آمریکا تحریمهای جدیدی علیه برنامه موشکی و پهپادی ایران اعمال کرد
سرویس سیاسی-
وزارت خزانهداری آمریکا بامداد پنجشنبه اعلام کرد که به بهانه منقضی شدن محدودیتهای تسلیحاتی سازمان ملل علیه جمهوری اسلامی ایران ذیل قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت، تحریمهای جدیدی را علیه تهران اعمال کرده است.
دفتر کنترل داراییهای خارجی این وزارتخانه (اُفَک) طی بیانیهای گفت که ۱۱ شخص، ۸ نهاد و یک شناور را در کشورهای ایران، چین، ونزوئلا و هنگکنگ تحریم کرده است.
در این بیانیه ادعا شده که موارد تحریمشده جدید، به توسعه و پیشرفت برنامههای موشکی بالستیک و هواپیماهای بدون سرنشین ایران کمک میکنند.
«برایان نلسون» معاون وزیر خزانهداری آمریکا در امور اطلاعات مالی و تروریسم نیز مدعی شد: «انتخاب بیپروای ایران برای ادامه تولید پهپادها و سایر تسلیحات باعث طولانیشدن درگیریهای متعدد در مناطق مختلف جهان میشود.
آمریکا به اقدامات خود برای مختل کردن اشاعه پهپادها و سایر تسلیحات ایران برای رژیمهای سرکوبگر و بازیگران بیثباتکننده ادامه خواهد داد و ما جامعه بینالمللی را تشویق میکنیم که این کار را انجام دهد.
اُفَک همچنین ادعا کرد: «علیرغم انقضای قطعنامه ۲۲۳۱، ایالات متحده بر تعهد خود برای مقابله با تهدید ناشی از خرید، توسعه و اشاعه موشکها، پهپادها و سایر تسلیحات نظامی ایران ثابت قدم است».
وزارت خزانهداری آمریکا درباره عواقب این تحریمهای نمایشی نیز اظهار داشت: «در نتیجه اقدام امروز، کلیه اموال و منافع افراد و نهادهای مذکور که در آمریکا یا در اختیار یا کنترل اشخاص آمریکایی است باید مسدود شده و به اُفک گزارش شود. تحریمهای اُفک عموماً کلیه معاملات افراد آمریکایی یا در داخل آمریکا را که شامل هرگونه دارایی یا منافع افراد تحریم شده باشد، ممنوع میکند».
به گزارش فارس، در پایان این بیانیه آمده است: «علاوه بر این، اشخاصی که در معاملات معینی با افراد یا نهادهای تحریمشده امروز شرکت میکنند، ممکن است خودشان در معرض تحریم قرار بگیرند.
علاوه بر این، هر مؤسسه مالی خارجی که آگاهانه یک تراکنش مهم برای هر یک از افراد یا نهادهای تحریمشده امروز را فراهم کرده یا خدمات مالی قابل توجهی به آنها ارائه کند، میتواند مشمول تحریمهای ایالات متحده شود».
اعلام رسمی پایان تحریمهای
شورای امنیت علیه ایران
دبیرخانه شورای امنیت سازمان ملل با ارسال یادداشتی به کشورهای عضو سازمان ملل متحد، پایان رسمی مقررات بندهای ۳، ۴ و ۶ ضمیمه «ب» قطعنامه ۲۲۳۱، شامل آزمایشهای موشکی، محدودیت صادرات و واردات اقلام موشکی به ایران و همچنین تحریمهای مربوط به توقیف اموال و ارائه خدمات مالی به افراد و نهادهای ایرانی تحت تحریم شورای امنیت را به اطلاع کشورها رسانده
است.
موضوع تمدید پنجساله و هشتساله تحریمهای تسلیحاتی ایران در حالی در برجام و قطعنامه 2231 مورد پذیرش ظریف و تیم مذاکرهکننده دولت روحانی قرار گرفت که شرمن مذاکرهکننده آمریکایی بعد از برجام در مصاحبه خود با راشامترز به بخشی از جزئیات مذاکرات هستهای در روزهای با اشاره به برخی از نقاط اختلاف تیم مذاکرهکننده آمریکا و روسیه در جریان مذاکرات هستهای گفت: « یکی از نقاط واگرایی و اختلاف ما و روسها که البته در اواخر مذاکرات بر روی میز گذاشته شد، قطعنامه سازمان ملل در خصوص تحریم موشکی و تسلیحاتی بود، روسیه معتقد بود که نباید هیچ محدودیتی بر روی موشک و تسلیحات باشد.»
شرمن ادامه داد: «روسیه و چین معتقد بودند قطعنامه صرفا باید توافق را تأیید کند و نباید هیچ محدودیتی بر برنامه موشکی و تسلیحاتی ایران باقی بماند. آنها نمیخواستند برنامه موشکی با ممنوعیت واردات تسلیحاتی ایران با پرجا بماند.»
ریابکوف عضو ارشد تیم مذاکرهکننده روسیه ۱۷ شهریور ۱۳۹۵ نیز در این باره گفته بود: «این موضوعی پنهان نیست که روسیه طی مذاکرات هستهای حامی رفع تحریمهای تسلیحاتی ایران در زودترین موعد ممکن بود، ما حتی در مقاطعی پیشنهادهایی را تدوین کردیم که بر اساس آن تحریم تسلیحاتی یک ماه پس از اجرای برجام رفع شود، اما نتیجه متفاوت بود»
سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه نیز دو روز پس از انعقاد برجام در تاریخ ۲۵ تیر ۱۳۹۴ اظهار داشت: «طرف ایرانی با طرف غربی درباره تحریمهای تسلیحاتی مصالحه کرد! ما و چین میخواستیم تحریمهای تسلیحاتی لغو شود، اما با وجود حمایت ما، خود تیم ایرانی موافقت کردند تحریمها ادامه یابد.» بر اساس مفاد ضمیمه «ب» قطعنامه ۲۲۳۱، این محدودیتها تا ۸ سال پس از اجرای برجام (۱۸ اکتبر ۲۰۲۳) ادامه داشت که نهایتاً به صورت خودکار خاتمه یافت.
لغو محدودیتهای مذکور در حالی صورت میگیرد که طی سالهای اخیر، تلاشهای سیاسی و حقوقی گستردهای از سوی آمریکا و کشورهای غربی برای اتهامزنی و اجماعسازی در جامعه جهانی به منظور بسترسازی برای ادامه این تحریمها صورت پذیرفته بود که نهایتاً با ناکامی سیاسی و حقوقی کشورهای غربی در بازگرداندن قطعنامههای قبلی شورای امنیت، محدودیتهای مذکور به صورت رسمی خاتمه یافت.
دبیرخانه شورای امنیت افزود: تغییرات مذکور نیز رأس ساعت ۱۲:۰۰ نیمه شب در وب سایت سازمان ملل و فهرست یکپارچه تحریمهای سازمان ملل اعمال گردیده است. رزماری دیکارلو، معاون سیاسی دبیرکل سازمان ملل همچنین در نامهای جداگانه خطاب به نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران خاتمه مقررات مذکور و خروج افراد و نهادهای ایرانی از فهرست شورای امنیت را تأیید کرده است.
سایر تحریمهای بینالمللی شورای امنیت علیه جمهوری اسلامی ایران پیشتر در روز اجرای برجام و متعاقباً محدودیت مربوط به تسلیحات متعارف و سبک وفق قطعنامههای شورای امنیت در اکتبر سال ۲۰۲۰ خاتمه یافته بود. با لغو محدودیتهای باقی مانده در روز ۱۸ اکتبر ۲۰۲۳، تمام تحریمهای مرتبط با افراد و نهادهای ایرانی در سازمان ملل خاتمه یافته است.
لازم به ذکر است به رغم نهاییشدن خاتمه این محدودیتها، روز گذشته کشورهای غربی در تلاشی رسانهای و با صدور بیانیه گروه محدودی از کشورهای همسو تلاش کرده بودند در نهاییشدن فرآیند مذکور تشکیک کند که نهایتاً صدور یادداشت رسمی سازمان ملل، بر خاتمه محدودیتهای مذکور صحه گذاشته است.
دولت جمهوری اسلامی ایران در بیانیهای رسمی اعلام کرده است؛ ادعای آمریکا و کشورهای اروپایی برای ادامه این محدودیتها در ظرفیت ملی بهرغم خاتمه محدودیتهای بینالمللی را ناقض ماده ۲۵ منشور ملل متحد میداند. اگر چه ناظران بینالمللی با توجه جنس روابط و همکاریهای نظامی دولت ایران، استمرار این محدودیتها در ظرفیت ملی کشورهای غربی را اقدامی صرفاً نمادین تلقی میکنند.