گزارش نهادهای بینالمللی از افزایش تولید و صادرات نفت ایران با وجود تحریمها
گزارشهای بینالمللی از افزایش تولید نفت و قرار گرفتن صادرات ایران در بالاترین سطح چهار سال گذشته حکایت دارد.
به گزارش تسنیم و به نقل از رویترز، تمایل برای خرید نفت خام ایران توسط چین پس از تمدید کاهش تولید عربستان و روسیه و بالا رفتن قیمت جهانی نفت افزایش یافته است. این در شرایطی است که تهران هم تولید و صادرات خود را علی رغم تحریمهای آمریکا بالا برده است.
آمارهای موسسه مشورتی FGE و ورتکسا نشان میدهد، صادرات حدود یک میلیون و 500 هزار بشکهای نفت ایران در بالاترین سطح در چهار سال گذشته قرار دارد و 80 درصد آن به چین صادر میشود.
پالایشگاههای کوچک چین موسوم به «تیپاتها» ذخایر خود را با نفت ایران پر کردهاند تا در فصل اوج تقاضا از حاشیه سود قوی تری بهره ببرند اما پالایشگاههای بزرگ دولتی در این زمینه هنوز احتیاط میکنند.
بر اساس این گزارش، بررسیها نشان میدهد تهران تولید نفت خود را تا حدود سه میلیون و 600 هزار بشکه در روز افزایش داده و حدود دو میلیون بشکه در روز نفت خام، میعانات گازی و محصولات نفتی صادر میکند.
تصاحب دوباره جایگاه سوم اوپک
به گزارش فارس، آژانس بینالمللی انرژی هم در گزارش ماهانه ماه سپتامبر(شهریورماه) که روز 22 شهریور منتشر شد، اعلام کرد که ایران در ماه گذشته میلادی یعنی آگوست (مرداد ماه) روزانه سه میلیون و 140 هزار بشکه تولید کرده که نسبت به ماه جولای (تیرماه) افزایش 100 هزار بشکهای را نشان میدهد.
بر اساس گزارش این نهاد بینالمللی، میزان تولید نفت ایران در ماه جولای سه میلیون و 40 هزار بشکه بوده است. طبق این آمار، ایران در آن زمان، چهارمین تولیدکننده نفت اوپک بود و برای گرفتن جایگاه سومی از امارات به تولید حداقل 80 هزار بشکه نفت در روز نیاز داشت.
بنا به گزارش آژانس بینالمللی انرژی، اکنون ظرفیت پایدار تولید نفت ایران سه میلیون و 800 هزار بشکه نفت در روز است. ظرفیت پایدار بنا بر توضیح این گزارش، ظرفیتی است که طی 90 روز به دست خواهد آمد و برای مدت طولانی حفظ خواهد شد.
این درحالی است که براساس گزارش اوپک که روز 21 شهریور منتشر شد، ایران جایگاه سوم اوپک را از آن خود کرده است.
اوپک در جدیدترین گزارش خود با استناد به منابع ثانویه اعلام کرده است، تولید نفت ایران در ماه آگوست 2023 برابر با مرداد 1402 به سه میلیون بشکه در روز رسیده که نسبت به ماه پیش از آن 143 هزار بشکه در روز افزایش یافته است.
از این رو تولید نفت ایران از امارات که بر اساس آن گزارش دو میلیون و 913 هزار بشکه در روز است، پیشی گرفته و ایران جایگاه سوم اوپک را به دست آورده است.
بازی برد برد ونزوئلا و ایران
تارنمای تخصصی اویل پرایس در گزارشی با اذعان به نقش ایران در شکست تحریمهای نفتی آمریکا علیه ونزوئلا به موارد متعددی از همکاریهای نفتی دو کشور در شرایط تحریم پرداخته که از جمله آنها میتوان به صادرات میعانات گازی ایران به ونزوئلا برای افزایش تولید نفت، بازسازی پالایشگاههای این کشور، صدور خدمات فنی و مهندسی ایران برای توسعه میادین نفتی و صادرات نفتکشهای افراماکس ایرانیاشاره کرد.
این پایگاه خبری تحلیلی نوشته است که همکاری متعدد نفتی ایران با دولت ونزوئلا موجب شد که علاه بر افزایش صنعت نفت ونزوئلا از رکود خارج شده و نفوذ ایران، هژمونی ایالات متحده در کارائیب را به چالش کشیده است.
قیمت نفت در مرز ۹۴ دلار
دیروز تا زمان تنظیم این گزارش، قیمت نفت به علت نگرانی در مورد کمبود عرضه به بالاترین رقم در 10 ماه گذشته افزایش یافت.
روز گذشته هر بشکه نفت برنت با 23 سنت افزایش به 93.93 دلار در هر بشکه و نفت خام آمریکا نیز با 61 سنت افزایش به 90 دلار و 77 سنت در هر بشکه رسید.
هر دو شاخص نفتی در بالاترین رقم 10 ماه گذشته معامله شدند، پنجمین روز متوالی افزایشی را رقم زدند. هر دو شاخص نفتی حدود 4 درصد طی هفته گذشته رشد قیمتی داشتند.
به علت کمبود عرضه ناشی از کاهش تولید عربستان و خوشبینی ناشی از بهبود تقاضا در چین، قیمت نفت در آخرین روز معاملات بازارهای جهانی به بالاترین رقم 10 ماه گذشته رسید و سومین هفته افزایشی را ثبت کرد.
قیمت نفت همچنین در مسیر ثبت بیشترین افزایش فصلی (سه ماههای) از زمان حمله روسیه به اوکراین در سه ماه نخست 2022 قرار دارد.
به گفته تحلیلگران سیتی ایندکس، از زمانیکه عربستان و روسیه تمدید کاهش تولید و عرضه یک میلیون و 300 هزار بشکهای خود برای سه ماه دیگر تا پایان سال 2023 را اعلام کردند، نگرانی در مورد عرضه همچنان دلیل اصلی افزایش قیمت نفت به شمار میرود.