گزارش کیهان از نمایشگاه اکسپو
2000 تاجر از 85 کشور در تهران رئیسی: غیرقابل تحریم شدهایم
رئیسجمهور در آیین گشایش نمایشگاه اکسپو ۲۰۲۴ گفت: این نمایشگاه نشاندهنده این است که ایران تحریمناپذیر است و هرگز تحریمها در این کشور و با اراده پولادین مردم به نتیجه نرسیده و نخواهد رسید.
آیتالله سید ابراهیم رئیسی، صبح شنبه در ششمین نمایشگاه توانمندیهای صادراتی جمهوری اسلامی ایران، این نمایشگاه را رونمایی از توانمندیهای تولیدی و صادراتی ایران توصیف و اظهار امیدواری کرد که نتیجه برگزاری این نمایشگاه ایجاد فضای رقابتی و فضائی برای کنش و تعامل منطقهای و جهانی از مسیر توسعه تجارت، صادرات و گسترش تعاملات اقتصادی باشد که به همگرایی، هماهنگی و مشارکت همه فعالان اقتصادی منجر شده و موجب ارتقای اقتصادی در ایران، منطقه و جهان باشد.
رئیسی با بیان اینکه اگر زیادهخواهی سلطهگران نباشد، امکانات و منابع خدادادی برای رفع نیازهای بشر و رسیدن او به کمال و رفاه کافی و مناسب است، اظهار داشت: متاسفانه جریان تحریمها جلوهای از ظلم و زیادهخواهی سلطهگران است که وقتی علیه ملتی اعمال میشود، نه صرفاً در مسیر رسیدن به اهداف آن ملت بلکه در مسیر رسیدن همه ملتها به اهدافشان مانع ایجاد میکنند؛ این حقیقت تحریم است و تحریم درواقع جنگی از نوع غیرنظامی برای جلوگیری از دستیابی ملتها به آرمانها و اهدافشان است.
وی در ادامه با بیان اینکه ملت ایران با توکل بر خدا و تکیه بر داشتههای داخلی تحریمها را به اعتراف مقامات رسمی آمریکایی پشت سر گذاشته است، گفت: آمریکاییها رسما اعتراف کردند که سیاست فشار حداکثری علیه ایران مفتضحانه شکست خورده است و این دستاورد حاصل تلاش جوانان با اراده ما در عرصه تولید و فعالیت اقتصادی است.
رئیسجمهور کارفرمایان، تولیدکنندگان، مهندسان و کارگران را افسران و سربازان خط مقدم جبهه مقابله با تحریمهای آمریکا و دیگر دشمنان ایران و انقلاب اسلامی معرفی و خاطرنشان کرد: این افسران و سربازان خط مقدم جبهه مقابله با تحریمها توانستهاند در عرصه تولید، اقتصاد و فناوری به گونهای عمل کنند که امروز به جرأت میتوان ایران را کشوری فناور و پیشرفته نامید.
رئیسی با اشاره به اینکه برای رونق فعالیتهای اقتصادی و جلوگیری از خامفروشی به ایجاد زنجیره کامل تولید نیاز داریم، گفت: ایجاد زنجیره کامل تولید، علاوه بر ایجاد اشتغال و ارزش افزوده بالاتر میتواند به خود تولید نیز رونق و تنوع بیشتر ببخشد و امکانات و ظرفیتهای محقق کردن این هدف از مواد اولیه مورد نیاز تا دانش و علم و نیروی انسانی متخصص و کارآمد کاملا در کشور وجود دارد.
وی با بیان اینکه در نمایشگاهی که افتتاح میشود تولیدات متنوع و دستاوردها و توانمندیهای متعددی ارائه شده است، این محصولات را بخشی از تواناییهای امروز جمهوری اسلامی ایران دانست و از همه کسانی که در این نمایشگاه حضور دارند خواست که موضوع مذاکره، تنظیم و انعقاد قرارداد و دیگر اقدامات لازم برای تجارت و تولید را با جدیت پیگیری کنند تا در زمان برگزاری نمایشگاه هفتم توانمندیهای صادراتی ایران، ببینیم که گامهای بلندی در این مسیر برداشته شده است.
رئیسجمهور در ادامه خطاب به فعالان اقتصادی و بازرگانان گفت: ما در کشور امکانات و ظرفیتهای بسیاری داریم که باید از وضعیت بالقوه به فعلیت درآورده شود، اینکه تصور شود علم و دانش و نوآوری و فناوری صرفا در اختیار چند کشور معدود است، نگاه نادرستی است.
رئیسی با بیان اینکه غربیها تلاش میکنند در منطقه ما کشوری به فناوریهای نوین دسترسی نداشته باشد و اگر هم این دسترسی ایجاد شد، نقطه اصلی و محوری آن برای حفظ سلطهگری در اختیار خودشان بماند، تصریح کرد: امروز به برکت تلاش دانشمندان و متخصصان متعهد ایرانی بسیاری از دانشها در ایران بومی شده و حتی با ترور دانشمندان و تحت فشار قرار دادن متخصصان ما نیز دیگر نمیتوانند مانع از دسترسی جمهوری اسلامی ایران به فناوریهای نو شوند.
وی با اشاره به اینکه هر جا و در هر زمینهای که بیشترین فشار به ایران اسلامی وارد شده در همانجا بیشترین موفقیت برای ما بهدست آمده است، افزود: امروز ما در صنایع نظامی و هستهای بهرغم فشارها بیشترین موفقیتها را کسب کردهایم، البته در دکترین جمهوری اسلامی ایران و بنا به فتوای رهبری معظم انقلاب و مرجع تقلید مسلمین، سلاح هستهای جایی ندارد، اما ما از این فناوری در بخشهای مختلف کشاورزی، صنعت، نفت و پتروشیمی و پزشکی استفادههای فراوانی خواهیم داشت.
رئیسجمهور با تاکید بر اینکه در جهان امروز نظام سلطه با همه شیطنتها و توطئهها دیگر نمیتواند کشورهای مستقل و مصمم را از رسیدن به توسعه و پیشرفت اقتصادی باز بدارد، اظهار داشت: برخلاف خواست نظام سلطه، امروز توانمندیهای بسیاری در کشورهای مختلف در آسیا، آفریقا و آمریکای لاتین ایجاد شده که میتوانند با اتکا به این توانمندیها روی پای خود بایستند و با ابتکار و نوآوری هم برای رفاه ملتهای خود و هم برای سایر کشورهای جهان نقشآفرین و مؤثر باشند.
رئیسی در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه تولیدکنندگان و صادرکنندگان در اقتصاد در جایگاه تولید قدرت برای کشور هستند، افزود: قدرت نظامی مهم است، اما قدرت تولید و صادرات کمتر از قدرت نظامی نیست و یک کشور با اتکای به تولید و صادرات در کنار قدرت نظامی میتواند نیرومند شود.
وی در ادامه برگزاری نمایشگاه اکسپوی 2024 در ایران را از دو جنبه تعامل و ارتباط بیشتر دولتها و همچنین ارتباط و آشنایی بیشتر فعالان تجاری و اقتصادی با یکدیگر مهم دانست و افزود: حتما این نمایشگاه میتواند موجب امیدآفرینی برای مردم ما و برای کشورهای منطقه باشد و به جلوهای از اثبات توانمندی ما در انجام کارهای بزرگ تبدیل شود.
رئیسجمهور همچنین به برخی از ظرفیتهای بسیار خوب جمهوری اسلامی ایران برای کمک به رشد و شکوفایی اقتصاد منطقه از جمله برخورداری از موقعیت ممتاز جغرافیایی و دسترسی به دو دریای خزر و عمان، خلیجفارس و اقیانوس هند اشاره کرد و افزود: راهگذر بینالمللی شمال-جنوب مسیر ترانزیتی بسیار بهصرفه، مطمئن و نزدیکتر برای حملونقل کالاها فراهم کرده که برای کشورهای منطقه بسیار مفید خواهد بود.
رئیسی همچنین به توانمندی جمهوری اسلامی ایران در زمینه صدور خدمات فنی- مهندسی اشاره کرد و گفت: امروز جمهوری اسلامی ایران با اتکای به توان متخصصین و مهندسین خود در 20 کشور جهان در حال اجرای طرحها و پروژههای بزرگ است که میتوان از این توان و ظرفیت در جهت توسعه دیگر کشورها نیز بهره برد.
وی همچنین بر ضرورت نگاه ویژه نسبت به تجارت با ارزهای ملی تاکید کرد و گفت: امروز در مجامع و پیمانهای اقتصادی بزرگ نظیر شانگهای، بریکس و اوراسیا موضوع تجارت با ارزهای ملی از سوی سران کشورهای عضو مطرح است که تحقق آن باید با جدیت پیگیری شود.
رئیسجمهور در ادامه با تاکید بر اهمیت نقش دفاتر بازرگانی در معرفی ظرفیتهای کشور به بازرگانان و فعالین اقتصادی ضمن تقدیر از اقدامات وزارت صنعت، معدن و تجارت و امور خارجه برای افزایش این دفاتر در 60 نقطه از دنیا افزود: از جمله مشکلات ما در جهت توسعه مبادلات اقتصادی آشنا نبودن بازرگانان و فعالان اقتصادی دیگر کشورها با ظرفیتهای جمهوری اسلامی ایران و از طرفی عدم آشنایی بازرگانان و فعالان اقتصادی ما با ظرفیتهای دیگر کشورهاست که در این زمینه ایجاد دفاتر بازرگانی در راستای آشنایی بین این دو بخش میتواند نقش مهمی ایفا کند.
رئیسی در پایان ابراز امیدواری کرد برگزاری این نشست در همافزایی بین کشورها و همچنین بازرگانان و فعالان اقتصادی برای رشد تولید و اقتصاد ایران و کشورهای منطقه راهگشا باشد.
وزیر صمت: با وجود تحریم
۱۵۳ میلیارد دلار تجارت خارجی داریم
عباس علیآبادی، وزیر صمت در آئین گشایش نمایشگاه ایران اکسپو اظهار کرد: مهمترین هدف این نمایشگاه توسعه همکاریهای بینالمللی کشورهای شرکتکننده است؛ برگزاری نمایشگاهی با حضور مهمانانی از 100 کشور باعث شناخت ما از یکدیگر و تسهیل زمینه تجارت میشود.
وی افزود: ایران در زمینه تجارت مزایای نسبی بسیاری دارد که میتواند تسهیلگر بسیاری از تعاملات در سطوح مختلف راهبردی باشد. توجه به جایگاه ژئوپلیتیکی ایران در کنار ظرفیتهای صنعتی، معدنی و کشاورزی فرصتهای زیادی را فراهم میکند. چهره واقعی توانمندیهای ایران در این نمایشگاهها زمینه برای افزایش تعاملات فراهم میشود.
علیآبادی به برنامههای وزارت صمت در حوزه تجارت اشاره کرد و گفت: وزارت صمت 3 برنامه اصلی دارد؛ جهتدهی توسعه اقتصادی بر پایه رشد اقتصادی پایدار با تعاملات بینالمللی و تمرکز بر محصولات و خدمات دارای فناوری متوسط و پیشرفته و ارزش افزوده بالا، توسعه زیرساختهای تجاری و افزایش سهم کشور از تجارت بینالمللی با کمک بهرهگیری حداکثری از دیپلماسی تجاری اقتصادی و حمایتهای عملی از تحقیق و توسعه در شرکتها در جهت افزایش رقابتپذیری بینالمللی و صادرات در دستور کار ما قرار دارد.
وی با بیان اینکه در مورد توسعه زیرساختهای تجاری چند برنامه داریم، تصریح کرد: اولویت دادن به دیپلماسی اقتصادی با هدف توسعه سرمایهگذاری خارجی، ورود به بازارهای خارجی و دستیابی به فناوری، تعامل جدی، مثبت و سازنده با کشورهای منطقه در حوزههای انتقال فناوری و همکاریهای صنعتی، فعالسازی میزهای کالایی کشور و استانی با هدف شناسایی صادرات کالاهای ایرانی به بازارهای هدف با همکاری وزارت امور خارجه، بهرهمندی حداکثری از روابط سیاسی در ایجاد بازارهای جدید و توسعه شبکه تأمین، افزایش رایزنان بازرگانی جهت رصد رقبای ایران در بازارهای جهانی و ارائه اطلاعات لازم به صادرکنندگان به کمک وزارت امور خارجه، تنوع بخشی به روشهای تجاری مانند تجارت به کمک ارزهای محلی و توسعه بازارهای مرزی جهت افزایش صادرات و بهبود دسترسی به منابع خارج از کشور، بهرهگیری از ظرفیتهای اتاقهای مشترک با سایر تشکلها و انجمنهای بخش خصوصی در توسعه روابط خارجی و گسترش بازارهای صادراتی از چند نقطه محدود به سایر نقاط جهان از جمله برنامههای ما است.
وزیر صمت اضافه کرد: اکنون ایران با وجود تحریمها، یکی از قطبهای اقتصاد و صنعت منطقه است؛ بالغ بر 153 میلیارد دلار حجم تجارت خارجی کشور است که نزدیک به 50 میلیارد دلار از این رقم مربوط به صادرات غیرنفتی میشود؛ کشورهای همسایه، آفریقایی و اسلامی و سایر کشورهای دوست در اولویت توسعه روابط هستند. ما اکنون عضو ناظر سازمان تجارت جهانی هستیم و با حضور در پیمانهای منطقهای و بینالمللی تعاملات سازندهای با کشورها داریم.
علیآبادی ادامه داد: در سازمان اکو با 9 کشور همسایه و منطقه همکاری داریم؛ موافقتنامههای تجاری در دست پیگیری است. با 8 کشور اسلامی در حال توسعه موافقتنامه تجارت ترجیحی امضا کردیم و در حال اجرا هستیم. در سازمانهای همکاری اسلامی با کشورهای عضو موافقتنامه تجارت ترجیحی داشته و همکاریهای تجاری را اجر میکنیم. با کشورهای اتحادیه اقتصادی اوراسیا موافقتنامه تجارت آزاد امضا شده و با تعدادی دیگر از کشورها موافقتنامه تجارت ترجیحی امضا شده و با برخی دیگر در دست امضا قرار دارد.
وزیر صمت گفت: ما آماده تعامل هستیم. ما دست همکاری اقتصادی با کشورهای جهان را میفشاریم و برای تسهیل تجارت ایران با جهان تلاش میکنیم. امید میرود این نمایشگاه بتواند با ارائه شفاف توانمندیهای صادراتی ایران و شناخت نیازمندیهای طرفهای دیگر گامی جدی در جهت توسعه روابط تجاری بردارد.
ارتباط شبه سوئیفت و تجارت
با ۱۰ کشور از طریق ارزهای ملی
مهدی ضیغمی، رئیس سازمان توسعه تجارت ایران در حاشیه افتتاح نمایشگاه توانمندی صادراتی ایران در محل نمایشگاه بینالمللی تهران، اظهار کرد: 103 کشور برای حضور در این نمایشگاه حضور خواهند داشت. همچنین بیش از 3500 شرکتکننده درخواست حضور داشتند که با توجه به محدودیتهای زیرساختی تنها توانستیم 2500 نفر را پذیرش کنیم.
وی افزود: امیدواریم با افزایش زیرساختها بتوانیم در سالهای آینده 5 هزار نفر بازدیدکننده تجاری را از این نمایشگاه پذیرا باشیم و مشکلات موجود رفع شود.
رئیس سازمان توسعه تجارت ایران ادامه داد: در این نمایشگاه ایران توانمندیهای صادراتی خود را در حوزههای مختلفی از جمله فولاد، خدمات، فنی مهندسی، ساختمان، پتروشیمی، ماشینآلات، صنایع غذایی، تجهیزات پزشکی، دانشبنیان و... در معرض دید بازدیدکنندگان داخلی و خارجی قرار میدهد.
ضیغمی در پاسخ به سؤالی در ارتباط با ورود هیئت تجاری از کشور کره شمالی به ایران برای بازدید از این نمایشگاه گفت: این کشور نیز مانند سایر کشورها برای بازدید از نمایشگاه توانمندیهای صادراتی به ایران آمده است.
وی تصریح کرد: کشورهای دیگری که با ایران در حوزههای نفت همکاری میکنند، ظرفیتهای دیگر ایران را نمیدانند و حتی بسیاری از کشورهای دوست و همسایه نیز به ظرفیتهای صادراتی ایران آگاه نیستند که امیدواریم این نمایشگاه زمینه را برای شناخت ظرفیتهای صادراتی ایران در بخشهای دیگری به غیر پتروشیمی، نفت و فولاد بشناساند.
رئیس سازمان توسعه تجارت ایران در پاسخ به سؤالی در خصوص چگونگی نقل و انتقال پول با دیگر کشورها گفت: در روشهای پولی و بانکی و شبهسوئیفت اتفاقات خوبی روی داده است و با نزدیک به 10 کشور تعاملات مستقیم مالی و از طریق ارزهای ملی انجام میدهیم اما به دلیل محرمانگی درباره آنها تبلیغات نمیکنیم.
مشوقهای صادراتی با دستور رئیسجمهور
به تجار پرداخت میشود
ضیغمی گفت: با دستور رئیسجمهور مشوقهای صادراتی به تجار پرداخت خواهد شد و از طرفی خطوط مستقیم دریایی و هوائی با کشورهای هدف راهاندازی میشود.
وی افزود: در این نمایشگاه تلاش شده که تمرکز نمایش فعالیتهای ایران در حوزههای صنایع غذایی دانشبنیان، ساختمان، تجهیزات پزشکی و حوزههای غیرپزشکی باشد زیرا ظرفیتهای مناسبی برای صادرات این محصولات به دیگر کشورها داریم.
رئیس سازمان توسعه تجارت ایران در پاسخ به سؤال خبرنگار تسنیم درباره گردش مالی شبهسوئیفت گفت: امکان ارائه اطلاعات آن را نداریم.
ضیغمی در پاسخ به سؤال دیگر خبرنگار تسنیم، گفت: قراردادهای مختلفی توسط بخش خصوصی در این نمایشگاه منعقد میشود که امیدواریم فضای مذاکره دوجانبه با فعالین اقتصادی کشورهای مختلف فراهم شود.
وی افزود: بسیاری از شرکتهایی که در سالهای گذشته با ایران قرارداد بستند امسال برای توسعه روابط به ایران میآیند؛ جزئیات قراردادهای منعقدشده در روز آخر به طور کامل منتشر خواهد شد.