kayhan.ir

کد خبر: ۲۷۴۰۶
تاریخ انتشار : ۲۹ مهر ۱۳۹۳ - ۲۱:۰۳
رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس:

95 درصد مردم کاهش تورم را به معنای ارزانی می‌دانند

قسم می‌خورم 95 درصد مردم معتقدند وقتی تورم پایین آمد یعنی قیمت‌ها باید پایین بیاید و دلیلش این است که اطلاع‌رسانی و تحلیل توسط کارشناسان انجام نمی‌شود.


به گزارش خبرگزاری‌ها، رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس در همایش روز آمار و برنامه‌ریزی با بیان اینکه متاسفانه در استفاده از آمار هیچگاه به فرضیات آن دقت نمی‌کنیم اظهار کرد: برخی آمارها برای جامعه ملموس نیست و قرار نیست ملموس باشد. قسم می‌خورم 95 درصد مردم معتقدند وقتی تورم پایین آمد یعنی قیمت‌ها باید پایین بیاید مردم چه می‌دانند تورم چیست که بخواهند بدانند تورم نقطه به نقطه چیست و به همین دلیل دچار تناقض می‌شوند و از این موضوع نباید گلایه داشت.
غلامرضا تاجگردون با اشاره به اینکه نرخ رشد پایین آمده است ادامه داد: در حالی آمار رشد اقتصادی مثبت 4/6 درصدی مورد انتقاد است که هیچ کس نمی‌گوید این آمار هنوز به رشد اقتصادی سه ماهه اول سال 1390 هم نرسیده است.
وی با بیان اینکه متاسفانه در استفاده از آمار هیچ‌گاه به فرضیات آن دقت نمی‌کنیم، اظهار کرد: از مدتی که رشد اقتصادی مثبت 4/6 درصدی از سوی بانک مرکزی اعلام شده با وجود تمامی انتقاداتی که نسبت به این آمار مطرح می‌شود، باید گفت که نه افسانه است و نه چیز عجیب دیگری است بلکه کافی است که مفروضات آن مورد بررسی قرار گیرد تا توقعات مردم معقولانه شود.
رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس در ادامه با بیان اینکه آمار را باید با درصد خطای آن بپذیریم، گفت: مسئله مهم این است که ما در تولید، چگونگی و پردازش آن مشکل چندانی نداریم، اما اینکه چه کسی منتشر می‌کند و چه کسی آن را منتشر و چه کسی از آن استفاده می‌کند، باید مورد توجه باشد این در حالی است که قانون، مرکز آمار ایران را مرجع رسمی انتشار آمار دانسته و باید به آن اعتماد کنیم.
تاجگردون در ادامه با اشاره به انتقاداتی که از سوی رسانه‌ها یا منتقدین به نظام آماری مرکز آمار مطرح می‌شود، یادآور شد: برخی از آمار کارشناسی بوده و کاربرد آن رسانه‌ای نیست، بنابراین زمانی که این اطلاعات کارشناسی منتشر می‌شود افراد را دچار تردید می‌کند، چرا که با کاربرد دقیق آن آشنا نیستند.
رئیس کمیسیون برنامه و بودجه با بیان اینکه برخی از آمار مختص آمارگذاری و برنامه‌ریزی است، ادامه داد:‌ بنابراین این آمار باید از دقت و صحت بالایی برخوردار  بوده مورد صیانت قرار گرفته و نباید به آن تعرض کرد.
تاجگردون همچنین مرکز آمار را موظف به توجیه آمارهای خود دانست و افزود: وقتی آمار سنگین و غیرقابل سهم عمومی منتشر می‌شود موجب تشویش اذهان خواهد شد، بنابراین باید برای گیرندگان آن توجیه شود.
وی با تذکر به مقامات عالی‌رتبه درباره دادن آمارها گفت: هنگامی که بالاترین مقام اجرایی کشور قرار است در مورد آماری نظیر تورم، نرخ بیکاری و یا رشد اقتصادی سخن بگوید، لازم است تا برای مخاطب کمی هم توضیح دهند که منظور از این آمار و ارقام چیست.تاجگردون اضافه کرد: تا زمانی که آماری منتشر نشده تنها مسئله عدم انتشار آن  است، اما هنگامی که اطلاع‌رسانی عمومی باشد باید پای آن بایستیم.
رئیس کمیسیون برنامه و بودجه افزود: در سه بخش اول مشکلی نداریم و خطاها فرآیندی و ریز است و گاهی اوقات در جامعه خطای جزء‌را می‌گیرند و کل آمار کنار گذاشته می‌شود.
این نماینده مجلس با بیان اینکه نظام اجرایی کشور باید در راس انتشار و استفاده از آمار پایبند قانون باشد گفت: قانون مشخص کرده آمار رسمی کشور باید توسط مرکز آمار ایران ارائه شود و برخی هر روز یک آماری ارائه می‌دهند که نظام آماری کشور را تحت‌الشعاع قرار می‌دهد.
تاج‌گردون در خصوص اهداف استفاده از آمارها بیان داشت: آمار باید طبقه‌بندی داشته باشد زیرا کاربردهای کارشناسی و مدیریتی خواهد داشت و همچنین یکسری آمار جنبه قانونگذاری و برنامه‌ریزی دارد که باید با درصد دقت بالا باشد.
به گفته وی اینکه رئیس مرکز آمار غمگین و دلواپس است نباید این‌گونه باشد و احتمال ایراد در سه مرحله اول وجود دارد اما وقتی آمار منتشر شده رسمی بوده و همه باید از آن دفاع کنند و برای اینکه تشویش نشود مرکز آمار باید طبقه‌بندی را اعلام کند و نیز از آمارها صیانت کند.
تاج‌گردون تاکید کرد: مسئولان باید بدانند آمارها کجا و چه زمانی استفاده شود البته طبیعی است که برخی از دولت مجلس و افراد خوششان نیاید اما وقتی آمار منتشر شد همه باید پای آن بایستند.
وی با اشاره به اینکه سرشماری عمومی بخش کشاورزی قطعا نکات خوبی را به همراه خواهد داشت اظهار کرد: خاطرم هست در دهه 70 این سرشماری به دلیل عدم هماهنگی تدوین پرسشنامه و خروجی اطلاعات نامناسب خوب از آن دفاع نشد و اطلاعات قابل توجیه نبود.
تاج‌گردون ادامه داد: در تهیه برنامه ششم سرشماری عمومی بخش کشاورزی نقش قابل توجه دارد که ضعف‌های آماری در این بخش را پوشش می‌دهد.
تاج‌گردون با اشاره به اینکه آمارهای مختلف که افراد ارائه می‌دهند از منظر برنامه‌ریزی دچار اشتباه فاحش است تصریح کرد: برنامه‌ریزی بدون آمار راه رفتن در تاریکی و ارائه آمار غلط رفتن به پرتگاه است.