دیدگاه کارشناسان درباره نوسانات مقطعی بورس
کارشناسان درخصوص کاهش بیش از ۱۱ هزار واحدی شاخص بورس در روز گذشته معتقدند: این نوسان زودگذر است و تالار شیشهای در میانمدت خود را بازیابی میکند.
به گزارش کیهان، در تمامی کشورها بازارهای سهام به شدت نسبت به اتفاقاتی همچون جنگ، تنش نظامی و درگیریهای سیاسی حساسیت زیادی دارند. در واقع این رخدادها برای مدتی کوتاه آرامش بازار بورس را
بر هم میزند و پس از برطرف شدن این نگرانی، به روند تعادلی بازمیگردند.
بازار مالی در ایران نیز همین ویژگی را داشته و هر زمان که وقوع اتفاقی خاص در داخل یا خارج کشور به نوعی ریسک یا ابهامی را به بازار تحمیل کند، واکنش بازار مالی را مشاهده میکنیم. تنش و درگیریهای نظامی در غرب آسیا، انتخابات، تحریمهای شدید و مواردی از این دست میتوانند حرکت کلی بازار سهام را تحت تاثیر خود قرار دهند.
در نخستین روز کاری پس از پاسخ سپاه پاسداران به حمله رژیم صهیونیستی به کنسولگری ایران در سوریه، دیروز بازار سرمایه کاهش را تجربه کرد و به نظر میرسد اثرات هیجانی این رخداد غیراقتصادی باعث افزایش فشار فروش در بورس شد.
روز گذشته شاخص بورس کاهش بیش از ۱۱هزار واحدی را تجربه کرد که البته به عقیده کارشناسان، این نوسان زودگذر است و تالار شیشهای در میانمدت خود را بازیابی میکند.
قرمزپوشی شاخصها
در معاملات روزگذشته و در شرایطی که دامنه نوسان قیمت سهام به منفی و مثبت یک درصد محدود شده بود، شاخص کل بورس به سطح دو میلیون و ۱۹۶ هزار و ۷۷۶ واحد رسید. بازدهی این شاخص منفی ۵۱ صدم درصد بوده است. شاخص کل هموزن بورس نیز با ریزش دو هزار و ۶۷۷واحدی در رقم ۷۲۳ هزار و ۵۳۹ واحدی ایستاد. بازدهی این شاخص منفی ۳۷ صدم درصد بوده است.
شاخص کل فرابورس با افت ۱۲۹ واحدی به رقم ۲۴ هزار و ۶۴۵ واحد رسید. همچنین شاخص هموزن فرابورس هم با کاهش ۹۹۷ واحد به سطح ۱۳۱ هزار و چهار واحد رسید.
در پایان معاملات دیروز، تعداد نمادهای مثبت ۴۸ نماد و تعداد نمادهای منفی در بورس ۷۳۴ سهم بوده است. یعنی حدود ۹۴ درصد نمادهای بورسی قرمزپوش بودند.
در معاملات یکشنبه، ۲۸ نماد صف خرید داشتند و ۵۴۸ نماد با صف فروش مواجه بودند. مجموع ارزش صفهای خرید با افت ۱۱ درصدی نسبت به روز کاری قبل به ۴۰ میلیارد تومان کاهش یافت و مجموع ارزش صفهای فروش نیز با افزایش ۲۸۷ درصدی به سه هزار و ۵۳۷ میلیارد تومان رسید.
تصمیم آرامبخش
به گزارش فارس، بررسی معاملات دیروز بازار سرمایه نشان میدهد تصمیم درست سازمان بورس درخصوص کاهش دامنه نوسان معاملات، توانست بخش زیادی از هیجانات در بازار را تخلیه کند.
بورس طی روزهای گذشته به دلیل افزایش تنشهای منطقهای و ریسکهای سیاسی با روندی نزولی همراه شده بود. بعد از پاسخ محکم ایران به اسرائیل، برخی از کارشناسان خواستار تعطیلی بورس شده بودند، اما سازمان بورس در همان دقایق ابتدائی صبح دیروز با برگزاری جلسه کاهش دامنه نوسان به مثبت و منفی یک درصد به مدت سه روز را در دستور کار خود قرار داد.
«راضیه آرمند»، کارشناس بازار سرمایه در این زمینه گفت: با توجه به اتفاقات رخ داده در منطقه، کاهش دامنه نوسان بهترین تصمیم برای معاملات روز یکشنبه بود.
این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: به نظر میرسد این تصمیم توانست هیجان موجود در بازار را مدیریت کند و در روزهای آینده نیز شاهد بهتر شدن روند معاملات خواهیم بود.
وی افزود: بررسی معاملات بورس نشان میدهد بخش عمدهای از هیجان فروش در بازار تخلیه شده و بخش زیادی از صفهای فروش در ساعت پایانی معاملات جمعآوری شده است.
آرمند تاکید کرد: تصمیم سازمان بورس میتواند به عنوان آرامبخش برای بازار عمل کرده و با توجه به ارزندگی سهام در بازار سرمایه میتوان به روزهای آینده امیدوار باشیم.
رفتار بورس کشورهای مختلف در حوادث بینالمللی
بررسی بورسهای مختلف نشان میدهد، ایجاد کوچکترین ریسک و تنش، میتواند بازارهای مالی در سراسر دنیا را تحت تاثیر قرار دهد.
روز جمعه ۲۴ فروردین و پس از انتشار اخباری مبنی بر نزدیک بودن حمله ایران به رژیم صهیونیستی بازارهای مالی دنیا دچار ریزشهای سنگینی شد. در این بین بورس آمریکا و همچنین بورس رژیم صهیونیستی افت معناداری را تجربه کردند.
با توجه به تداوم نگرانی صهیونیستها، در صورت باز بودن بازار سهام رژیم صهیونیستی در روز شنبه و یکشنبه ۲۵ و ۲۶ فروردین ماه، افت مذکور ادامه مییافت.
شاخص داوجونز آمریکا که طی چهار ماه اخیر روندی صعودی را در پیش گرفته بود پس از افزایش ریسک جنگ و درگیری میان ایران و رژیم صهیونیستی ریزش
چهار و نیم درصدی را تجربه کرد.
این ریزش پس از شهادت فرماندهان ایرانی در کنسولگری ایران در سوریه آغاز شد. اگرچه نگرانیها پیرامون افزایش تورم هم عامل دیگری است که در هفتههای اخیر بر این شاخص اثرگذار بوده است.
شاخص اساندپی ۵۰۰ نیز همچون شاخص داوجونز آمریکا در حالی که طی چهار ماه اخیر روندی کاملا صعودی را در پیش گرفته بود پس از افزایش ریسک جنگ و درگیری میان ایران و رژیم صهیونیستی با ریزش
دو و نیم درصدی مواجه شد.
بورسهای کشورهای شرق آسیا هم در آخرین روز کاری هفته و پس از نزدیک شدن پاسخ قطعی ایران به اسرائیل با ریزش همراه بود.
بازارها به روند پیشین خود بازمیگردند
جالب اینکه در مهرماه سال گذشته هم نگرانی عمومی در بورس تهران پس از اقدام حماس علیه اسرائیل در معاملات روز شنبه ۱۵ مهرماه خود را نشان داد و شاخص در همان روز حدودا یک درصد ریزش را تجربه کرد.
البته روز بعد (یکشنبه ۱۶ مهرماه) با توجه به روشن شدن ابعاد این حمله و ظهور نشانههای پاسخ متقابل رژیم صهیونیستی، واکنش در بازار سرمایه به اوج خود رسید و شاخص کل بورس دو و نیم درصد افت کرد.
در مجموع و در دو روز کاری حدودا سه و چهار دهم درصد ریزش ثبت شده است. با این وجود هرچه هیجانات این واقعه کمتر شد بازار سهام به تدریج به روند متعادل خود بازگشت.
پس از ترور شهید سلیمانی هم بازار سهام و مشخصا شاخص کل بورس تهران طی چهار روز کاری، ریزشی حدودا هشت درصدی را تجربه کرد که در نوع خود اتفاقی نادر به شمار میرفت. پس از گذشت چند روز از آن واقعه و رفع نگرانی سهامداران بورس تهران مجددا روند قبلی خود را ادامه داد.
به طور کلی میتوان اینگونه برداشت کرد که بازارهای سهام در کشورهای مختلف حساسیت فوقالعادهای به وقایعی همچون جنگ، درگیری و نااطمینانی سیاسی داشته و عموما افت معناداری را تجربه میکنند.
البته پس از برطرف شدن این نگرانی اغلب بازارها به روند تعادلی یا پیشین خود بازمیگردند. با این وجود با هدف کنترل سطح واکنشی بازار سهام، کاهش دامنه نوسان به عنوان یک محدودیت قابل پذیرش میتواند واکنشی منطقی در مواجهه با این وقایع تعریف شود.