تراز تجاری مثبت ۱/۶ میلیارد دلاری ایران
تجارت تهران و اکو از ۱۰ میلیارد دلار گذشت
سخنگوی کمیسیون روابط بینالملل و توسعه تجارت خانه صنعت، معدن و تجارت ایران از تجارت ۱۰ میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلاری ایران با اعضای اکو از ابتدای امسال تا پایان مهرماه خبر داد.
به گزارش ایرنا، «سید روح الله لطیفی» همزمان با سفر رئیسجمهور به تاجیکستان و شرکت در اجلاس اکو اظهار داشت: در هفت ماهه امسال 14 میلیون و 939 هزار و 483 تن کالا به ارزش 10 میلیارد و 189 میلیون و 923 هزار دلار بین ایران و 9 عضو سازمان اکو تبادل شد که این میزان با رشد ۱۸ درصدی در وزن و چهار و نیم درصدی در ارزش همراه بوده است.
وی افزود: صادرات ایران به اعضای اکو در این مدت 12 میلیون و 345 هزار و 743 تن کالای غیرنفتی به ارزش پنج میلیارد و 886 میلیون و 340 هزار دلار بوده که نسبت به مدت مشابه، 23 درصد در وزن و دو و نیم درصد در ارزش افزایش داشته است.
سخنگوی کمیسیون روابط بینالملل و توسعه تجارت خانه صنعت، معدن و تجارت ادامه داد: واردات کشورمان نیز با دو میلیون و 593 هزار و 741 تن به ارزش چهار میلیارد و 303 میلیون و 582 هزاردلار، رشد یک و دو دهم درصدی در وزن و هفت و سه دهم درصدی در ارزش داشته است. براساس آمارهای رسمی، تراز تجاری کشورمان با 9 کشور عضو اکو با پیشی گرفتن صادرات به مثبت یک میلیارد و 600 میلیون دلار رسید.
سخنگوی کمیسیون توسعه تجارت خانه صمت خاطرنشانکرد: از سازمان اکو با وجود قدمت چهار دههای و نهادسازی در حوزههای اقتصادی، فرهنگی، حملونقل، دانشگاهی، بانکی و بیمهای، انتظار بیشتری در توسعه اقتصادی بین اعضا میرود. این نهاد میتواند به افزایش تجارت، حذف موانع اقتصادی و تجاری اهتمام بیشتری داشته باشد که تا رسیدن به نقاط مطلوب فاصله زیادی دارد.
گفتنی است سازمان همکاری اقتصادی اکو، یک سازمان اقتصادی منطقهای است که سه کشور ایران، پاکستان و ترکیه در سال ۱۳۴۳ (۱۹۶۴) نخستین بار این سازمان را پایهریزی کردند. پس از فروپاشی شوروی در سال ۱۳۷۲ کشورهای افغانستان، جمهوری آذربایجان، قزاقستان، ترکمنستان، قرقیزستان، ازبکستان و تاجیکستان نیز به سازمان اکو پیوستند.
این سازمان هماکنون با ۱۰ عضو و ۳۳۰ میلیون نفر جمعیت دارای ظرفیتهای زیادی ازجمله منابع نفت و گاز، انرژی و صنعت است.
ظرفیت تهاتر دانش و طلا در روابط ایران و تاجیکستان
یکی از کشورهایی عضو اکو تاجیکستان است که روز گذشته میزبان رئیسجمهور کشورمان بود. سید ابراهیم رئیسی پیش از سفر به ازبکستان برای شرکت در اجلاس اکو، دیروز سفر یک روزهای به تاجیکستان داشت.
براساس بهروزترین اطلاعات از اقتصاد تاجیکستان با اتکا به اطلاعات نشریه فوکاس اکونومیکس، تاجیکستان هم اکنون حدود 10 میلیون نفر جمعیت دارد و تولید ناخالص داخلی آن به 10 میلیارد و 500 میلیون دلار میرسد. طی پنج سال گذشته تاجیکستان شرایط رشد اقتصادی را تجربه کرده و در سال 2022 شاخص رشد اقتصادی این کشور به هشت درصد رسیده است.
در همین زمینه، سیما غفاری، کارشناس اقتصاد انرژی با بیان اینکه تاجیکستان علاوهبر شرایط اقتصادی، یک کشور با منابع آبی متعدد است، گفت: این کشور به عنوان منبع آبی آسیای میانه شناخته میشود. در این راستا بیشترین جذب سرمایهگذاری و بدهی خارجی تاجیکها مرتبط با توسعه زیرساخت سدسازی و نیروگاههای برقابی است.
وی گفت: توسعه سرمایهگذاری ایران در زیرساختهای سدسازی و نیروگاههای برقابی تاجیکستان با اتکا به توانمندی داخلی در کنار استفاده از شیوه بازپرداخت تهاتری میتواند زمینه رشد اقتصادی دو کشور را فراهم کند.
این کارشناس اقتصاد انرژی در تشریح استفاده از سازوکار تهاتر عنوان کرد: تاجیکستان بهجای گرفتن وامهای خارجی، با سپردن توسعه نیروگاههای برقابی و سدهای خود به ایران، میتواند از منابع معدنی خود از جمله طلا، روی، سرب و آلومینیوم نسبت به بازپرداخت سرمایهگذاری ایران در کشور خود اقدام کرده و به این طریق سهم بدهی خارجی در اقتصاد خود را کاهش دهد.
براساس اطلاعات موجود در معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت خارجه هم اکنون شرکتهای ایرانی در پروژههای زیربنایی اساسی تاجیکستان از جمله ساخت سد و نیروگاه سنگ توده، تونل استقلال و نیروگاه بزرگ راغون، مشغول به فعالیت هستند و انگیزه از طرف ایران برای توسعه همکاریها وجود دارد.
یکی از مهمترین محورهای سفر رئیسجمهور و تیم دولت به تاجیکستان فراهم کردن مقدمات دیدار بین تجار ایرانی و تاجیکستانی بوده است. بر این اساس به نظر میرسد با توجه به شرایط اقتصادی تاجیکستان، شرکتهای فعال در حوزه مهندسی آب و برق، بیشترین سهم در مراودات تجاری را به خود اختصاص دهند.