همزمان با رشد ۴۸ درصدی تجارت خارجی در فروردین
تراز تجاری غیرنفتی کشور مثبت شد
سرویس اقتصادی-
تراز تجاری کشور با احتساب نفت و بدون آن در فروردین ماه
سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل مثبت بوده است.
به گزارش کیهان، بررسی جدیدترین آمارهای گمرکی کشور نشان میدهد فروردین ماه امسال 9 میلیون و 700 هزار تن کالا به خارج از کشور صادر شد و عمدهترین مقاصد کالاهای صادراتی ایران شامل کشورهای چین، عراق، امارات متحده عربی، ترکیه، پاکستان، افغانستان و عمان بوده است. این هفت کشور 78 درصد از وزن و 83 درصد از ارزش کل صادرات کشور را به خود اختصاص دادند.
در بین 10 قلم عمده کالاهای صادراتی نیز گازهای نفتی و هیدروکربورهای گازی شکل مایع شده، اوره و میلههای آهنی و فولادی از بیشترین افزایش برخوردار بودند. میزان صادرات کالاهای پتروشیمی هم سه میلیون و 300 هزار تن به ارزش یک میلیارد و 400 میلیون دلار بوده است.
ذرت دامی با 353 میلیون دلار، کنجاله سویا با 181 میلیون دلار و گوشیهای تلفن هوشمند با 106 میلیون دلار، سه قلم عمده کالاهای وارداتی در فروردین ماه سال جاری بودهاند.
تراز مثبت
از مجموع صادرات و واردات کشور هفت میلیارد و 680 میلیون دلار به صادرات و دو میلیارد و 740 میلیون دلار آن به واردات اختصاص داشت.
تراز تجاری کشور با احتساب نفت خام، میعانات گازی، خدمات فنی مهندسی و برق در فروردین ماه سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل به میزان چهار میلیارد و 940 میلیون دلار مثبت بوده است.
این گزارش با اشاره به اینکه صادرات بدون احتساب نفت خام، میعانات گازی، خدمات فنی مهندسی، برق و صادرات از محل تجارت چمدانی در این مدت به میزان سه میلیارد و ۱۷۰ میلیون دلار بوده است، میافزاید: تراز تجاری کشور بدون نفت هم در فروردین ماه در مقایسه با مدت مشابه قبل ۴۳۰ میلیون دلار مثبت بود.
رشد ۴۷ درصدی ترانزیت از مسیر ایران
همزمان با بهبود وضعیت تجارت خارجی کشور، جایگاه ترانزیتی کشور هم تقویت شده است. بر اساس آمارهای گمرک، ترانزیت خارجی از مسیر ایران در فروردین 1403 با تداوم شیب افزایشی در ماههای اخیر، به رقم یک میلیون و 600 هزار تن رسیده است.
این میزان ترانزیت خارجی از مسیر ایران در فروردین ماه سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل 47 درصد افزایش نشان میدهد.
بیشترین میزان ترانزیت خارجی در مدت یاد شده از مبدا گمرکات پرویزخان در استان کرمانشاه، شهید رجایی و باشماق در استان کردستان انجام گرفته است.
در فروردین ماه سال جاری، 486 هزار تن کالا از مبدا گمرک پرویزخان، 377 هزار تن از مبدا گمرک شهید رجایی و 203 هزار تن از مبدا گمرک باشماق ترانزیت شده است.
احتمال صفرشدن تعرفه تجاری ایران و اوراسیا
یکی از دلایل موفقیت دولت سیزدهم در توسعه روابط تجاری در شرایط تحریم، توجه به ظرفیتهای منطقهای و احیای پیمانهای اقتصادی همچون تجارت با اعضای اتحادیه اوراسیا بوده است. «کامبیز میرکریمی» عضو هیئت مدیره اتاق مشترک بازرگانی ایران و روسیه هم با بیان اینکه موافقت نامههای تجارت آزاد کشورهای دنیا با همسایگان، دسترسی صادرکنندگان به بازار را تسهیل میکند، اظهار کرد: مهمترین اصلی که ما از آن غافل بودیم انعقاد موافقت نامههایی است که دسترسی به بازار را برای صاحبان کسب و کار کشور تسهیل میکند.
وی افزود: مهمترین قدمی که اخیراً برداشته شده امضای موافقتنامه تجارت آزاد با اتحادیه اقتصادی اوراسیا متشکل از کشورهای روسیه، بلاروس، قزاقستان و قرقیزستان و ارمنستان است.
کریمی تصریح کرد: صادرات ما تا سال 1397 در حد 260 میلیون دلار بود اما در سال 1398 صادرات کشورمان به بالای 400 میلیون دلار جهش پیدا کرد. صادرات ما حتی در زمانی که به خاطر اپیدمی کرونا، گمرکات بسته بود از 500 میلیون دلار هم عبور کرد و الان به یک میلیارد دلار رسیده و تازه این شروع کار است.
عضو هیئتمدیره اتاق مشترک بازرگانی ایران و روسیه ادامه داد: تجارت آزاد هنوز کامل نشده و فقط تعرفههای ترجیحی با 50 درصد و 75 درصد تخفیف اعمال شده و لیستها برای تعرفه صفر مبادله شده است.
وی تاکید کرد: پیشبینی میشود تا دو ماه آینده در پارلمانهای تمام اتحادیه اقتصادی اوراسیا تصویب شود و بالای 88 درصد اقلام مورد مبادله بین ایران و روسیه و اتحادیه اقتصادی اوراسیا از تعرفه صفر برخوردار شوند. این موضوع، رقابتپذیری کالای ایرانی در برابر رقبای چینی و هندی و دیگر کشورها را به شدت افزایش میدهد.