جایی برای مخالفت آمریکا با ساخت خط لوله گاز ایران وجود ندارد
به گزارش ایسنا، «ممتاز زهرا بلوچ»؛ سخنگوی وزارت امورخارجه پاکستان، روز پنجشنبه در یک نشست هفتگی در پاسخ به این سؤال که آیا اسلامآباد در مورد تصمیم برای شروع ساخت خط لوله گاز با واشنگتن تماس گرفته است، افزود: «کابینه پاکستان چند روز پیش تصمیم گرفت کار ساخت ۸۰ کیلومتر از خط لوله گاز پاکستان- ایران را آغاز کند و این کار، مطابق با تعهد ما به خط لوله ایران- پاکستان است و از آنجایی که این خط لوله در داخل خاک پاکستان در حال ساخت است تصور نمیکنیم در این مقطع، جایی برای اعتراض طرف ثالث وجود داشته باشد.»
گفتنی است، پروژه هفت میلیارد و 500 میلیون دلاری خط لوله ۲۷۷۵ کیلومتری ایران-پاکستان از زمانی که در دهه ۱۹۹۰ برای متصل کردن میدان گازی غولپیکر پارس جنوبی ایران به مصرفکنندگان در پاکستان و هند اعلام شد بارها با تاخیر مواجه شده است.
پاکستان این خط لوله را به عنوان راهی برای کاهش کمبود شدید انرژی که اقتصاد این کشور را فلج کرده، دنبال میکند. در عین حال، اسلامآباد به شدت به میلیاردها دلار کمکی که از آمریکا دریافت میکند نیاز دارد و آمریکا سرسختانه با این پروژه مخالفت کرده و میگوید این پروژه، تحریمهای هستهای اعمال شده علیه ایران را نقض میکند اما ایران چنین ادعایی را رد کرده است.
با این حال، پاکستان در ۲۳ فوریه (بهمن)، به دلیل ترس از جریمه احتمالی ۱۸ میلیارد دلاری برای عدم تکمیل بموقع پروژه، ساخت بخشی از خط لوله را تصویب کرد. بر اساس گزارش عربنیوز، هند، برخلاف پاکستان، در سال ۲۰۰۹- یک سال پس از امضای توافق هستهای با واشنگتن- به دلیل هزینه و مسائل امنیتی، از این پروژه خارج شد.
استقبال بازرگانان پاکستانی از احداث خط لوله
«میان آنجومنیسار»؛ رئیس هیئت بازرگانان فدراسیون اتاقهای بازرگانی و صنایع پاکستان (FPCCI)، روز ششم اسفندماه از تصویب کار روی فاز اول پروژه خط لوله گاز ایران- پاکستان در داخل مرزهای این کشور توسط هیئت دولت کشورش، قدردانی و ابراز امیدواری کرد این پروژه با سرعت پیش برود زیرا یک انقلاب صنعتی را در پاکستان به همراه خواهد آورد.
به گزارش پایگاه خبری «پاکستان آبزرور»، او در بیانیهای اعلام کرد که بازرگانان پاکستان، پیش از این، دولت این کشور را برای تهیه منابع انرژی مورد نیاز از هر منبعی که برای رفع کمبود فزاینده گاز مناسب است، تحت فشار قرار داده بودند.
رئیس هیئت بازرگانان فدراسیون اتاقهای بازرگانی پاکستان افزود: پروژه خط لوله گاز ایران- پاکستان در سال ۲۰۱۳ آغاز شد و به دلیل تحریمهای طولانیمدت آمریکا علیه ایران، چندین مهلت را از دست داده است. ما متقاعد شدیم که منبع ایرانی، از نظر مالی و همچنین از نظر نزدیکی، امکانپذیرترین منبع است.
نیسار با بیان این که خط لوله گاز ایران-پاکستان در خدمت منافع ملی پاکستان بوده و در کاهش مسائل انرژی کمک زیادی خواهد کرد، ادامه داد: تکمیل زودهنگام این پروژه بزرگ که اهمیت ملی دارد لطف بزرگی به جامعه تجاری خواهد بود زیرا بقای آن در حال حاضر، در خطر است. موجود بودن گاز همچنین به دولت پاکستان در دستیابی به اهداف اقتصادی کمک خواهد کرد.