بر اساس دادههای مرکز آمار
تورم تولیدکننده در تابستان کاهشی شد
مطابق دادههای مرکز آمار ایران، نرخ تورم تولیدکننده در تابستان ۱۴۰۲ معادل 9 و سهدهم درصد بود که نسبت به فصل قبل سه و یکدهم درصد کاهش داشت.
مرکز آمار شاخص قیمت تولیدکننده در تابستان امسال را منتشر کرد. نرخ تورم تولیدکننده در واقع میانگین قیمتهایی است که تولیدکننده محصولات و خدمات خود را به خردهفروشان میفروشد و خردهفروشان آن را به بازارهای محلی میبرند و در اختیار عموم قرار میدهند. قیمتهای تولیدکننده به این دلیل مهم هستند که در ایجاد تورم یا کاهش تورم نقش دارند.
طبق آخرین دادههای مرکز آمار، در تابستان امسال نرخ تورم فصلی برابر 9 و سهدهم درصد به ثبت رسید که نسبت به فصل قبل که برابر 12 و چهار دهم درصد بود سه و یکدهم واحد درصد کاهش داشته است.
منظور از تورم فصلی قیمت تولیدکننده، میانگین قیمت دریافتی توسط تولیدکنندگان بهازای تولید محصولاتشان در داخل کشور است. این شاخص در فصل تابستان ١٤٠٢ نسبت به فصل قبل، 9 و سهدهم درصد افزایش دارد. در تابستان ۱۴۰۲ بیشترین تورم فصلی با ١٢.٦ درصد مربوط به گروه «خدمات» و کمترین تورم فصلی با ٦.٦درصد مربوط به گروه «کشاورزی» است.
تورم نقطه به نقطه تولیدکننده
براساس اعلام مرکز آمار ایران، نرخ تورم تولیدکننده در تابستان امسال نسبت به فصل مشابه سال قبل (تورم نقطه به نقطه) ٤٥ و سهدهم درصد است که در مقایسه با همین اطلاع در فصل قبل (42 و چهار دهم درصد)، دو و 9دهم واحد درصد افزایش داشته است. در این فصل بیشترین تورم نقطه به نقطه با 72 و سهدهم درصد مربوط به گروه «تولید، انتقال و توزیع برق» و کمترین تورم نقطه به نقطه با 35 و هفتدهم درصد مربوط به گروه «کشاورزی» است.
در تابستان ١٤٠٢، نرخ تورم تولیدکننده در چهار فصل منتهی به فصل تابستان ١٤٠٢ نسبت به مدت مشابه در سال قبل 43 و دو دهم درصد است که در مقایسه با همین اطلاع در فصل قبل (42 و 9دهم درصد)، سهدهم درصد افزایش داشته است. در این فصل بیشترین تورم سالانه با 58 و هشتدهم درصد مربوط به گروه «خدمات» و کمترین تورم سالیانه با 29 و دو دهم درصد مربوط به گروه «صنعت» است.
ادامه روند کاهشی در آبان
در همین زمینه بانک مرکزی گزارش داد، در پی اتخاذ سیاست تثبیت اقتصادی و کاهش نوسانات نرخ ارز و همچنین ثبات قیمتی در کالاهای اساسی وارداتی، روند تورم نقطه به نقطه شاخص بهای تولیدکننده با تنزل هشت واحد درصدی از 42 و چهار دهم درصد در اسفندماه 1401 به 34 و چهار دهم درصد در آبانماه امسال کاهش یافت.
بررسی تحولات شاخص بهای تولیدکننده در این دوره نیز حاکی از بهبود در روند تورم این شاخص است به طوری که تورم 12 ماهه شاخص بهای تولیدکننده از 82 و ششدهم درصد در شهریورماه سال 1400 به 35 و یکدهم درصد در آبانماه سال جاری کاهش یافته است.
گفتنی است تورم تولیدکننده به عنوان شاخص پیشنگر برای تورم مصرفکننده شناخته میشود؛ به عبارت دیگر با ادامه روند کاهشی تورم تولید، باید منتظر کاهش تورم مصرفکننده هم باشیم.