می‌خواهد «حتی یک پاراگراف» بنویسد، تحولات تازه‌ای از دادگاه ترامپ، تغییر قوانین سقط جنین یا اعتراضات دانشجویی به گوش رسیده و رشته‌های او را پنبه می‌کند. او می‌گوید: تعداد وقایع بی‌سابقه آن‌قدر زیاد شده که برای توصیف این «روزگار بی‌سابقه و این ناکجاآباد» کلمه کم می‌آورد!
وقتی تک‌تیرانداز‌ها را دیدم!
واشنگتن‌پست در ادامه می‌نویسد، تاریخ‌نگاران باور دارند که آمریکا یکی از پیچیده‌ترین دوره‌های تاریخ خود را پشت‌سر می‌گذارد، عصری که در آن اختلافات عمیق و برجستگی تفاوت‌ها تقریباً بر تمامی جنبه‌های زندگی شهروندان این کشور سایه گسترده است. برخی جنبش دانشجویی امروز آمریکا را با جنبش 
ضد آپارتاید دهه ۸۰ میلادی مقایسه می‌کنند، اما «رابرت کوهن» استاد تاریخ در دانشگاه نیویورک که چندین دهه از عمر خود را وقف مطالعه جنبش‌های دانشجویی کرده، می‌گوید: این دو جنبش تفاوت دارند. کوهن به واشنگتن‌پست گفت: در دهه ۸۰ اثری از مدافعان رژیم آپارتاید در جامعه به چشم نمی‌خورد، اما امروز عده‌ای با معترضان حامی فلسطین به مخالفت برخاسته‌اند و این دو گروه و پلیس آمریکا، در محوطه دانشگاه‌ها با یکدیگر درگیر هستند، درگیری‌هایی که در بعضی موارد به خشونت شدید کشیده شده است.
با این‌ حال، این تحلیلگر می‌گوید: این ۲ جنبش شباهت‌های انکارناپذیری هم دارند؛ اینکه در هر دوجریان، مقامات آمریکا- مخصوصا جریان راست افراطی جمهوری‌خواه- سعی کردند تظاهرات را سیاسی کنند و مقامات لیبرال دانشگاه‌ها را به دلیل عدم مقابله با این جنبش‌ها تحت‌ فشار قرار دهند. «کیت هاتنر» دانشجوی دانشگاه ایندیانا می‌گوید: با دیدن استقرار تک‌تیرانداز در بام ساختمان دانشگاه ایندیانا، به این نتیجه رسیده که «بله، آمریکا در آتش است.» این صحنه برای هاتنر یادآور احساسی است که او و دوستانش در سال‌های گذشته با خود حمل کرده‌اند، اینکه چرا او و اطرافیانش نمی‌خواهند بچه‌دار شوند و کودکی را وارد دنیایی کنند که خود پیش چشم دارند؛ دنیایی که هاتنر و دوستانش در آن زیسته‌اند و بحران‌های بی‌شماری را پشت‌سر گذاشته‌اند، از تیراندازی‌های کور و ناآرامی گرفته تا جنگ‌های فرهنگی در آمریکا. حالا هم با برخوردهای تند مقامات آمریکایی با دانشجویان معترض،‌ هاتنر می‌گوید: سطح شدیدی از اضطراب را تجربه می‌کند. او در پیامی به یکی از دوستانش می‌نویسد: «بسیار مضطرب هستم. استادم در دانشگاه بازداشت شده و حالا ۳ امتحان نهائی من لغو شده است. چطور بگویم... مضطرب هستم.»
به گزارش واشنگتن‌پست، نمی‌توان دقیقاً گفت تعداد بحران‌ها در آمریکا از چه زمانی تا این حد افزایش یافته، اما برخی تحلیلگران باور دارند که به‌ قدرت ‌رسیدن ترامپ در ۲۰۱۶، همه‌گیری کرونا و حمله به ساختمان کنگره آمریکا در ۲۰۲۱ نقاطی هستند که تاثیر پررنگی در تاریخ آمریکا داشته‌اند. فارغ از اینکه آمریکا چطور به این‌جا رسیده، در گزارش واشنگتن‌پست با اشاره به جنگ اوکراین، درگیری بر سر حق سقط جنین و جنگ غزه، آمده است: «مسائل داخلی و بین‌المللی زیادی هستند که می‌توانند در ماه‌های آینده اوضع را حتی از این هم بدتر کنند.»