کیف در مسیر شکست
کمبود نیرو و تسلیحات دو مشکل اساسی ارتش اوکراین
اشاره
جنگ اوکراین در سومین سال خود ناامیدانه از سوی کیف پیگیری میشود. طی این مدت اروپا و آمریکا با این توجیه که شکست اوکراین در مقابل روسیه امنیت کل غرب را به خطر میاندازد دهها میلیارد دلار کمک تسلیحاتی روانه اوکراین کردهاند جدیدترین بسته کمک تسلیحاتی نیز به ارزش نزدیک به 61 میلیارد دلار طی روزهای گذشته به تصویب کنگره آمریکا و تأیید بایدن رسید. با این وجود کارشناسان و رسانههای غربی بر این باور هستنند که این کمکهای تسلیحاتی سخاوتمندانه آن هم از جیب مالیات دهندگان کشورهای غربی و به خصوص آمریکا کمکی به پیروزی اوکراین در مقابل روسیه بکند. برخی از مقامات و رسانههای غربی معتقدند بهرغم آنکه واشنگتن چنین کمکی به کیف اختصاص داده، اما بعید است اوکراین به دلیل کمبود نیرو در میدان نبرد، به پیشروی و پیروزی خاصی دست پیدا کند. ترکیبی از تلفات و کمبود مهمات در اوکراین به نیروهای روسی اجازه داده تا به نبرد برگردند و مناطقی استراتژیک را تحت کنترل خود دربیاورند. با اینکه بسته کمکی جدید برای اوکراین شاید باعث موفقیت نسبی این کشور شود، اما کیف را قادر نمیسازد تا به پیشرفت قابل ملاحظهای دست پیدا کند و به صحنه برگردد. یکی از دلایل برتری هوائی روسیه در بسیاری از موارد و دفاع هوائی مستقر در زمین ناکافی اوکراین است. یکی دیگر از دلایل نداشتن نیروی کافی در ارتش اوکراین است و پس از بیش از دو سال نبرد سخت، به نظر میرسد که اوکراین نتوانسته یک بسیج بزرگ نیروها که به آن نیاز دارد را اجرائی کند. در ادامه نگاهی میاندازیم به مهمترین گزارشها در همین زمینه که از سوی رسانههای غربی منتشر شده است؛
سرویس خارجی کیهان
مشکل کمبود گلوله توپ
تارنمای «فارن پالسی» با اشاره به موانع، محدودیتها و اولویتهای اروپا و آمریکا در کمک به اوکراین به نقل از تحلیلگران و مقامها مینویسد:« با وجود تصویب لایحه کمک نظامی حدود ۶۰ میلیارد دلاری کنگره ایالات متحده به کیف، همچنان احتمال دارد که اوکراین در ماههای باقیمانده از سال جاری میلادی (۲۰۲۴)، از روسیه شکست بخورد. »
در گزارش این پایگاه تحلیلی آمریکایی آمده است: آمریکا و اروپا قصد دارند در سال ۲۰۲۴، ظرفیت تولید مهمات جنگی خود را افزایش داده و زرادخانههای خود را پر کنند و این موضوع همچنان دست اوکراینیها برای پیروزی در برابر روسیه را خالی میگذارد. با وجود تصویب کمکهای جدید ایالات متحده به اوکراین، بیشتر کارخانههای اسلحهسازی هنوز تولید خود را افزایش ندادهاند.«الکساندرا اوستینوا» یک قانونگذار اوکراینی در این رابطه میگوید: مشکل این است که کمبود شدید گلولههای توپخانه در سراسر جهان وجود دارد. اروپاییها قول داده بودند که یک میلیون گلوله در اختیار اوکراین قرار دهند، اما فقط ۳۰ درصد از آن را تهیه کردند. به گفته وی آمریکاییها نیز با ارسال ذخایر نظامی خود به اسرائیل انبارهای خود را خالی کردند و در نهایت فقط ظرفیت خط تولید خود را افزایش میدهند.
به نوشته فارن پالسی، انتظار میرود دولت آمریکا بیشترین زمان باقیمانده از سال جاری میلادی را برای بازسازی ذخایر [تسلیحاتی] ایالات متحده و رساندن آن به سطوح قبل از جنگ صرف کند. ارتش این کشور قصد دارد تا پایان سال ۲۰۲۵ تولیدات توپخانهای خود را به ماهانه ۱۰۰ هزار گلوله برساند. از سوی دیگر، ذخایر نظامی اروپا نیز خالی است. بیشتر تجهیزات نظامی وعده داده شده اتحادیه اروپا تا پایان سال ۲۰۲۴ به دست اوکراینیها نمیرسد. بنابراین شرکای اوکراین در این قاره خود را پنهان میکنند و به دنبال تامینکنندگان تجهیزات نظامی در خارج از اتحادیه اروپا هستند. به گفته مقامهای اروپایی، نوسازی مهمات توپخانهای قدیمی حدود ۳۰ درصد ارزانتر از خرید گلولههای جدید تمام میشود، اما بیشتر آن از کشورهای نزدیک به شوروی سابق به دست میآید که تمایلی به همکاری علیه روسیه ندارند.«فرانتس استفان گادی» دانشیار مؤسسه بینالمللی مطالعات استراتژیک در لندن که به تازگی مطالعهای بر روی سرعت شلیک توپخانهای اوکراین انجام داده است، تصریح کرد: با فرض این که اوکراینیها در ۱۲ ماه آینده بتوانند نرخ شلیک ماهانه ۷۵ هزار تا ۸۵ هزار گلوله را داشته باشند، این میزان حداقل مقداری است که اوکراین برای ادامه جنگ با روسها به آن نیاز دارد. با این شرایط هیچ امکانی برای عملیات تهاجمی آنها علیه روسیه در سال جاری باقی نمیماند. این در حالی است که روسیه در مسیر تولید سه میلیون و ۵۰۰ هزار گلوله توپخانه در سال ۲۰۲۴ قرار دارد و ممکن است تا پایان سال بتواند آن را به رقم چهار میلیون و ۵۰۰ هزار گلوله افزایش دهد.از طرفی، کارخانههای اسلحهسازی روسیه در حال حاضر به صورت شبانهروزی فعالیت دارند. مقامهای اروپایی احتمال میدهند روسها کارخانههای بیشتری برای تولید گلولههای مورد نیاز خود احداث کنند.
نزدیکی اوکراین به نقطه شکست
شبکه خبری «بلومبرگ» هم در گزارشی نوشته است کمکهای آمریکا به اوکراین به ارزش بیش از ۶۰ میلیارد دلار میتواند به ارتش این کشور جنگزده اروپایی کمک کند، اما بعید است جریان جنگ را تغییر دهد.
بلومبرگ به نقل از «میکولا بیلیسکوف» پژوهشگر مؤسسه ملی مطالعات استراتژیک در کیف گزارش داد: «این کمکها به ارتش اوکراین مهلتی میدهد اما کمکهای بیشتری در این مسیر نیاز است؛ چشماندازی که به دلیل مقاومت سرسختانه جمهوریخواهان آمریکا دشوار به نظر میرسد. سؤال این است همزمان با اینکه استراتژی پوتین صبر کردن است، آیا کمکهای دیگری در سال ۲۰۲۵ و بعد آن هم وجود خواهد داشت و اگر باشد، در چه میزان خواهد بود.»
به گفته تحلیلگران مؤسسه مطالعات جنگ مستقر در ایالات متحده، حتی اگر تجهیزات آمریکا با سرعت حرکت کنند و به دست اوکراین برسند، احتمالا این کمکها برای چندین هفته بر وضعیت خط مقدم تاثیر نخواهد گذاشت. این تحلیلگران میگویند: «اگر نیروهای روسی شدت حملات خود را افزایش دهند، در این صورت وضعیت خط مقدم اوکراین وخیمتر خواهد شد» «فیلیپس اوبراین» استاد مطالعات استراتژیک در دانشگاه سنت اندروز در اسکاتلند گفت: «اوکراینیها آسیب جدی دیدهاند و نیروهای مسلح آنها ضعیفتر شدهاند. با این حال، آنها اکنون دستکم با کمکهای ایالات متحده، باید بتوانند وضعیت خط مقدم را به ثبات برسانند.»شبکه خبری بلومبرگ در پایان میگوید: «کمبود تسلیحات و نیرو به همراه نیاز مبرم به سامانههای دفاع هوایی، نیروهای اوکراین را به نقطه شکست میرساند و احتمال پیروزی روسیه را افزایش میدهد.»
روزنامه انگلیسی «فایننشالتایمز» هم به نقل از مقامهای اوکراینی و تحلیلگران نظامی گزارش کرده است که بسته جدید کمک ۶۱ میلیارد دلاری آمریکا، گرچه ممکن است، مقاومت کیف در برابر روسیه را افزایش دهد، اما برای متوقف کردن موج درگیری با روسیه کافی نخواهد بود. فایننشالتایمز در این خصوص گفت، گرچه بسته جدید، رئیسجمهور اوکراین ولودیمیر زلنسکی را بر آن داشته است تا مدعی شود که کیف همچنان قادر به شکست مسکو است، اما بسیاری ازمقامهای این کشور اشتیاق کمتری نشان دادهاند و استدلال میکنند که «بعید است که این بسته، تغییر چشمگیری در اوضاع کیف در خط مقدم ایجاد کند»
چندین نیروی نظامی در خط مقدم اوکراین به فایننشالتایمز گفتند که به شدت تحت حملات پیدرپی روسیه قرار دارند و از کمبود شدید مهمات نیز رنج میبرند. برخی نظامیان اوکراینی تصریح کردند که امیدوارند که انبوهی از تجهیزات آمریکایی، اوضاع را بهبود بخشد، اما یک مقام اوکراینی به فایننشالتایمز گفت که این کمک مالی، به «کاهش پیشرویهای روسیه کمک میکند، اما آن را متوقف نخواهد کرد». یک تحلیلگر نظامی اوکراینی نیز تصریح کرد که احتمالاً این ۶۱ میلیارد دلار، بیشترین کمک غرب به اوکراین در سال جاری خواهد بود و به احتمال خیلی زیاد، «تمامی بستههای بعدی برای اوکراین کوچکتر خواهد بود» «راب لی» عضو ارشد مؤسسه تحقیقات سیاست خارجی «برنامه اوراسیا» تصریح کرد که جذب نیروی انسانی یکی دیگر از چالشهای مهم کیف است. وزیر دفاع روسیه سرگئی شویگو در ماه فوریه(اسفند) برآورد کرد که از آغاز جنگ اوکراین، بیش از ۴۴۴ هزار نظامی اوکراینی کشته شدهاند و اوایل ماه جاری (آوریل)، او گفت که کیف تنها در سال جاری، ۸۰ هزار نظامی خود را تاکنون از دست داده است.
به گزارش نشریه « The War Zone »، «بیل لاپلانت»، معاون لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا هم در اظهاراتی به شکست تسلیحاتی که آمریکا به اوکراین ارائه کرده است، اعتراف کرد. «لاپلانت» گفته است که مهمات هوا به زمین ارائه شده به اوکراین به دلیل جنگ الکترونیک و سایر عوامل عملکرد ضعیفی داشته است و اوکراین مجبور شد آنها را به همین دلیل رها کند. این نشریه میگوید که ممکن است منظور معاون وزیر دفاع در مورد بمبهای «هوشمند» باشد. همانطور که لاپلانت خاطرنشان کرد، واشنگتن مهمات زمینی را برای نیروهای مسلح اوکراین (AFU) ارسال کرد، اما آنها ناکارآمد بودند.
کمبود شدید تسلیحات و نیرو
نشریه آمریکایی «پولیتیکو» هم اوضاع ارتش اوکراین را به لحاظ تسلیحات و تعداد سربازانش ناگوار دانسته و معتقد است که کیف در آستانه شکست از روسیه قرار دارد. روزنامه پولیتیکو در مطلبی با عنوان «اوکراین به سمت شکست به پیش میرود» به قلم «جیمی دتمر»، تحلیلگر بخش اروپای این نشریه نوشته است: «کافی است از یک سرباز اوکراینی بپرسید آیا همچنان باور دارد غرب روی گفته خودش که تا هر زمان که طول بکشد در کنار کیف خواهد ایستاد، میماند؟ چنین قولی حالا برای یک سرباز اوکراینی مستقر در خط مقدم، با گذشت چهار هفته از آخرین باری که واحد توپخانه او گلولهای برای شلیک داشته، پوچ است»
تحلیلگر پولیتیکو نوشت مسئله ارتش اوکراین هماکنون دیگر تنها اتمام مهمات نیست و تاخیر غرب در فرستادن کمک برای این ارتش باعث تحلیل رفتن یک چیز خطرناکتر که جبرانش حتی از تامین مهمات سختتر است، شده و آن روحیه جنگندگی سربازان اوکراینی است.
پولیتیکو خاطر نشان کرده است: «روحیه سربازان اوکراینی همچنان که به دلیل بمبارانهای بیامان، نداشتن سلاحهای پیشرفته و تلفات دادن در میدان نبرد زمینگیر شدهاند، تیرهوتار است. دیگر از انبوه مردان جوانی که در ماههای اولیه جنگ برای پیوستن به ارتش مقابل مراکز سربازگیری در شهرهایی صدها مایل دورتر از جبهه جنگ صف میکشیدند، خبری نیست. امروزه اوکراینیهای عمدتا واجد شرایط سربازی در ارتش از خدمت فرار میکنند و به جای آن، عصرهای خود را در باشگاههای شبانه میگذرانند. تعداد خیلی زیادی از آنها نیز به کلی کشور را ترک کردهاند.»
پولیتیکو میافزاید بعد از گزارشها و مصاحبهها با رهبران سیاسی، افسران نظامی و شهروندان عادی این کشور میتوان نتیجه گرفت اوکراین به سمت یک فاجعه لغزش میکند. این گزارش میافزاید: «حتی بهرغم اینکه ولودیمیر زلنسکی رئیسجمهور اوکراین میگوید اوکراین در تلاش برای یافتن یک راه جایگزین برای عقبنشینی است افسران ارتش اوکراین در گفتوگوهای خصوصی پذیرفتهاند افزایش تلفاتشان در تابستان امسال اجتنابناپذیر بوده و مسئله تنها بر سر این است که میزان این تلفات چقدر وخیم خواهد بود. میتوان استدلال کرد ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه هرگز تا این حد به هدف خود (شکست اوکراین) نزدیک نبوده است.»«آندری یرماک»، رئیس دفتر زلنسکی به پولیتیکو گفت: «ما میدانیم که مردم در حال خسته شدن هستند و این را از فرمانداران مناطق و از خود مردم میشنویم.» او گفت که به همراه رئیسش به «برخی از خطرناکترین نقاط» سفر میکنند تا شهروندان و سربازان را برای جنگ متحد کنند و تاکید کرد: «ما به مردم میگوییم، نام شما در کتابهای تاریخ ثبت خواهد شد»
تحلیلگر پولیتیکو نوشته است: «اما اگر جریان جنگ در سومین سالش به نفع اوکراین برنگردد، این خود کشور اوکراین خواهد بود که روانه صفحات کتابهای تاریخ خواهد شد. حجم اقدامات رهبران غربی برای کمک به کیف به منظور دفع حمله روسیه در یک چنین جنگی که تعیینکننده دوران است بسیار کمتر از آنچه که در لفاظیها فزاینده مطرح میکنند، است. ناامیدی باعث شده اوکراینیها از همه اقشار – چه سربازانی که خندق حفر میکنند چه وزیرانی که کشور را اداره میکنند – فرسوده و زودرنج شوند.» تحلیلگر پولیتیکو معتقد است: «هر چه بیشتر به نظر میرسد که شرطبندی پوتین بر سر اینکه میتواند مقاومت اوکراینیها و حمایتهای غربیها را تضعیف کند، دارد نتیجه میدهد. اوکراین دیگر بدون رقم خوردن تغییری چشمگیر در روند ارسال تسلیحات پیشرفته و پول نقد توسط غرب نخواهد توانست اراضی که اکنون نیروهای ولادیمیر پوتین در کنترل دارند، آزاد کند. این وضعیت دست پوتین را برای تصرف هر چه بیشتر اراضی این کشور زخمی در طول ماهها یا سالهای آینده باز خواهد گذاشت. حتی اگر روسیه نتواند کار اوکراین را تمام کند با کسب پیروزی مقطعی خواهد توانست امیدهای کییف برای پیوستن به اتحادیه اروپا و ناتو را نقش بر آب کند»
به نوشته پولیتیکو، فوریترین نیاز اوکراین هماکنون گلولههای توپ است و به میلیونها عدد از آنها نیاز دارد و مقامهای اوکراینی میگویند برای محافظت از سربازانشان در خطوط مقدم و دفاع از شهر خارکیف، شهری که بعد از کیف دومین شهر بزرگ اوکراین بوده و در هفتههای اخیر زیر آتش شدید حملات موشکی و توپخانهای روسیه قرار گرفته، نیازمند دستکم ۲۴ سامانه پدافند هوائی پاتریوت دیگر هستند. اوکراین نگران است روسیه بهزودی حمله زمینی بزرگی را برای تصویب دومین شهر بزرگش به اجرا بگذارد. پولیتیکو در ادامه این تحلیل خاطر نشان میکند: «ارتش اوکراین خودش را برای متحمل شدن تلفات بیشتر در ماههای آینده آماده میکند. اولکساندر سیرسکی، فرمانده کل نیروهای مسلح اوکراین هشدار داده است وضعیت جبهه شرقی جنگ اوکراین در روزهای اخیر به میزان قابل توجهی وخیمتر شده است، در حالی که خود زلنسکی در یک موقعیت دیگر گفت: ما در تلاش هستیم راه جایگزینی برای عقبنشینی پیدا کنیم.»به نوشته این نشریه آمریکایی موج حملات بیسابقه اخیر روسیه هر چه بیشتر نگرانی مقامهای اوکراینی درباره شکننده بودن وضعیت در خطوط مقدم جنگ را تشدید کرده است.پولیتیکو نوشت رهبران سیاسی اوکراین در نشستهای اخیری که با خبرنگاران این نشریه داشتهاند اذعان کردند که روحیه عمومی در اوکراین تضعیف شده هر چند که خود آنها تلاش میکردند خوشبینی خود را حفظ کنند اما از طرفی در هر مکالمهای نارضایتی خود را از غرب نشان میدادند.
تحلیلگر پولیتیکو نوشت که روحیه مقامهای ارشد ارتش اوکراین تیره و تارتر است. چند افسر ارشد اوکراینی در گفتوگو با پولیتیکو که به شرط فاش نشدن نام خود انجام دادند، به طرزی ناگوار پیشبینی کردند خطوط مقدم جنگ در تابستان امسال وقتی که روسیه در ضمن برخورداری از رقم نیروی بالاتر و آمادگی برای پذیرش تلفات بالا، حمله مورد انتظارش را به اجرا بگذارد، فروخواهد پاشید. آنها اظهار نگرانی کردند که عزم خود اوکراین و روحیه نیروهای مسلح این کشور به سبب کمبود شدید تجهیزات تضعیف خواهد شد. تحلیلگر پولیتیکو نوشته است: «فرماندهان اوکراینی فریاد شکایت از کمبود سرباز سردادهاند برآوردی از سوی والری زالوژنی، فرمانده ارشد سابق ارتش اوکراین حاکی از نیاز این ارتش به ۵۰۰ هزار سرباز دیگر است»
اما زلنسکی و پارلمان اوکراین نسبت به صدور فراخوانی جدید برای جذب سرباز تردید نشان دادهاند. یرماک، رئیس دفتر رئیسجمهور اوکراین در مصاحبه با پولیتیکو، دلیل مهم- و شاید تعجببرانگیز- را برای عدم صدور یک فراخوان جدید برای بسیج سربازان به جنگ ارائه کرد: «چنین فراخوانی مورد حمایت مردم قرار نخواهد گرفت. او گفت زلنسکی همچنان رئیسجمهور مردم است. برای او، این بسیار بسیار مهم است که مردم اگر کاری را انجام میدهند تنها به این دلیل که به آنها دستور داده شده، انجام ندهند.» در انتهای این تحلیل نتیجهگیری میکند: «شور وطنپرستانه اولیه در اوکراین که منجر به پر شدن مراکز سربازگیری از داوطلبان اعزام به جنگ شده بود از بین رفته است. تخمین زده شده ۶۵۰ هزار مرد اوکراینی که در سن جنگ قرار دارند از کشور فرار کردهاند و بیشتر آنها قاچاقی از مرزها خارج شدهاند.دو سال پیش، قطارهایی که از اوکراین خارج میشدند، تقریبا منحصرا حامل زنان، کودکان و افراد مسن پناهجو بودند. اما حدود یکسوم از مسافران یک قطار که من بهعنوان خبرنگار به مقصد خارج از اوکراین سوار آن شدم مردانی در سن جنگ بودند؛ کسانی که به نحوی موفق شده بودند اوراق معافیت را برای ترک کشور دریافت کنند.» پولیتیکو در گزارش دیگری نوشته است بسته جدید کمکی آمریکا شامل سامانههای دفاع هوائی پاتریوت، گلولههای توپخانه، پهپاد، تجهیزات ضد پهپاد و موشکهای هوا به هوا است. اما تسلیحات مذکور احتمالا تا چندین سال به اوکراین ارسال نمیشود.
نمیخواهیم بمیریم
رسانه انگلیسی گاردین هم میان سربازان فراری اوکراین رفته و پای حرف آنها نشسته است؛ افرادی که خواستار مذاکره و پایان جنگ هستند و گرچه کشورشان را دوست دارند، اما نمیخواهند بمیرند. روزنامه گاردین در این گزارش با شهروندان اوکراینی گفتوگو کرده و به شرح نگرانیهای آنها از تشدید قوانین سربازگیری پرداخته است. دو مرد جوان اوکراینی که بهتازگی به دلیل فرار از سربازی بازداشت شده بودند، به گاردین گفتند مامور نظاموظیفه با لحن کنایی به آنها گفته اگر نمیخواهند بجنگند، میتوانند از رود «تیسا» به رومانی فرار کنند یا تونلی به شهر «بلگورود» روسیه در مرز با اوکراین حفر کنند! این در حالی است که از آغاز جنگ اوکراین تا امروز چندین تن از مردان این کشور هنگام تلاش برای فرار از طریق این رودخانه جان خود را از دست دادهاند.
گاردین میافزاید: با گذشت بیش از ۲ سال از جنگ اوکراین، نیروهای این کشور حالا با کمبود سرباز مواجه هستند و کیف قوانین سربازگیری را تشدید کرده است. بر اساس قوانین تازهای که طی دو هفته آینده اجرائی خواهد شد، کسانی که از شرکت در جنگ فرار کنند، ممکن است با مجازاتهای مختلفی از جمله ابطال گواهینامه رانندگی، انسداد حسابهای مالی و تصرف داراییهای خود مواجه باشند. این در حالی است که به اذعان فرماندهان اوکراینی، گرچه این کشور با کمبود سرباز مواجه است، اما دستاوردهای روسیه در جنگ علیه اوکراین بیشتر به دلیل قوای توپخانهای قدرتمند این کشور و نیروی هوائی و موشکی روسیه است. بااینوجود، کیف سعی دارد سربازان تازهای جذب کند که جایگزین سربازان کشته و مجروحشده شوند. در روزهای نخست این جنگ، داوطلبان زیادی در اوکراین برای شرکت در جنگ اعلام آمادگی میکردند، اما حالا با طولانیشدن جنگ، تمایل افراد به حضور در میدان نبرد کاهشیافته است. دولت اوکراین همچنین اعلام کرده است به مردانی که توان حضور در میدان نبرد را دارند، اما از اوکراینگریختهاند، خدمات کنسولی نظیر تمدید پاسپورت ارائه نخواهد کرد؛ تصمیمی که به اذعان کییف یک اقدام نمادین است، اما نظامیان این کشور در خط مقدم به شنیدن آن نیاز دارند.
در گزارش گاردین آمده است: «ماموران سربازگیری در شهرهای اوکراین پرسه میزنند و برخی افراد که در سن سربازی قرار دارند (از ترس آنها) پنهان شدهاند. چند کانال تلگرامی به راه افتاده که افراد در آنها موقعیت ماموران سربازگیری را اعلام میکنند تا دیگران به دام آنها نیفتند. پیامها در این کانالها بهصورت رمزی و در غالب وضعیت آبوهوا نوشته میشود.»بهعنوانمثال، یک کاربر این کانال میپرسد: «هوا در ایستگاه متروی مدافعان اوکراین چگونه است؟» و کسی پاسخ میدهد: «سه ابر یک مرد جوان را احاطه کردهاند!»یکی از دو مردی که توسط ماموران سربازگیری بازداشت شده بودند، به گاردین گفت: «من کشورم را دوست دارم، اما نمیتوانم کسی را بکشم و نمیخواهم بمیرم. همه از جنگ خستهایم»یک مرد ۳۶ساله اوکراینی به نام «اولکساندر» که با همسرش در منطقهای مرفه زندگی میکند، به گاردین گفت برای اینکه با ماموران سربازگیری مواجه نشود، از حملونقل عمومی اجتناب کرده و از خودروی شخصی خود استفاده میکند. او گفت در محلهای زندگی میکند که بسیاری از افراد متمول و نمایندگان پارلمان اوکراین با او همسایه هستند و ازاینرو، ماموران سربازگیری سراغی از او نمیگیرند. بر اساس این گزارش برخی افراد هم به قاچاقبرها پول میدهند تا آنها را از مرز خارج کنند. هزینه این مسیر هم بین ۵۰۰۰ تا ۱۵ هزار دلار است. بااینحال، حدود نیمی از کسانی که تاکنون سعی کردهاند از اوکراین فرار کنند (حدود ۴۰ هزار نفر) گیر افتادهاند. بسیاری از آنها هم در این راه جان خود را ازدست دادهاند. بااینحال، مقامات اوکراین سعی دارند وضعیت را آرام نشان دهند. «فدیر ونیسلاوسکی» معاون کمیته امنیت ملی اوکراین گفته است تعداد سربازانی که سعی دارند فرار کنند نسبت به روزهای آغاز جنگ کمتر شده است. او میگوید: «در سربازگیری مشکل داریم، اما آنقدرها که دربارهاش اغراق میکنند، بزرگ نیست. روسیه سعی دارد با هدف پروپاگاندا، این مسئله را بزرگتر نشان دهد... خوب، مردم ترسیدهاند. ترس باعث میشود کارهای احمقانهای از آدم سر بزند»
منابع
1. فارن پالسی: اوکراین، حتی با بسته کمکی آمریکا هم شکست میخورد(ایرنا،5 اردیبهشت 1403)
2. بلومبرگ: نیروهای اوکراینی به نقطه شکست میرسد(ایسنا، 3 اردیبهشت 1403)
3. فایننشالتایمز: دلارهای آمریکا اوکراین را نجات نمیدهد(باشگاه خبرنگاران جوان،شنبه 15 اردیبهشت)
4.«پولیتیکو: اوکراین در مسیر شکست است»(ایسنا،29 فروردین 1403)
5. گزارش گاردین از سربازان فراری اوکراین؛ «نمیخواهیم بمیریم»(ایسنا،17 اردیبهشت)