60 درصد شرکتهای خارجی همچنان در روسیه فعالند
سرویس خارجی-
طی 18 ماهی که از جنگ اوکراین میگذرد، اروپا و آمریکا بیش از 5 هزار نوع تحریم بر ضد روسیه تصویب کردهاند و روسیه از این حیث تبدیل به تحریمشدهترین کشور جهان شده است. با این وجود گزارش منابع رسانهای و سیاسی غربی نشان میدهد که این تحریمها در هدف خود که همان متوقف کردن ماشین جنگی روسیه بوده است، موفق نبوده است.
در پاسخ به چرایی عدم موفقیت این تحریمها گفته میشود که تحریمها فانتزی بوده و خود کشورهای تحریمکننده نیز وفادار به تحریمها نبودهاند و کشورهای حوزه اتحادیه اروپا با واسطه کشورهایی مثل هند به واردات نفت و گاز از روسیه ادامه دادهاند. پایگاه خبری «مدرن دیپلماسی» هفته گذشته در گزارشی با اشاره به این مسئله نوشته بود اتکای غرب به تحریمها بهویژه علیه روسیه تاثیرگذار نبوده است و اقتصاد روسیه در حال بازگشت به شرایط عادی پیش از تحریمهای غرب است. کمیسیون اتحادیه اروپا نیز اعلام کرد که با وجود جنگ روسیه علیه اوکراین و اعمال تحریمها علیه این کشور اکثر سرمایهگذاران خارجی همچنان در روسیه تجارت میکنند. به گزارش تسنیم، به نقل از روزنامه «فرانکفورتر آلگماینه سایتونگ»، براساس پاسخ کمیسیون اتحادیه اروپا به سؤال «موریتز کورنر»، نماینده پارلمان اروپا در اینباره تنها 40 درصد از شرکتهای بینالمللی تصمیم به ترک این کشور گرفتهاند یا قبلاً این کار را انجام دادهاند. «موریتز کورنر»، نماینده حزب لیبرال دموکرات پارلمان اروپا با انتقاد از این وضعیت گفت: «هر شرکت اروپایی که به سودآوری در روسیه ادامه میدهد، مستقیماً از ماشین جنگی پوتین با مالیاتهای خود به دولت روسیه حمایت میکند. اتحادیه اروپا باید بر این اساس رژیم تحریمهای خود را تشدید کند». وی گفت: «باقی ماندن شرکتهای اروپایی در بازار روسیه باید همراه با ضررهای اقتصادی باشد.» کمیسیون اتحادیه اروپا همچنین اعلام کرد که اتحادیه اروپا به ارائه حمایت قاطع سیاسی، مالی، بشردوستانه و نظامی به اوکراین در برابر جنگ روسیه ادامه خواهد داد.
مخالفت جمهوریخواهان با بودجه 24 میلیارد دلاری
از سوی دیگر هرچه زمان میگذرد حمایتهای مالی و تسلیحاتی از اوکراین در آمریکا و اروپا سختتر میشود. در همین راستا براساس نامه ارسالی به مدیر اداره مدیریت و بودجه آمریکا، قریب به ۳۰ قانونگذار جمهوریخواه در روز پنجشنبه درخواست ارائه بودجه ۲۴ میلیارد دلاری کاخسفید برای کمک به اوکراین را رد کردهاند. به گزارش ایسنا، به نقل از اسپوتنیک، در این نامه آمده است: ما با تایید این درخواست باید بسیاری از مسئولیتهای کنگرهای را کنار بگذاریم. تا زمانی که پاسخی به سؤالهای حاضر و آتی ما ارائه نشود، با پرداخت هزینههای بیشتر برای جنگ در اوکراین ازجمله آنچه که در درخواست شما ذکر شده، مخالفت میکنیم. این نامه به ریاست سناتور جی دی ونس و چیپ روی، یکی از اعضای مجلس نمایندگان آمریکا نگاشته شده است. این نامه همچنین به امضای ۲۳ عضو مجلس نمایندگان آمریکا و همچنین ۶ سناتور رسیده است. نمایندگان کنگره خواستار شفافسازی درباره کمکهای قبلی به اوکراین شدهاند. همزمان رسانههای آمریکایی از رد درخواست زلنسکی برای سخنرانی در کنگره آمریکا خبر میدهند. «کوین مککارتی» رئیس مجلس نمایندگان آمریکا، عصر پنجشنبه گفت: درخواست ولودیمیر زلنسکی را برای سخنرانی در مقابل نمایندههای کنگره آمریکا رد کرده است. مککارتی، ضیق وقت در یک هفته پرمشغله برای قانونگذاران آمریکایی را دلیل رد درخواست زلنسکی عنوان کرده و گفته او پیش از این یکبار فرصت سخنرانی در کنگره را داشته است. زلنسکی قصد داشت از فرصت حضور در آمریکا و سخنرانی در نشست مجمع عمومی استفاده کرده و در کنگره آمریکا نیز سخنرانی کند.
لهستان: دیگر به اوکراین سلاح نمیدهیم
در ادامه تنشها بین ورشو و کییف، نخستوزیر لهستان هم اعلام کرد: این کشور دیگر سلاحی به اوکراین نمیفرستد زیرا بر روی افزایش و تقویت ذخایر تسلیحاتی خود متمرکز میشود. این تصمیم در حالی اعلام شده که دو کشور پس از تمدید ممنوعیت واردات غلات اوکراین از سوی ورشو، اختلاف پیدا کردهاند. «ماتیوس موراویتسکی» به یک رسانه لهستانی گفت: دیگر هیچ سلاحی به اوکراین منتقل نمیکنیم زیرا اکنون خودمان را به مدرنترین تسلیحات، مسلح میکنیم. او این اظهارات را بعد از آن بیان کرد که لهستان سفیر اوکراین را احضار کرد تا به اظهارات «ولودیمیر زلنسکی» رئیسجمهور این کشور که بعد از تصمیم ورشو برای تمدید ممنوعیت غلات بیان شد، اعتراض کند. زلنسکی در سخنرانی خود در مجمع عمومی سازمان ملل گفت: کییف برای حفظ مسیرهای زمینی صادرات غلات کار میکند اما افزود «تاتر سیاسی» حول واردات غلات فقط به مسکو کمک میکند. نخستوزیر لهستان همچنین هشدار داده اگر تنش شدت یابد، «محصولات بیشتری را به فهرست کالاهای ممنوعه وارداتی به لهستان اضافه خواهیم کرد». تنشها بعد از آن آغاز شد که سه کشور لهستان، مجارستان و اسلواکی با تصمیم اتحادیه اروپا مخالفت کرده و ممنوعیت موقت بر واردات غلات اوکراین را تمدید کردند. درپی آن، وزارت اقتصاد اوکراین دوشنبه اعلام کرد: بهدلیل ممنوعیت واردات محصولات اوکراینی، از سه کشور لهستان، مجارستان و اسلواکی در سازمان تجارت جهانی شکایت کرده است.
باید الگوی لهستان را دنبال کنیم
«فلوریان فیلیپو»، رهبر حزب میهنپرستان فرانسه نیز گفت: پاریس باید الگوی لهستان را دنبال کند و از ارسال تسلیحات به اوکراین دست بکشد چراکه کییف به حصول راهحل مسالمتآمیز در رابطه با درگیری کنونی علاقهای ندارد. به گزارش ایسنا، فیلیپو در حساب کاربری خود در ایکس(توئیتر سابق) نوشت: «با توجه به اینکه لهستان یکی از اولین حامیان کییف بوده، این تحولی عظیم است. این کشور حالا میخواهد بر روی ارتش خودش سرمایهگذاری کند. فرانسه نیز باید از این مسئله الگوبرداری کند و از ارسال تسلیحات و میلیونها دلار به این رژیم فاسد که هیچگاه بهدنبال صلح نیست، دست بکشد.» فرانسه به جز تجهیزات نظامی، سوخت، مهمات، بستههای کمکهای اولیه، جیره خشک و همچنین تجهیزاتی برای حفاظت در برابر تشعشعات، مواد شیمیایی و بیولوژیکی به اوکراین ارسال کرده است. هماکنون نیز کییف و پاریس در حال گفتوگو برای ارسال جنگندههای میراژ ۲۰۰۰ از نیروی هوایی فرانسه به نیروهای مسلح اوکراین هستند. میراژ ۲00۰ جنگندههایی سبک اما با بردی کوتاه است و باید در نزدیکی پایگاه هوایی خود فعالیت کند.
اوکراین هیچ شانسی ندارد
خبر دیگر این که «سیمور هرش»، روزنامهنگار تحقیقی سرشناس آمریکایی به نقل از یک مقام آمریکایی که به اطلاعات دسترسی دارد، گفت که جامعه اطلاعاتی آمریکا معتقد است که نیروهای مسلح اوکراین تضعیف شدهاند و هیچ شانسی برای پیروزی ندارند، اما در کییف یا کاخسفید هیچ بحثی در مورد آتشبس وجود ندارد. به گزارش ایسنا، سیمور هرش با انتشار مطلب جدیدی در پلتفرم خبری «سابستک» نوشت: عناصر قابلتوجهی در جامعه اطلاعاتی آمریکا، با تکیه بر گزارشهای میدانی و اطلاعات فنی، وجود دارند که معتقدند ارتش تضعیفشده اوکراین از امکان غلبه بر خطوط دفاعی سهلایه و بهشدت مینگذاریشده روسیه منصرف شده و میخواهد جنگ را به کریمه و چهار منطقه تصرف و ضمیمهشده به روسیه بکشاند. این روزنامهنگار سرشناس آمریکایی گفت: واقعیت این است که ارتش شکستخورده ولودیمیر زلنسکی (رئیسجمهوری اوکراین) دیگر هیچ شانسی برای پیروزی ندارد.
موشکباران ناوگان دریای سیاه روسیه
در خبری دیگر وزارت دفاع روسیه عصر دیروز اعلام کرد که در موشکباران بندر سواستوپل، قرارگاه تاریخی ناوگان دریای سیاه روسیه در کریمه خسارت دید و پدافند هوایی این کشور نیز پنج موشک اوکراین را سرنگون کرد. به گزارش ایرنا، خبرگزاری تاس به نقل از بیانیه وزارتخانه مزبور نوشت: براساس اطلاعات موجود، یک سرباز کشته شده است. یک منبع اطلاعاتی اوکراین به رویترز گفت: این حمله را سرویس امنیت اوکراین و نیروی دریایی با استفاده از پهپادها و موشکهای کروز نپتون انجام داده است. وی افزود: «این حمله به هدف اصابت کرد و «آسیبهای جدی به تجهیزات این پایگاه هوایی وارد کرد.»