kayhan.ir

کد خبر: ۲۷۹۱۰۷
تاریخ انتشار : ۲۰ آذر ۱۴۰۲ - ۲۰:۱۶
سخنگوی صنعت آب خبر داد

انتقال آب دریا به درون کشور با کمک انرژی پاک

 
سخنگوی صنعت آب از برنامه وزارت نیرو برای انتقال آب دریا به فلات مرکزی ایران به کمک انرژی‌های پاک خبر داد و گفت: استفاده از منابع آب نامتعارف برای مناطق مربوط به سند ملی آمایش سرزمین، در دستور کار نقشه‌راه آب کشور است.
به گزارش تسنیم «عیسی بزرگ‌زاده» درخصوص تأمین انرژی مورد نیاز در طرح انتقال آب از دریا به فلات مرکزی کشور اظهار داشت: اجرای پنج طرح انتقال آب از دریا که اکنون در دستور کار وزارت نیرو قرار دارد، ظرفیت انتقال آب به مرکز کشور را به یک میلیارد مترمکعب می‌رساند. این طرح‌ها نیازمند دو هزار مگاوات برق است که قرار است بخشی از این انرژی از نیروگاه‌های تجدیدپذیر و برق سبز تأمین شود.
وی با اشاره به نکات مطرح شده در نشست تعاملی وزارت نیرو با نخبگان تحت عنوان «گفت‌وگوهای آبی» پیرامون تأمین انرژی طرح شیرین‌سازی و انتقال آب از دریا بیان داشت: در بالاترین سطح تصمیم‌گیری وزارت نیرو، دغدغه کارشناسان در این زمینه مورد توجه قرار گرفت و پس از تعمیق مسئله، مقرر شد تا با توسعه تجدیدپذیرها بخشی از انرژی لازم برای شیرین‌سازی و انتقال آب دریا در دستور کار قرار گیرد.
بزرگ‌زاده خاطرنشان کرد: استفاده از منابع آب نامتعارف برای مناطقی که در سند ملی آمایش سرزمین مورد اشاره قرار گرفته‌اند، در دستور کار نقشه‌راه آب کشور است. توسعه خطوط انتقال آب از دریا از طریق پنج خط برای اجرائی شدن این برنامه، در نظر گرفته شده است.
وی ادامه داد: البته این امر بستر انتقال و توسعه فناوری‌های تجدیدپذیر نظیر فناوری CSP (سامانه متمرکزکننده توان خورشید) است که شیرین‌سازی و تأمین برق انتقال آب را به صورت همزمان در دستور کار قرار می‌دهد.
 هزینه بالای انتقال مواد اولیه معدنی 
به نزدیکی دریا
سخنگوی صنعت آب تأکید کرد: صنعت آب پذیرای نظرات تکمیلی، انتقادات و پیشنهادات برای بهبود شرایط مدیریت منابع آب در ایران است و کارشناسان می‌توانند اظهارنظرهای خود را در محیطی دوستانه و علمی به اشتراک بگذارند.
به گزارش فارس، تامین دو هزار مگاوات برق برای انتقال آب دریا برابر با انرژی برقی است که می‌تواند معادل مصرف برق خانه‌های مردم در شهر 15 میلیون نفره تهران باشد.
پروژه‌های انتقال آب از دریا در غرب آسیا سابقه 60 ساله دارد اما اولین حرف‌ها از انتقال آب در ایران به 16 سال پیش باز می‌گردد. در آن زمان مطالعه‌ای در وزارت صمت مشخص کرد، انتقال آب از دریا به فلات مرکزی هزینه‌ کمتری نسبت به انتقال مواد اولیه معدنی از مرکز کشور به نزدیکی دریا دارد و همین مطالعه به کلید خوردن اولین طرح انتقال آب از خلیج‌فارس ختم شد.
در طرح اولیه پروژه انتقال آب دریا، قرار بود چالش تامین انرژی با تامین برق نیروگاه‌های گازی تامین شود اما در یکی از نشست‌های تعاملی وزارت نیرو با نخبگان تحت عنوان گفت‌وگوهای آبی که ماه گذشته برگزار شد، برخی کارشناسان نسبت به تامین انرژی انتقال آب از دریا با منابع فسیلی نظیر نفت و گاز انتقاد کرده بودند.
تارنمای ICOLD چندی پیش از راهکاری رونمایی کرد که برق مورد نیاز انتقال آب از دریا را با حداکثر بهره‌وری تامین می‌کند. در این شیوه که توسط انگلستان و چین مورد استفاده قرار گرفته، تامین انرژی شیرین‌سازی و انتقال آب از دریا به صورت همزمان با فناوری نیروگاه‌های CSP انجام می‌شود.
سازوکار فعالیت این نیروگاه به نحوی است که از آیینه و لنز برای جمع‌آوری نور خورشید در یک سطح کوچک استفاده شده و آب در کانون این انرژی حرارت می‌گیرد. آب دریا در هنگام تبخیر نمک‌زدایی شده و همین آب با چرخاندن توربین، برق مورد نیاز برای پمپاژ در مسیر طولانی را تامین می‌کند.
تغییر اقلیم و افزایش دما در یک دهه گذشته به کاهش 10 میلیارد مترمکعبی باران در ایران منتهی شده است. این حجم آب 50 برابر کل ظرفیت ذخیره آب پشت سد کرج است.
 فرصت توسعه
 30 هزار مگاوات برق تجدیدپذیر
در مواجه با مسائل تغییرات اقلیمی، استفاده از منابع آب نامتعارف نظیر شیرین‌سازی آب دریا از دو دهه پیش در دستور کار قرار گرفته و هم اکنون خطوط انتقال آب از دریا به فلات مرکزی کشور در دست اجرا است که ظرفیت انتقال آب از دریا به مرکز کشور را به یک میلیارد مترمکعب می‌رساند.
«سعید صاحبی» کارشناس محیط زیست با اشاره به نیاز 1500 تا 2000 مگاواتی برق برای شیرین‌سازی و انتقال آب از دریا می‌گوید که ایران در تابستان سال گذشته ناترازی برق 12 هزارمگاواتی را تجربه کرده است. پروژه‌های انتقال آب دو هزار مگاوات به مصارف اضافه کرده و ناترازی برق را تشدید می‌کنند.
در مقابل «پژمان تیموری»، کارشناس انرژی هم به فرصت توسعه 30 هزار مگاوات برق تجدیدپذیر در ایران اشاره کرده و معتقد است، فقط استفاده از 50 درصد ظرفیت آماده برای توسعه برق تجدیدپذیر، نه تنها ناترازی برق را رفع کرده بلکه انرژی لازم برای انتقال آب از دریا را نیز تامین می‌کند.
تجربه کشورهای توسعه یافته در بخش انرژی‌های سبز نشان می‌دهد، انرژی تجدیدپذیر در کنار نیروگاه‌های حرارتی که با سوخت‌های نظیر انرژی اتمی یا گاز طبیعی کار می‌کنند، امکانات قابل توجهی را در اختیار کشورها قرار می‌دهند.
مطالعات پژوهشکده انرژی دانشگاه تهران هم نشان می‌دهد، آب و انرژی دو چالش اساسی صنایع در افق 20 سال آینده کشور هستند. سرمایه‌گذاری صنایع کشور بر تامین آب از منابع پایدار نظیر دریا و همچنین اتکا به برق تجدیدپذیر می‌تواند، توسعه خطوط تولید صنعتی را تضمین کند.