آمریکا به صورت پنهانی موشکهای دوربرد در اختیار اوکراین میگذارد
سرویس خارجی-
روزنامه آمریکایی «پولیتیکو» با استناد به اظهارات مقامهای مطلع آمریکایی جزئیاتی را از تصمیم واشنگتن برای ارسال مخفیانه موشکهای دوربرد موسوم به «اتکمز» برای اوکراین فاش کرده است.
در طول 600 روزی که از جنگ اوکراین میگذرد، آمریکا و به تبع آن سایر کشورهای غربی، بارها در تریبونهای رسمی گفته اند، سلاحهایی که جزو خطوط قرمز روسیه عنوان شده است را به اوکراین نخواهیم داد. اما
رفته رفته به صورت پنهانی یا بعضا حتی علنی، آن سلاح را به دست اوکراینیها رسانده است. این بار نیز خبر رسیده، آمریکاییها موشکهای دور برد را مخفیانه به اوکراین ارسال کردهاند.
روزنامه «پولیتیکو» در گزارشی راجع به جزئیات تصمیم جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا برای ارسال محرمانه موشکهای دوربرد برای اوکراین نوشته است: «اواسط ماه ژوئیه(تیر) بود که جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی دولت آمریکا نگران شد. نیروهای اوکراینی در نفوذ به صفوف خط مقدم قوای روس در ضدحملهای که کند پیش میرفت به مشکل خوردند و زمان آنها برای باز پسگیری اراضی چشمگیر قبل از شروع دور جدیدی از حملات روسیه در پاییز رو به اتمام بود.»
براساس این گزارش، سالیوان از تیمش خواسته گزینههای مربوط به تسلیحات جدیدی که آمریکا میتواند برای کیف ارسال کند و در عین حال نیروهای اوکراینی را قادر به هدف گرفتن اهداف آسیبپذیر در عمیق خطوط دفاعی روسها کند، ارائه کنند. کارمندان پنتاگون، وزارت امور خارجه و شورای امنیت ملی آمریکا در همکاری میان یکدیگر طرحی را مطرح کردند. ذخایر نوع دوربردتر موشکهای موسوم به سامانه موشک تاکتیکی ارتش آمریکا (اتکمز) کم بود اما آمریکا میتوانست نسخه برد متوسط این موشک با قابلیت حمل کلاهکهای خوشهای حامل صدها ریزبمب و اصابت به اهداف در برد ۱۰۰ مایل دورتر را برای اوکراین بفرستد.
به گزارش ایسنا به نقل از پولیتیکو دو مقام آمریکایی مطلع از محتوای بحثها گفتند دولت آمریکا تصمیم به ارسال مخفیانه نسخهای قدیمیتر از موشکهای اتکمز که اوکراین مدتها به دنبالش بود تحت عنوان موشک آپام (ضد پرسنل- ضد جنگافزار) گرفت و این اقدام را تا چند هفته بعد از آنکه جو بایدن تصمیم نهائی را درباره آن گرفت، مخفیانه نگه داشت.
این گزارش میافزاید: بایدن بعد از چند ماه بحث دستیاران ارشد امنیت ملی خود بر سر این موضوع، تصمیم به ارسال این موشکها برای اوکراین گرفت. سالیوان در ماه ژوئیه(تیر)، احتمالا در راستای اعمال فشار برای ارسال این تسلیحات در یک اجلاس در آسپن گفت، دولت واشنگتن مایل به تقبل ریسکهایی برای حمایت نظامی از اوکراین است. لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا و ژنرال مارک میلی، رئیس سابق ستاد مشترک ارتش این کشور مدتها با ارسال موشکهای اتکمز به اوکراین مخالف بودند. پولیتیکو پیشتر گزارش داد آنها استدلال میکردند که انبار تسلیحات ارتش آمریکا با محدودیت مواجه است. آنها میخواستند تضمین شود که وزارت دفاع آمریکا یک انبار به اندازه کافی بزرگ از این موشکها را برای موارد احتیاطی که ممکن است در نقاط دیگر جهان بروز پیدا کند، حفظ کرده است.
مقامات مطلع به پولیتیکو گفتند، مقامهای دولت واشنگتن به طور محرمانه در بسته کمکی برای اوکراین که در ۲۱ سپتامبر (30 شهریور)اعلام شد ارسال این موشکها برای کیف را در ذیل دسته مهمات خوشهای تصویب کردند. دولت واشنگتن سپس جزئیات این تصمیم را در یک نشست محرمانه به تعدادی از نمایندگان کنگره اطلاع دادند تا از افشای اطلاعات جلوگیری کنند.