kayhan.ir

کد خبر: ۲۸۴۰۲۰
تاریخ انتشار : ۰۹ اسفند ۱۴۰۲ - ۱۹:۵۹
امام جمعه شیراز مطرح کرد

اساتید دانشگاه در کنار پیشرفت‌های علمی به بحث‌های فلسفی هم بپردازند

 
 
 
شیراز- خبرنگار کیهان:
آیت‌الله دژکام‌، در آیین افتتاحیه‌ نمایشگاه‌ دستاوردهای‌ هسته‌ای کشور در شیراز با بیان اینکه دستاوردهای هسته‌ای مایه افتخار است، اظهار کرد: اینکه دست‌اندرکاران هسته‌ای کشور هر روز دستاورد جدیدی را از رشد در این عرصه فناوری به نمایش می‌گذارند، مایه افتخار است.
وی افزود: در مواجهه تحولات علمی قرون جدید، هر چه علم پیشرفت کرده، دفاع از عقیده مسیحیت برای اروپایی‌ها و آمریکایی‌ها دشوارتر شده است.
دژکام توضیح داد: در قرن ۱۷ میلادی و عصر فعالیت علمی نیوتن، از نگاه دانشمندان اروپایی همه چیز با علیت قابل توضیح بود و با پذیرش جبر علی و معلولی، در اذهان اروپا این سؤال مطرح شد که «خدا چکاره است؟» و این پرسشِ ۲ قرن اروپا بود.
نماینده ولی فقیه در فارس توضیح داد: نظریه کوانتومی ‌هایزنبرگ مبنی بر اینکه بعضی مسائل در درون اتم، قابل پیش‌بینی نیست و این نظریه «عدم تعین» پاسخی به این سؤال بود.
وی اظهار کرد: اما همزمان ملاصدرا شیرازی فیلسوف بزرگ مسلمان در حال تدارک پاسخی بود که نشان می‌داد اروپایی‌ها خوب علیت را نفهمیده‌اند و با نظریه عدم تعین نیز علیت را زیر سؤال می‌بریم؛ نظریه ملاصدرا هم توانایی توجیه وجود و نقش خداوند را دارد و هم علیت را توضیح می‌دهد.
امام جمعه شیراز با ابراز تاسف از اینکه فلسفه ملاصدرا شیرازی خیلی غریب افتاده است، گفت: فلسفه این عالم بزرگ، حتی در دانشگاه و حوزه هم غریب است، اما بنیانگذار جمهوری اسلامی یک روزی در حوزه از ملاصدرا دفاع کرد و اساس فلسفه‌ای که در شکل‌گیری این نظام به کار گرفته از ملاصدرا بوده است.
نماینده ولی فقیه در استان فارس ادامه داد: خواهش من از اساتید دانشگاه و به ویژه اساتید دانشکده فیزیک و مکانیک، این است که مقداری به حرف‌های فلسفی هم بپردازند، مرز پیوستن دین و علوم به یکدیگر همین فلسفه است.
دژکام افزود: بر عکس اروپا که هر وقت خواسته پیشرفت کند، چه در دوره باستانی و چه در دوره جدید، دین را ضایع کرده است، اما ما ایرانی‌ها هر وقت پیشرفت کرده‌ایم، دین را هم بالا برده‌ایم. این فکر ایرانی که آبشخور اسلامی هم دارد را بیشتر باید به میدان بیاوریم.
امام جمعه شیراز در پایان گفت: همان‌طور که تجربه ۴۵ سال انقلاب نشان می‌دهد، هر چه جلوتر می‌رویم اعتمادمان به دین، کتاب مقدس، فکر فلسفی دانشمندان ما و تجارب علمی تلاشگران عرصه تحقیق و پژوهش بیشتر می‌شود که می‌تواند ما را به سعادت همه‌جانبه در جهان برساند و این باید تقویت شود.