کد خبر: ۲۷۸۲۲۹
تاریخ انتشار : ۰۷ آذر ۱۴۰۲ - ۲۲:۱۲

رونمایی اکونومیست از دشمن جدید اوکراین و زلنسکی

 

سرویس خارجی-
نشریه اکونومیست در گزارشی با اشاره به کاهش شدید کمک‌های آمریکا به اوکراین و قطع کمک‌ها به این کشور از سوی برخی دولت‌های اروپایی، دشمن جدید کی‌یف را خستگی متحدانش در غرب از جنگ عنوان کرده است.
اوکراین نیز می‌رود که درس عبرتی برای سایر متحدین آمریکا در جهان تبدیل شود. تاریخ ثابت کرده است که تاریخ مصرف متحدین هر زمان که برای کشورهای غربی تمام شود آنها مثل آب خوردن متحدین خود را رها کرده و قربانی می‌کنند. زلنسکی نیز در حال تجربه چنین سرنوشتی است. خستگی غربی‌ها از ادامه جنگ و کمک‌های بی‌حساب و کتاب به کی‌یف چیزی نیست که قابل کتمان باشد.با شروع جنگ غزه و همچنین شکست سنگین اوکراین در ضدحمله تابستان اخیر تمامی تلاش‌ها در غرب به پایان جنگ از طریق مذاکره متمرکز شده است. برخی منابع امنیتی در غرب از طرح‌هایی خبر می‌دهند که اروپا و آمریکا به دنبال برکناری زلنسکی و جایگزینی وی با فردی خبر می‌دهند که شهامت سازش را داشته باشد. برخی منابع حتی از احتمال ترور وی نیز خبر داده‌اند. نشریه اکونومیست نیز در گزارشی خستگی غربی‌ها را دشمن جدید اوکراین در میدان جنگ عنوان کرده است. بر اساس گزارش این نشریه انگلیسی با گذشت بیش از ۶۰۰ روز جنگ تمام‌عیار بین روسیه و اوکراین، آمریکا بزرگ‌ترین حامی کی‌یف به لحاظ کمک‌های تسلیحاتی و مالی بوده تا این کشور اروپایی در برابر روسیه بایستد. اما اکنون واشنگتن به یکی از بزرگ‌ترین نگرانی‌های اوکراین تبدیل شده است. کمک واشنگتن برای اوکراین به سرعت در حال کاهش و اختلاف‌ها در کنگره باعث جلوگیری از کمک‌های جدید شده است. هیچ‌کس مطمئن نیست که چه زمان این کمک‌ها دوباره از سر گرفته خواهد شد.
به گزارش ایرنا اکونومیست با اعلام اینکه این تاثیر در جبهه جنگ احساس شده است، می‌نویسد: در حالی ‌که آمریکا تلاش می‌کند تا سرمایه‌های رو به کاهش خود را مدیریت کند، یک منبع آگاه اوکراینی گفت که در فصل بهار جریان تجهیزات نظامی یک رود عریض بود، در تابستان یک نهر آب شد و اکنون در حد چند قطره اشک است. کی‌یف در میانه فقدان اطمینان [از متحدان غربی خود]، با یک زمستان سخت رو‌به‌رو و ضدحمله این کشور برای شکستن خطوط دفاعی روسیه شکست خورده است.
این گزارش می‌افزاید: اگر تا پیش از کریسمس توافقی وجود نداشته باشد، اختصاص کمک جدید آمریکا به اوکراین ممکن است تا پس از انتخابات در نوامبر ۲۰۲۴ (آبان 1403) با تاخیر رو‌به‌رو شود. اگر دونالد ترامپ نیز به عنوان رئیس‌جمهوری آمریکا انتخاب شود، ممکن است به کلی کمک‌ها به کی‌یف پایان یابد. در همین ارتباط یک سناتور آمریکایی طرفدار اوکراین گفت: «زمان با ما یار نیست.»
اکونومیست می‌افزاید: با توجه به تهی شدن ذخایر نظامی در سراسر غرب، بحران در خاورمیانه و یک بحران احتمالی بر سر تایوان، ممکن است آمریکا تمایلی به ارائه کمک‌هایی بیش از آنچه مجاز است نداشته باشد. بسته‌های کمکی برای اوکراین از میانگین بیش از یک میلیارد دلار در ماه (نقطه اوج آن بیش از پنج میلیارد دلار در ماه ژانویه) به ۳۵۰میلیون دلار در اکتبر(مهر) و تنها ۲۵۰میلیون دلار تاکنون در ماه جاری کاهش یافته است. همچنین یک بودجه جداگانه به ارزش بیش از ۱۸میلیارد دلار که به عنوان ابتکار کمک امنیتی اوکراین (USAI) شناخته می‌شود، تمام شده است. «جوزپ بورل»، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، از کشورهای این اتحادیه خواسته است که در صورت لزوم، کاهش کمک‌های آمریکا به اوکراین را جبران کنند.
نارضایتی فزاینده در بین نظامیان اوکراینی
زلنسکی علاوه‌بر خستگی غربی‌ها از ادامه کمک‌ها این روزها با مشکل نارضایتی سربازان خود نیز دست‌وپنجه نرم می‌کند. نشریه آلمانی بیلد در گزارشی به نقل از نظامیان اوکراینی نوشته است که نارضایتی فزاینده‌ای از فرماندهان، دولت و شخص رئیس‌جمهور ولودیمیر زلنسکی در میان پرسنل نظامی ارتش اوکراین وجود دارد. طبق این اطلاعات، بسیاری از سربازان ارتش اوکراین به «بی‌تدبیری» رهبری کشور اشاره کرده و همچنین از عدم وجود سیستم ارتباطی بین واحدهای همجوار در میدان نبرد انتقاد کردند. به گفته آنها، هر واحد نظامی باید برای خودش بجنگد، و گاهی اوقات در ناآگاهی کامل از وضعیت در جبهه سمت راست و چپ خود است.
به گزارش تسنیم به نقل از بیلد نظامیان اوکراینی شکایت دارند که دولت، ارتش خود را به خوبی تأمین نمی‌کند. آنها یادآور شدند که نمی‌دانند پول‌هایی که از غرب می‌آید کجا صرف می‌شود و نیازهای اساسی نیروهای مسلح تامین نمی‌شود. رزمندگان اوکراینی به طور فزاینده‌ای احساس می‌کنند که مقامات کی‌یف آنها را به حال خود رها کرده‌اند. یکی از سربازان فاش کرد، هرچه می‌گذرد، تعداد بیشتری از همقطارانش اعتراف می‌کنند که دیگر نمی‌خواهند در درگیری با روسیه شرکت کنند.
همزمان با این موج فزاینده نارضایتی‌ها «ینس استولتنبرگ»، دبیرکل ناتو نیز به دنبال بسیاری از مقامات غربی، اعتراف کرد که وضعیت برای نیروهای مسلح اوکراین در جبهه نبرد بسیار دشوار شده و ارتش اوکراین تلفات و خسارات سنگینی را متحمل شده است. به گفته وی، وضعیت نیروهای مسلح اوکراین در میدان نبرد بسیار دشوارتر از آن چیزی است که ناتو قبلاً تصور می‌کرد.
روزنامه «وال‌ استریت ژورنال» هم نوشته است که تعدادی از مقامات غربی نگرانند که کی‌یف در زمستان امسال در منطقه عملیاتی شکست بخورد. به نوشته این نشریه، نیروهای مسلح اوکراین به دلیل تلفات سنگین با کمبود نیروی پیاده‌نظام مواجه هستند و کمبود مهمات به این معناست که کی‌یف بعید است بتواند برای مدت زیادی دوام بیاورد.
آب پاکی چک روی دست اوکراین
«جانا سرنوچوا» وزیر دفاع جمهوری چک هم با بیان اینکه ذخایر تسلیحاتی ما رو به اتمام است آب پاکی را روی دست زلنسکی ریخت و گفت: اقلام زیادی از تجهیزات نظامی برای ما باقی نمانده است تا بتوانیم آنها را به اوکراین بفرستیم.
به گزارش ایرنا به نقل از راشاتودی، وزیر دفاع جمهوری چک، افزود: سعی می‌کنیم با صدور مجوزهای صادراتی برای شرکت‌های خصوصی تسلیحاتی، کمبود ارسال تسلیحات از انبارهای خود را جبران کنیم چرا که نمی‌خواهیم با تخلیه کامل ذخایر تسلیحاتی‌مان، توان دفاعی خود را به خطر بیندازیم. وی با استناد به گزارشی که وزارت دفاع جمهوری چک در اوایل ماه جاری منتشر کرده بود، گفت: ارزش تسلیحاتی که تا به حال به اوکراین ارسال کرده‌ایم بالغ بر ۵۴.۱ میلیون دلار تخمین زده می‌شود. به نوشته راشاتودی تصمیم پراگ برای نفرستان ادوات و مهمات نظامی از محل ذخایر تسلیحاتی خود پس از آن صورت می‌گیرد که دولت جدید اسلواکی نیز پیش‌تر از برنامه‌های دولت قبلی در این کشور برای اهدای ۴۳میلیون دلار سلاح و مهمات به کی‌یف جلوگیری کرده بود.
برنامه جدید اوکراین برای خدمت سربازی اجباری
همه این اخبار و گزارش‌ها درباره کمبود تسلیحات و پرسنل نظامی و کاهش حمایت‌های بین‌المللی زلنسکی را به تغییر راهبرد خود در جنگ سوق نداده و رسانه‌ها از برنامه جدید دولت اوکراین برای تامین نیرو خبر می‌دهند. دبیر شورای امنیت و دفاع ملی اوکراین در این زمینه گفت: کی‌یف با دو شرکت خصوصی استخدام، قراردادهایی را امضا کرده تا برنامه‌های جدیدی را برای افرادی که از خدمت سربازی فرار کرده‌اند، پیاده کند. به گزارش ایسنا، «الکسی دانیلوف» دبیر شورای امنیت و دفاع ملی اوکراین این برنامه‌ها را در راستای رسیدگی به کمبود نیروها و خسارات سنگینی که در میدان نبرد به بار آمده، انجام داده است. دانیلوف در گفت‌وگو با روزنامه گاردین گفت: برخی مردم می‌ترسند. از مرگ، از شلیک می‌ترسند اما این بدین معنا نیست که آنها نتوانند در دیگر فعالیت‌ها مشارکت کنند. یک منبع ناشناس وزارت دفاع اوکراین نیز در گفت‌وگو با این روزنامه بیان کرد که قراردادهایی با چندین شرکت خصوصی امضا شده اما جزئیات آن را افشا نکرد. بی‌بی‌سی هم گزارش داده که دست‌کم ۲۰هزار اوکراینی از کشور ‌گریخته و ۲۱هزار نفر هم هنگام تلاش برای فرار گیر افتاده‌اند.