kayhan.ir

کد خبر: ۲۸۶۲۱۴
تاریخ انتشار : ۲۶ فروردين ۱۴۰۳ - ۲۰:۴۱

مقتدی صدر با نامی جدید به عرصه سیاست باز می‌گردد!؟

 
 
سرویس خارجی-
جنبش «صدر» عراق پس از یک سال انزوا، با تغییر نام خود به «جنبش ملی شیعه» راه را برای بازگشت به عرصه سیاسی هموار می‌کند.
«مقتدی صدر» فرزند مرحوم آیت‌الله «سید محمد صادق صدر» در سال ۱۹۷۴ در کوفه متولد شد و در حوزه علمیه نجف تحصیل کرد. در زمانی که ۲۵ ساله بود و در دور دوم سرکوب شیعیان پس از اولین جنگ آمریکا با عراق، حکومت صدام حسین پدرش را در سال ۱۹۹۹ به شهادت رساند. خاندان شیعی صدر با نام‌هایی همچون شهید آیت‌الله «سید محمد باقر» و «بنت‌الهدی صدر»، یکی از قربانیان بزرگ رژیم بعث در عراق به شمار می‌رفت و می‌رود. تنها ۴ سال بعد و پس از سرنگونی برق‌‌آسای حکومت دیکتاتور سودازده «صدام حسین»، مقتدی صدر وارد میدان سیاست عراق شد و نام پرآوازه این خاندان را وسیله پیشبرد خواسته‌های خود کرد. از همان نخستین سال اشغال عراق توسط آمریکا و همپیمانانش، گرچه این جوان جویای نام و قدرت به‌ ویژه در شهرهای مقدس نجف و کربلا توانست بخشی از حملات به نیروهای خارجی اشغالگر را تحت سازمان سیاسی-مذهبی-نظامی جیش المهدی سازماندهی کرد، اما ر‌ویه‌های او بارها برای عراق چالش ساز شده است که شاید مهم‌ترین آن‌ها فتنه سال گذشته بود که با دخالت آیت‌الله «سید علی سیستانی»، مرجع عالی‌قدر شیعیان، این غائله ختم شد.
پس از آن فتنه مقتدی صدر برای چندین و چندمین بار از سیاست کنار کشید و اما گویا مثل دفعات قبل این کنار کشیدن‌ها موقت بود! حالا خبر می‌رسد که جنبش «صدر» عراق پس از حدود یک سال انزوا، با تغییر نام خود به «جنبش ملی شیعه» راه را برای بازگشت به عرصه سیاسی هموار می‌کند. این جنبش به رهبری «مقتدی صدر» در اقدامی غافلگیرکننده در ایام عید فطر اعلام کرد که نام خود را به «جنبش ملی شیعه» تغییر می‌دهد؛ اقدامی که ناظران آن را بخشی از فرآیند بازگشت جنبش صدر به فعالیت سیاسی می‌دانند، با توجه به اینکه این جنبش دارای توده‌های مردمی گسترده‌ای در اکثر شهرها و استان‌های عراق به ویژه در مناطق مرکزی و جنوبی است. آن‌طور که ایسنا از الجزیره، ناظران بر این باورند که هدف از نام جدید، آمادگی برای بازگشت به کار سیاسی، پس از انزوای بیش از یک سال است چرا که مقتدی صدر اخیرا برای بازگشت به کار سیاسی از طریق درگاه انتخابات پارلمانی آتی اقداماتی انجام داده است و قرار است «با قدرت» در این انتخابات شرکت کند. «مناف الموسوی»، مدیر مرکز مطالعات استراتژیک بغداد که به جنبش صدر نزدیک است، می‌گوید: «فرآیند تغییر نام جنبش دارای مفاهیم بسیاری است که بارزترین آن روی آوردن به فضای ملی و پایبندی به هویت شیعه اسلامی است. گفته می‌شود، این تغییر پس از دیدار صدر با آیت‌الله سیستانی و فعالیت فراکسیون مستعفی صدر و تعامل آن با مردم صورت گرفت.
۷۳ نماینده فراکسیون صدر در پارلمان عراق- بزرگ‌ترین فراکسیون وقت پارلمان- سال ۲۰۲۲ استعفای خود را به درخواست مقتدی صدر در پی بحران سیاسی ناشی از انتخابات زودهنگام پارلمانی که در اواخر سال ۲۰۲۱ برگزار شد، تسلیم کردند. پس از آن مقتدی صدر تصمیم گرفت از سیاست کناره‌گیری کند و در هیچ انتخابات آینده شرکت نکند تا به ادعای خودش «با سیاستمداران فاسد شریک نباشد». البته جنبش صدر در هیچ یک از انتخابات قبلی با همین نام شناخته شده خود شرکت نکرده است بلکه با نام‌های مختلفی مانند «سائرون»، «الاحرار» و غیره شرکت کرده است. بنابراین این جنبش در انتخابات بعدی شرکت خواهد کرد و اگر تصمیم به این کار بگیرد، با نامی متفاوت از جنبش ملی شیعه حضور خواهد یافت.
«حیدر البرزنجی»، رئیس مرکز مطالعات راهبردی «الوان» که نزدیک به «چارچوب هماهنگی» است، در توئیت خود در شبکه اجتماعی ایکس گفت: «اعلام بازگشت به منزله تبلیغات زودهنگام انتخاباتی و نقشه ائتلاف‌های سیاسی پیش رو و مورد انتظارِ جنبش ملی شیعه است.» وی افزود که خودِ جنبش صدر تحت عنوان «چارچوب هماهنگی شیعه» شکل گرفت و امروز از طریق نام ایدئولوژیک به حیات سیاسی بازگشته است.