با تصویب اکثریت نمایندگان مجلس
مدت 3 سال برای اجرای آزمایشی لایحه عفاف و حجاب تعیین شد
روز چهارشنبه نمایندگان مجلس مصوب کردند لایحه عفاف و حجاب که در کمیسیون بررسی شده بود، در صورت تایید شورای نگهبان، به مدت 3 سال به صورت آزمایشی اجرا شود.
سرویس سیاسی-
روز گذشته جلسه علنی مجلس شورای اسلامی به ریاست محمدباقر قالیباف برگزار شد و گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد لایحه یک فوریتی حمایت از فرهنگ عفاف و حجاب (حمایت از سلامت اجتماعی) از جمله دستور جلسات آن بود.
لایحه یک فوریتی حمایت از فرهنگ عفاف و حجاب که پیشتر مقرر شده بود با استفاده از ظرفیت اصل 85 قانون اساسی در کمیسیون بررسی شود، از سوی قوه قضائیه به مجلس ارائه شده بود. حجتالاسلام موسی غضنفرآبادی، رئیس کمیسیون قضائی و حقوقی مجلس در این باره گفت: پس از بررسیهای متعدد کارشناسی در کمیسیون قضائی و حقوقی مدت اجرای آزمایشی این قانون سه سال تعیین شد و اکنون برای تصویب مدت اجرای آزمایشی این قانون باید در صحن مجلس شورای اسلامی تصمیمگیری شود. سپس گزارش کمیسیون به شورای نگهبان میرود و منتظر نظر شورای نگهبان خواهیم بود.
وی ادامه داد: لایحهای که دولت از طریق قوه قضائیه به مجلس تقدیم کرد ۱۵ ماده داشت که در آن لایحه مباحث فرهنگی لحاظ نشده بود که ما ۳۵ ماده تحت عنوان مباحث فرهنگی در آن آوردیم تا برای دستگاههای اجرائی نیز جهت فرهنگسازی و مقابله با جنگ روانی دشمن اقداماتی پیشبینی شود.
غضنفرآبادی اظهار داشت: اکنون صرفاً مجلس شورای اسلامی درباره مدت اجرای آزمایشی این قانون تصمیمگیری میکند، سپس این لایحه به شورای نگهبان میرود و منتظر نظر شورای نگهبان خواهیم ماند. سپس نظرات شورای نگهبان نیز در کمیسیون قضائی و حقوقی بررسی میشود و باز به شورای نگهبان ارسال میشود.
نماینده مردم بم در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: این لایحه الان دارای پنج فصل است؛ فصل اول کلیات، فصل دوم وظایف عمومی دستگاههای اجرائی را تعیین میکند، فصل سوم تکالیف اختصاصی دستگاههای اجرائی مانند صداوسیما و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را تعیین میکند، فصل چهارم وظایف عمومی و مسئولیتهای اجتماعی را مطرح کرده است و در فصل پنجم نیز جرایم و تخلفات پیشبینی شده است. در این فصل برای افراد شاخص مجازاتهای خاصی در نظر گرفته شده و افرادی که در فضای مجازی و غیرمجازی مرتکب تخلف شوند، مجازاتهایی در نظر گرفته شده است.
در ادامه نمایندگان مجلس پیشنهاداتی در رابطه با مدت اجرای آزمایشی لایحه عفاف و حجاب ارائه نمودند که از یک تا هفت سال متغیر بود. اما اکثریت مجلس با این پیشنهادات مخالفت کرده و در نهایت پیشنهاد کمیسیون مبنی بر اجرای آزمایشی سه ساله به تصویب رسید.
رئیس مجلس نیز در پاسخ به یکی از نمایندگان که مدعی مخالفت قوه قضائیه با لایحه مصوب شده بود، گفت: این لایحه با هماهنگی قوه قضائیه در مجلس شورای اسلامی مورد بررسی قرار گرفت و به تصویب رسید. قوه قضائیه موافقت خود را به صورت کتبی نسبت به این لایحه اعلام کرده است.
بخشهایی از لایحه عفاف و حجاب
به گزارش کیهان، لایحه عفاف و حجاب در 71 ماده تنظیم شده و پس از بیان کلیاتی در رابطه با اهمیت خانواده و سبک زندگی اسلامی ایرانی، وظایفی برای دستگاههای مختلف در رابطه با گسترش فرهنگ عفاف و حجاب تعیین کرده است. طبق این لایحه، ایجاد هماهنگي، تدبير، پيشبيني سازوکار الزام و نظارت بر عملکرد دستگاهها و نهادها و اشخاص حقوقي که در این قانون و مصوبات شوراي عالي انقلاب فرهنگي در حوزه عفاف و حجاب براي آنها تکليف مشخص شده، برعهده وزارت کشور است که میبایست با استفاده حداکثري از همه ظرفيتها، امکانات، منابع و تشکلهاي غيردولتي و مردمي و تشکيل ستاد هماهنگي و راهبري اجراي مصوبه عفاف و حجاب، اقدام کند و گزارش آن را ابتداي آبانماه هر سال به شورايعالي انقلاب فرهنگي و مجلس شوراي اسلامي ارائه کند.
این لایحه همچنین مجازاتهایی برای افرادی که مرتکب برهنگی، بدپوششی، اعمال خلاف عفت و... مرتکب شوند در نظر گرفته است.
مطابق ماده 43 این لایحه، طراحی یا تبلیغ لباس ممنوعه، مانکن، اسباب بازی، مجسمه، عروسک، تابلو، نماد یا تصویر مروج برهنگی، بیعفتی، بیحجابی و بدپوششی که توسط شورای فرهنگ عمومی تعیین میشود جرم است و مرتکب در مرتبه اول علاوهبر ضبط ابزار ارتکاب جرم، به حداکثر جزای نقدی درجه چهار یا دوبرابر درآمد خالص حاصل از ارتکاب جرم هر کدام که بیشتر باشد و به تشخیص قاضی به ممنوعیت از خروج از کشور تا دو سال و ممنوعیت از فعالیت عمومی در فضای مجازی تا دو سال و در مراتب بعدی به حداکثر جزای نقدی درجه سه یا سه برابر درآمد خالص حاصل از ارتکاب جرم هر کدام که بیشتر باشد و به تشخیص قاضی به ممنوعیت از خروج از کشور از شش ماه تا دو سال و به ممنوعیت از فعالیت عمومی در فضای مجازی از شش ماه تا دو سال محکوم میشود.
همچنین مطابق ماده 52، وسایل نقلیه موتوری که راننده یا راکب یا سرنشین آن مرتکب بیعفتی، کشف حجاب، بیحجابی یا بدپوششی شود، توسط مأموران فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی ایران (فراجا) پنج میلیون ریال جریمه میشود. همچنین اعمال جریمه برای وسیله نقلیه مذکور نافی اِعمال احکام و مجازاتهای مقرر در خصوص مرتکب یا مرتکبان نیست. حکم این ماده در خصوص تاکسیها و مسافربرهای اینترنتی نیز جاری میشود.
مراد از بدپوششی در لایحه چیست؟
ماده 47 لایحه عفاف و حجاب مجازات بدپوششی در انظار عمومی را تعیین کرده است. بنا بر ماده 47، هرکس در انظار یا اماکن عمومی یا معابر مرتکب بدپوششی شود، در مرتبه اول معادل حداکثر جزای نقدی درجه شش و در مراتب بعدی به جزای نقدی درجه پنج محکوم میشود. در صورت تکرار بیش از چهار بار، مرتکب به مجازات تکرار جرم موضوع ماده ۳۷ این قانون محکوم میگردد.
تبصرههای یک و دو ماده مذکور معیار بدپوششی که منجر به مجازات میشود را تعیین کرده است، بدپوششی برای زنان عبارت است از پوشیدن لباس بدننما یا تنگ یا لباسی که قسمتی از بدن پایینتر از گردن یا بالاتر از مچ پا یا بالاتر از ساعد دستها دیده شود.
همچنین برای مردان، پوشیدن لباس بدننما یا لباسی که قسمتی از بدن پایینتر از سینه یا بالاتر از ساق پا یا سرشانه فرد دیده شود، مصداق بدپوششی است.
حبس درجه 4 برای برهنگی و نیمهبرهنگی
گفتنی است بر اساس ماده ۴۸ لایحه عفاف و حجاب، هر شخصی در انظار یا اماکن عمومی یا معابر اقدام به برهنگی یا نیمهبرهنگی نماید یا با پوششی ظاهر شود که عرفاً برهنگی محسوب میشود، بلافاصله توسط ضابطان بازداشت و به دادگاه صالح معرفی میشود و به مجازات حبس درجه چهار یا جزای نقدی درجه سه محکوم میگردد و در صورت تکرار، مجازات حبس یا جزای نقدی یک درجه تشدید میشود. ضابطان موضوع این ماده کلیه نیروهای فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی ایران و ضابطان عام و خاص دادگستری هستند.
همچنین در ماده ۴۹ این لایحه آمده، هر زنی در انظار یا اماکن عمومی یا معابر کشف حجاب کند به نحوی که چادر یا مقنعه یا روسری یا شال، به نحوی که سر را بپوشاند بر سر نداشته باشد، در مرتبه اول معادل جزای نقدی درجه شش و در مراتب بعدی به جزای نقدی درجه پنج محکوم میشود.
گفتنی است این لایحه برای اجرا نیازمند تایید شورای نگهبان است.