kayhan.ir

کد خبر: ۲۸۵۶۱۵
تاریخ انتشار : ۱۵ فروردين ۱۴۰۳ - ۲۰:۲۷
گمرک ایران اعلام کرد

رشد 36/5 درصدی ترانزیت خارجی از مسیر ایران در سال 1402

 
 
 
گمرک ایران اعلام کرد: ترانزیت خارجی از مسیر ایران در سال ۱۴۰۲ با 36 و 52 صدم درصد افزایش به رقم ۱۷ میلیون و ۷۹۰ هزار تن رسید.
بر اساس اعلام گمرک ایران، بیشترین میزان ترانزیت خارجی در سال ۱۴۰۲ از مبدا گمرک منطقه ویژه شهید رجایی به میزان پنج میلیون و ۱۷۰ هزار تن انجام گرفت که ۳۶ و 9 دهم درصد نسبت به ماقبل رشد نشان می‌دهد.
پس از گمرک منطقه ویژه شهید رجایی، گمرکات پرویزخان و باشماق به ترتیب با سه میلیون و ۹۵۰ هزار تن و یک میلیون و ۹۳۸ هزار تن در بین گمرکات عمده مبدا ترانزیت خارجی بیشترین میزان ترانزیت خارجی را به خود اختصاص دادند. ترانزیت خارجی از مبدا گمرک پرویزخان ۳۶۸ درصد و از مبدا گمرک باشماق ۵۷ درصد در سال ۱۴۰۲ افزایش داشته است.
بر اساس این گزارش، حدود ۸۸ درصد از ترانزیت خارجی از مسیر ایران در سال ۱۴۰۲ از مبدا ۱۰ گمرک فوق‌الذکر بوده است. همچنین بزرگ‌ترین شریک تجاری ایران با لحاظ مجموع مبادلات بدون نفت (۳۲ میلیارد و 400 میلیون دلار)، چین است.
 رشد ۱۰ درصدی تخلیه ‌و بارگیری کالا در بنادر
جمع تخلیه ‌و بارگیری کالاهای نفتی از ابتدای سال ۱۴۰۲ تا پایان اسفندماه همان سال، معادل ۱۱۱ میلیون و ۴۰۳ هزار و ۸۷۱ تن و جمع تخلیه‌ و بارگیری کالاهای غیرنفتی ۱۲۵ میلیون و ۱۰۸ هزار و ۳۶۹ تن بوده؛ همچنین مجموع تخلیه ‌و بارگیری کالاهای نفتی و غیرنفتی در مدت مذکور معادل ۲۳۶ میلیون و ۵۱۲ هزار و ۲۴۰ تن بوده که حاکی از رشد 
۶ درصدی در بخش تخلیه ‌و بارگیری کالاهای نفتی، رشد ۱۳ درصدی در بخش تخلیه ‌و بارگیری کالاهای غیرنفتی و رشد ۱۰ درصدی در بخش تخلیه ‌و بارگیری کالاهای نفتی و غیرنفتی نسبت به مدت مشابه سال گذشته است.
20 میلیارد دلار مازاد تجارت خارجی
در ۱۲ ماهه ۱۴۰۲ با احتساب صادرات نفت خام، خدمات فنی مهندسی و برق شاهد بالغ بر 20 میلیارد و 600 میلیارد دلار مازاد تجارت خارجی هستیم. همچنین حجم تجارت خارجی کشور در سال ۱۴۰۲ (مجموع واردات و صادرات کلیه اقلام) به ۱۵۳ میلیارد دلار رسیده است که نسبت به سال ۱۴۰۱ رشدی دو و شش دهم درصدی داشته است.
در بین ۱۰ قلم کالای وارداتی بیشترین کاهش به لحاظ ارزش به ترتیب متعلق بوده است به گندم با۵۰ و چهار دهم درصد، برنج ۴۲ و شش دهم درصد و دانه سویا با ۲۴ و سه دهم درصد کاهش نسبت به سال ۱۴۰۱.
صادرات ۱۲ ماهه سال ۱۴۰۲ بدون احتساب صادرات برق، نفت، خدمات فنی مهندسی و تجارت‌ چمدانی 49 میلیارد و 400 میلیون دلار بوده که نسبت به سال قبل از آن هشت و 9 دهم درصد کاهش داشته است. همچنین صادرات نفت در 
۱۲ ماهه ۱۴۰۲، به میزان 35 میلیارد و 900 میلیون دلار بوده که نسبت به سال ۱۴۰۱ رشدی هشت و شش دهم درصدی داشته است.
در ۱۲ ماهه سال ۱۴۰۲ بیش از ۳۰ تن شمش طلای استاندارد به ارزش یک میلیارد و 900 میلیون دلار وارد کشور شده است. البته کل واردات کشور با احتساب همه اقلام به علاوه شمش طلای استاندارد به 66 میلیارد و 300 میلیون دلار رسیده است.
 چرا ارزش صادرات محصولات پتروشیمی کم شد؟
بر اساس اعلام گمرک؛ متوسط قیمت اقلام صادراتی پتروشیمی در سال ۱۴۰۲ حدود ۳۹۸ دلار بوده که نسبت به عدد ۴۹۶ دلاری سال ۱۴۰۱ متوسط قیمت کاهشی ۹۸ دلاری حدود ۲۰ درصدی داشته است. به تعبیری اگر حجم صادر شده در سال ۱۴۰۲ با متوسط قیمت سال ۱۴۰۱ صورت می‌گرفت ارزش صادرات اقلام پتروشیمی به‌جای ۱۹ میلیارد دلار به ۲۴ میلیارد دلار بالغ می‌شد.
صادرات کالاهای پتروشیمی در سال ۱۴۰۲ به میزان 48 میلیون و 800 هزار تن به ارزش 19 میلیارد و 400 میلیون دلار بوده است که کاهش ۲۸ و شش دهم درصدی در ارزش را شاهد بوده است که ناشی از کاهش قیمت متوسط اقلام صادراتی پتروشیمی از ۴۹۶ دلار در سال ۱۴۰۱ به ۳۹۸ دلار در سال ۱۴۰۲ بوده است.
 سهم کالای اساسی از کل ارزش واردات
میزان واردات ۲۵ قلم کالای اساسی در ۱۲ ماهه ۱۴۰۲ بالغ بر ۲۴ میلیون و 700 هزار تن و به ارزش 19 میلیارد و 500 میلیون دلار بود که ۶۳ و چهار دهم درصد از وزن و ۲۹ و چهار دهم درصد از ارزش کل واردات را به خود اختصاص داده‌اند.
در بین اقلام اساسی وارداتی اگر صرفاً اقلام خوراکی را لحاظ ‌نماییم به اعداد جالب ۲۳ میلیون و 500 هزار تن (۶۰ درصد از کل واردات کشور از لحاظ وزن) به ارزش ۱۴ میلیارد و 300 میلیون دلار (۲۲ درصد از کل واردات کشور از لحاظ ارزش) می‌رسیم.
متوسط ارزش گمرکی هر تن کالای وارداتی ۱۶۹۷ دلار بوده که نسبت به رقم ۱۶۱۴ دلار در سال ۱۴۰۱ رشدی پنج درصدی داشته است. همچنین در حالی که واردات خودرو فقط 11 هزار و 236 دستگاه به ارزش 224 میلیون دلار است؛ واردات گوشی تلفن همراه به سه میلیارد و 200 میلیون دلار رسید!