kayhan.ir

کد خبر: ۲۷۴۲۲۳
تاریخ انتشار : ۱۲ مهر ۱۴۰۲ - ۲۰:۱۵
ترک فعل دولت روحانی بازار مسکن را زمین‌گیر کرد

ضرورت بازخواست از دولت قبل همزمان با افزایش مسکن‌‌سازی دولت سیزدهم

 
 
 
تولید مسکن در کشور به علت نگاه نادرستی که در دولت روحانی و وزارتخانه عباس آخوندی وجود داشت به شدت کاهش یافت؛ بنابراین ضرورت دارد که همزمان با افزایش مسکن‌‌سازی دولت سیزدهم، مسببان وضع موجود هم مورد بازخواست قرار 
بگیرند.
به گزارش ایرنا، در خرداد ماه امسال بود که آیت‌الله رئیسی؛ رئیس‌جمهور در یک گفت‌وگوی تلویزیونی به مسئله‌ای ‌اشاره کرد که نشان از اهمال و کوتاهی بسیار بیشتری از آن چیزی که به فکر هر کسی می‌رسد، دارد.
رئیس‌جمهور در این باره گفت: «تعهد ساخت ۲۴۰ هزار خانه روی دست ما مانده است که پول‌های این خانه‌ها را قبلاً از مردم گرفته‌اند، اما آن را در جای دیگر هزینه کرده‌اند و اکنون دولت ما با تعهد ساخت ۲۴۰ هزار خانه طرف است که بودجه آن خرج شده است.» این سخنان آیت‌الله رئیسی در حالی مطرح شد، که اتمام پروژه مسکن مهر که حدود ۱۲ سال است که بر زمین مانده و متقاضیان آن با ‌اندک سرمایه خود وارد آن شده بودند، با گذشت این سال‌ها چشم انتظار به سرانجام رسیدن آن هستند.
کم‌کاری دولت روحانی و در راس آنها عباس آخوندی به عنوان وزیر وقت راه و شهر‌سازی که اعتقادی به تولید مسکن نداشت را می‌توان به مطالبی که در روز خداحافظی‌اش از وزارتخانه، خلاصه کرد که بدون لحظه‌ای فکر کردن به سرمایه ‌اندک مردم و چشم انتظار نگه داشتن آنها جملات خود را این‌گونه به پایان رساند که «افتخارم این است که حتی یک مسکن مهر افتتاح نکردم.»
مسکن مهر برای کسی که گفته می‌شود صاحب سرمایه هنگفتی است تنها یک شوخی بود چرا که او و به‌طور کلی جریان ‌اشرافیت اعم از دولتی و غیردولتی، درکی از مستاجری و آرزوی خانه‌دار شدن ندارند. به این ترتیب حدود ۱۲ سال با همین نگاه که عدم تولید مسکن را افتخار خود می‌دانستند، سرمایه مردم‌ها را نگه داشته و لذا شاهد توقف پروژه مسکن مهر در شهرهایی از جمله پرند، پردیس و هشتگرد بودیم.
دولت سیزدهم، بار سنگینی از عدم درایت دولت قبل در حوزه تولید مسکن را بالاجبار به‌دوش می‌کشد؛ این در حالی است که علیرضا جعفری؛ مدیرعامل شرکت عمران شهرهای جدید در نشست خبری که پیش از این با خبرنگاران داشت از نیاز به رقمی بالغ بر ۲۰ هزار میلیارد تومان برای به سرانجام رساندن پروژه‌های مسکن مهر خبر داده بود.
  ضرورت بازخواست بانیان وضع موجود
اگر چه دولت سیزدهم در تلاش است و تاکنون توانسته بخش زیادی از پروژه‌های باقیمانده مسکن مهر را تکمیل و به متقاضیان تحویل داده، اما سؤالی که در این بین پیش می‌آید این است که جوابگوی این کوتاهی کیست؟ البته دولت سیزدهم تمام هم‌وغم خود را بر این گذاشته تا این واحدها را تکمیل و به متقاضیان تحویل بدهد اما آیا این مسئله سبب می‌شود تا اهمال‌کاران در این حوزه مبرا شوند؟ آیا نباید آنانی که سرمایه مردم را نگه داشته و آن را در جای دیگر هزینه کرده و امروز با خیالی راحت به زندگی معمولی خود ادامه می‌دهند پاسخگوی خسارت‌های سنگین و غیرقابل جبرانی باشند که به کشور و مردم وارد کردند؟
بخش زیادی از گرانی مسکن در خرید و فروش و رهن و اجاره به دلیل عدم تولید مسکن در دولت قبل بود و به نظر می‌رسد امروز که جهاد خانه‌‌سازی در کشور روند خوبی به خود گرفته است بانیان وضع موجود باید نسبت به ‌اشتباهات خود پاسخگو باشند و به راحتی مبرا نشوند. 
 کاهش سهم ساختمان از اقتصاد ایران در دهه 90
‌به گزارش خبرگزاری فارس، بر اساس اطلاعات سازمان برنامه و بودجه کشور از ارزش افزوده رشته فعالیت‌های اقتصادی کشور، سهم حوزه ساختمان در ایجاد ارزش افزوده از پنج درصد در ابتدای دهه 90 به دو و هشت دهم درصد در سال 1399 رسیده است.
فعالیت اقتصادی بخش ساختمان از دو زیر فعالیت ساختمان مسکونی و سایر فعالیت‌ها شکل گرفته است. بر اساس این اطلاعات، سهم زیرفعالیت ساختمان مسکونی از ارزش افزوده اقتصاد ایران از یک و چهار دهم درصد در دهه 90 به 9 دهم درصد در سال 1399 رسید. همچنین سهم سایر ساختمان‌ها نیز از سه و هفت دهم درصد به یک و 9 دهم درصد کاهش پیدا کرده است.
در همین زمینه، حمید ابراهیمی، کارشناس حوزه مسکن گفت: دهه 90 تاریک‌ترین دهه حوزه مسکن پس از انقلاب است و کاهش تولید و هشت برابر شدن قیمت، نتیجه ‌رها شدن بازار مسکن در آن دوره به حساب می‌آید.