تفاوت جنسیتی یا تبعیض جنسیتی؟
آیا در جامعه ما تبعیض جنسیتی وجود دارد؟
از نظر اسلام، زن و مرد هر دو در انسانیت و ظرفیت کمال و هدف نهائی آفرینش یکسان هستند، زن از لحاظ مقام انسانی هیچ کاستی ونقصانی نسبت به مرد نداشته در کمالات انسانی تفاوتی بین آنها مطرح نیست.(1)
اما این واقعیت قابل انکار نیست که زن و مرد از لحاظ ساختار جسمی و روحی و توانمندیهای فردی، وضعی متفاوت دارند. دین اسلام بر اساس تفاوتها و اختلافات طبیعی جسمی و روحی، وظایف و مسئولیتهای متفاوتی را برای زنان و مردان در نظر گرفته است.
تفاوت در وظایف و حقوق زن و مرد متناسب با تفاوتهای جسمی، روحی و عاطفی آنها در نظر گرفته شده و این اختلاف، تبعیض نخواهد بود. تبعیض یعنی میان دو فرد یکسان از همه نظر، فرق گذاشته شود، اما تفاوت میان افراد متناسب با وضع و توانمندیهای آنها، عین عدالت است.
در قابلیت رشد و تکامل و رسیدن به سعادت ابدی تفاوتی بین زنان و مردان وجود ندارد، اما تساوی و برابری در حقوق انسانی به معنی تشابه و همسانی همه حقوق و مسئولیتها و قابلیتهای اجتماعی نیست. اتفاقاً وقتی وضع و تواناییهای دو جنس، متفاوت و ناهمگون است، اعطای مسئولیتهای مساوی و توقع تکالیف برابر، ظلمی آشکار به زنان خواهد بود؛ همان بیراههای که در غرب به نام دفاع از حقوق زن و فمینیسم، بزرگترین ظلم را به زنان کرد و بدون توجه به تفاوتهای زن و مرد، آنان را در میدان رقابتی دوشادوش مردان وارد کرد.
اسلام تساوی میان زن و مرد را در حقوق و تکالیف به دلیل تفاوتهای میان آنها نمیپذیرد و به دلیل وجود تفاوتها، تبعیض میان آنها را مجاز نمیشمارد.
_________________
1. ر.ک: سوره حجرات، آیه 13، سوره نساء، آیه 124، سوره غافر، آیه 40، سوره احزاب، آیه 35.