kayhan.ir

کد خبر: ۲۷۲۵۴۶
تاریخ انتشار : ۱۳ شهريور ۱۴۰۲ - ۲۱:۴۵
بریتیش پترولیوم:

تولید نفت و میعانات گازی ایران به 3/8 میلیون بشکه در روز رسید

شرکت بریتیش پترولیوم در جدیدترین گزارش خود اعلام کرد تولید نفت و میعانات گازی ایران در سال 2022 به سه میلیون و 822 هزار بشکه در روز رسیده است.

براساس گزارش شرکت انگلیسی بریتیش پترولیوم، تولید نفت و میعانات گازی ایران در سال 2022 نسبت به سال پیش از آن 169 هزار بشکه در روز یا چهار و شش دهم درصد افزایش یافته است. تولید نفت ایران در سال 2021 هم روزانه سه میلیون و 653 هزار بشکه برآورد شده بود.
بر اساس برآوردهای بریتیش پترولیوم، تولید نفت ایران در سال 2021 نیز نسبت به سال 2020 با افزایش حدود 17 و پنج دهم درصدی مواجه شده بود.
میزان تولید نفت ایران در سال 2022 معادل چهار و یک دهم درصد کل تولید نفت جهان و هشتمین تولیدکننده بزرگ نفت جهان بود. متوسط تولید نفت جهان در سال 2022 روزانه 93 میلیون و 848 هزار بشکه برآورد شده که نسبت به سال پیش از آن سه میلیون و 772 هزار بشکه در روز افزایش داشته است.
متوسط تولید نفت جهان در سال 2021 روزانه 90 میلیون و 76 هزار بشکه در روز اعلام شده بود. آمریکا با تولید 17 میلیون و 770 هزار بشکه نفت در روز رتبه نخست را از این نظر به خود اختصاص داده است.
کشورهای عربستان با 12 میلیون و 136 هزار بشکه در روز و روسیه با 11 میلیون و 202 هزار بشکه به ترتیب در رتبه‌های دوم و سوم از این نظر قرار گرفته‌اند.
شرکت انگلیسی بریتیش پترولیوم به تازگی هفتاد و دومین گزارش خود موسوم به گزارش مرور آماری انرژی جهان 2023 را منتشر کرده است. سری گزارش‌های مرور آماری انرژی جهان از معتبرترین گزارش‌های بخش انرژی جهان است که از دهه 1960 و به طور سالانه توسط بریتیش پترولیوم منتشر می‌شود.
ایران سومین تولیدکننده گاز
شرکت انگلیسی بریتیش پترولیوم در گزارش خود میزان تولید گاز ایران تا پایان سال ۲۰۲۲ را هم ۲۵۹ و چهار دهم میلیارد مترمکعب برآورد کرده که نسبت به سال ۲۰۲۱ از افزایش یک و یک دهم درصدی برخوردار شده است.
تولید گاز ایران از سال ۲۰۱۲ تا سال ۲۰۲۲ رشد پنج و دو دهم درصدی داشته است که چهارمین افزایش تولید طی این بازه ۱۰ ساله به شمار می‌رود. بیشترین رشد تولید در این بازه برای چین با افزایش ۱۰ درصدی بوده است.
در عین حال، سهم ایران از کل تولید گاز جهان در سال گذشته میلادی شش و چهار دهم درصد بوده است.
براساس این گزارش، تولید گاز ایران در سال ۲۰۲۱ نیز نسبت به سال ۲۰۲۰ افزایش سه و یک دهم درصدی را داشته است؛ ایران از سال ۲۰۱۵ تاکنون سومین کشور تولیدکننده گاز در جهان است.
آمریکا با تولید ۹۷۸ و شش دهم میلیارمترمکعب گاز بزرگ‌ترین تولیدکننده گاز جهان شناخته شده و روسیه با ۶۱۸ و چهار دهم میلیارد مترمکعب در رتبه دوم قرار دارد. چین با تولید ۲۲۱ و هشت دهم میلیارد مترمکعب پس از ایران در رتبه چهارم قرار دارد. کانادا و قطر هم در رتبه‌های بعدی هستند.
میانگین صادرات ایران در سال جاری
1/4 میلیون بشکه در روز
طبق آمار موسسه ردیابی نفتکش‌ها ‌تانکر ترکرز هم میانگین صادرات نفت و میعانات گازی ایران در ماه آگوست (مرداد ماه) به یک میلیون و 850 هزار بشکه در روز رسید. این درحالی است که در 20 روز نخست این ماه، رقم میانگین صادرات روی عدد دو میلیون و 200 هزار بشکه در روز بوده است.
براساس گزارش‌تانکر ترکرز، میانگین صادرات نفت ایران در سال جاری میلادی معادل یک میلیون و 420 هزار بشکه در روز بوده که یک رکورد بی‌سابقه از آغاز تحریم‌های دوره دوم در سال 2018 تاکنون است.
3 سناریوی رسانه‌ای برجامیون
در رد صادرات نفت
بررسی رویکرد رسانه‌ای برجامیون نشان می‌دهد بعد از اثبات جهش صادرات نفت ایران طبق آمار موسسات خارجی، این رسانه‌ها در نظر دارند با سه محور «ارزان‌فروشی نفت»، «توافق خیالی با آمریکا» و «نفت در برابر غذا» این دستاورد را زیرسؤال
ببرند.
1- نفت ایران به قیمت نازل و مفت صادر می‌شود: اخیرا رسانه اکوایران وابسته به روزنامه دنیای اقتصاد با انتشار نموداری بدون سند ادعا کرد که هر بشکه نفت ایران در چین با قیمت 30 دلار فروخته می‌شود. به نظر می‌رسد این رسانه با استفاده از تکنیک «دروغ گوبلزی» سعی کرده با ایجاد جزئیات و رسم جدول، ادعای کذب خود را برای مخاطب باورپذیر
کند.
در شرایط تحریم، نفت ایران به دلیل پوشش ریسک خریداران با تخفیفات مختلفی با توجه به قیمت نفت به فروش می‌رسد. طبق گزارش موسسات مختلف خارجی، در دو سال گذشته تخفیف هر بشکه نفت ایران بین پنج تا 12 دلار نسبت به شاخص برنت متغیر بوده است.
موسسه آرگوس طی گزارشی در هفته گذشته، میزان تخفیف هر بشکه نفت ایران را 12 دلار برآورد کرد که منجر به افزایش 600 هزار بشکه‌ای صادرات نفت ایران به چین شده است. همایون فلکشاهی تحلیلگر موسسه کپلر هم در مصاحبه‌ای عدد تخفیف ایران را بین 10 تا 12 دلار اعلام کرد.‌ اندیشکده Bourse Foundation نیز این رقم را شش دلار برآورد کرد.
بلومبرگ در گزارش‌ها متعددی رقم تخفیف ایران را بین پنج تا 10 دلار تخمین زده است. اخیرا ‌تانکر ترکرز نیز بعد از افزایش رقم صادرات نفت ایران، رقم تخفیف را 10 دلار اعلام کرد.
2- افزایش صادرات نفت ایران به دلیل توافق خیالی با آمریکاست: یکی دیگر از ادعاهای طرفداران برجام این است که افزایش صادرات نفت ایران به دلیل توافق پنهانی است که ایران با آمریکا امضا کرده است.
اولا طبق آمار کپلر، روند صعودی صادرات نفت ایران از جولای 2020 و در دوره ترامپ آغاز شد و تا پایان دوره ترامپ از 250 به 500 هزار بشکه افزایش یافته و دو برابر شد. در نتیجه این روند صعودی اتفاق تازه‌ای نیست که بتوان آن را تحت تاثیر توافقی جدید دانست.
ثانیا دولت بایدن تاکنون چندین بار به چین بابت عدم خرید نفت از ایران فشار آورده ولی ناموفق بوده است.
ثالثا طبق گزارش وزارت خزانه‌داری آمریکا از ماه می(اردیبهشت) سال گذشته میلادی، دولت آمریکا تحریم‌های ماهانه‌ای را بر شبکه فروش نفت ایران اعمال کرده است. این تحریم‌ها بر 223 شخص، نفتکش‌ و شرکت‌ همکار با ایران در دور زدن تحریم نفتی اعمال شده که البته ناکام مانده است. پس آمریکا تمام تلاشش را برای جلوگیری از فروش نفت ایران کرده است.
3- درآمد نفتی ایران به صورت نفت در برابر غذا دریافت می‌شود: طبق گزارش بانک مرکزی در سال گذشته میزان واردات کالای اساسی به کشور برای تامین نیاز داخلی حدود 14 میلیارد دلار است. یعنی ایران سالانه به 14 میلیارد دلار درآمد ارزی برای تامین کالای اساسی خود نیازمند بوده و باید آن را تخصیص دهد.
در حالی‌که طبق آمار بانک مرکزی در سال گذشته، بیش از 96 درصد از واردات کالای اساسی ایران با دو ارز درهم و یورو صورت گرفته است که ارزهایی کاملا وابسته به نظامات دلاری هستند و سهم یوآن و روبل تنها دو دهم درصد بوده و نفت در برابر غذا بی‌معنی است. در مجموع به نظر می‌رسد رسانه‌های طرفدار برجام که نسبت به موفقیت کشور در حوزه بی‌اثر کردن تحریم فروش نفت شوکه شده‌اند قصد دارند سه سناریوی رسانه‌ای ذکر شده را پیش ببرند. سناریوهایی که بنابر شواهد و مستندات مختلف فاقد اعتبار است.