kayhan.ir

کد خبر: ۲۸۷۱۲۵
تاریخ انتشار : ۰۸ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۲۱:۳۹

 دانشگاه‌های انگلیس برای شناسایی جاسوس‌های چین زیر ذره‌بین سرویس‌های امنیتی می‌روند


 
 سرویس خارجی-
در بحبوحه برنامه‌های دولت لندن برای آنچه «سرکوب جاسوس‌های چین» نامیده شده است، دانشگاهیان و محققان دانشگاه‌های «بریتانیا» زیر ذره‌بین سرویس‌های امنیتی این کشور خواهند رفت.
همین پارسال بود که روزنامه آمریکایی «نیویورک‌‌تایمز» گزارشی درباره تلاش سرویس‌های جاسوسی چین برای «استفاده از هوش مصنوعی و سایر فناوری‌های روز دنیا برای جمع‌آوری اطلاعات در آمریکا» نوشت و اینکه پکن در رقابت تنگاتنگ توانسته است واشنگتن را در این حوزه به چالش بکشد و آژانس‌های اطلاعاتی آمریکا برای درک پیشرفت‌های چین در زمینه جاسوسی با مشکلاتی جدی مواجه هستند. این نشریه آمریکایی حتی مدعی شده بود که «علاقه جاسوس‌ها به این فناوری، جاه‌طلبی‌ گسترده وزارت امنیت دولتی و سازمان اطلاعاتی اصلی چین را آشکار می‌کند که در سال‌های اخیر از طریق استخدام‌های گسترده‌، از جمله استخدام شهروندان آمریکایی، ظرفیت خود را گسترش داده است.»
البته این مسئله فقط مختص به آمریکا نیست اروپایی‌ها نیز شدیداً درگیر این مسئله هستند. همین چند روز پیش بود که مقامات آلمانی گفتند که سه فرد را به ظن جاسوسی برای چین و جمع‌آوری اطلاعات در حوزه فناوری با کاربردهای نظامی در این کشور بازداشت کرده‌اند. سخنگوی وزارت خارجه چین نیز در واکنش، این اتهامات را «تهمت» دانسته و تأکید کرده است که «آلمان موظف است به این طنز سیاسی ضد چینی پایان دهد.» حالا به گزارش «تایمز» انگلیس، در بحبوحه برنامه‌های دولت لندن برای «سرکوب جاسوس‌های چین»، دانشگاهیان و محققان دانشگاه‌های «بریتانیا» توسط سرویس‌های امنیتی این کشور زیر ذره‌بین خواهند رفت. آن‌طور که ایسنا نوشته است، این اقدامات پس از نشست روز پنج‌شنبه بین «کن مک‌کالوم»، مدیرکل ام‌آی۵ (سازمان اطلاعات داخلی بریتانیا)، و معاونان ده‌ها دانشگاه شناخته‌شده این کشور، از جمله دانشگاه‌های آکسفورد و کمبریج، اعلام شد. مک‌کالوم به مسئولان این دانشگاه‌ها هشدار داده است که «کشورهای متخاصم به طور فعال دانشگاه‌ها را هدف قرار می‌دهند تا فناوری‌هایی را که می‌تواند اولویت‌های اقتدارگرا، نظامی و تجاری آنها را ارائه کند، به سرقت ببرند.» به گفته رئیس ام‌آی۵، بررسی محرمانه آسیب‌پذیری‌های بخش آموزش عالی انگلیس نشان داده است که کشورهایی مانند چین «مکانیسم‌های آشکار و پنهان» را برای «کسب مالکیت معنوی و سرقت مزیت» به کار می‌گیرند. بر اساس این گزارش، اکنون رایزنی‌ها در مورد یک سیستم جدید بررسی دولتی در حال انجام است که دانشگاهیان را که به تحقیقات حساس دسترسی دارند، توسط سرویس‌های امنیتی بررسی می‌شوند. این در حالی است که ادعا می‌شود چین از برنامه‌های استخدام استعدادهای برتر و نیز برنامه‌های مبادلات فرهنگی به عنوان پوششی برای جاسوسی استفاده می‌کند.
سال‌ها نبرد جاسوسی!
البته این جاسوسی‌ها یک‌طرفه نبوده است. خالی از لطف نیست که بدانیم یکی از نقطه‌های عطف درگیری‌های جاسوسی چین و غرب به 13 سال پیش بازمی‌گردد، وقتی که در سال ۲۰۱۰، سازمان جاسوسی چین شبکه عظیم سی‌آی‌ای را در چین منهدم کرد که در جریان آن بیش از 12 منبع اطلاعاتی آمریکا به قتل رسیده یا زندانی شدند و هنوز هم روشن نیست که چگونه سرویس‌های اطلاعاتی چین شبکه سی‌آی‌ای را شناسایی کردند؛ اما به هر حال خسارت ناشی از این اقدام قابل انکار نبود و نیست. به گفته متخصصان سازمان اصلی اطلاعات غیرنظامی چین، یعنی وزارت امنیت این کشور، در سال ۲۰۰۵ جنگ اطلاعاتی علیه آمریکا را رسماً اعلام کرد.
گفتنی است، برخی این نبرد جاسوسی را با نبرد اطلاعاتی و امنیتی غرب با شوروی مقایسه می‌کنند؛ اما باید توجه داشت که وزن عظیم اقتصادی چین و درهم‌بافتگی آن با اقتصاد جهانی آن را از اتحاد جماهیر شوروی کاملاً متمایز می‌کند. همچنین سپهر اطلاعاتی امروز جهان به طور قطع متفاوت است؛ به عنوان مثال، شرکت‌های ماهواره‌ای تجاری امروز امکاناتی را ارائه می‌دهند که تا همین اواخر در انحصار برخی دولت‌ها بوده‌اند. اطلاعات منبع‌باز و اطلاعات تجاری، امنیت ملی را تغییر می‌دهند. در جنگ سرد گذشته، تقریباً 80درصد اطلاعات آمریکا از منابع مخفی به دست می‌آمد و 20درصد از منابع منبع‌باز. امروز، گمان می‌رود که این نسبت‌ها برعکس شده‌اند!