تولید گاز از فاز ۱۱ پارس جنوبی در دولت سیزدهم
به گزارش ایرنا، بعد از کنارهگیری شرکت چینی از طرح توسعه فاز ۱۱، شرکت پتروپارس به عنوان مجری این طرح شناخته و از مهرماه ۱۳۹۸ به طور رسمی کار خود را آغاز کرد. با روی کار آمدن دولت سیزدهم توسعه فاز ۱۱ با جدیت بیشتری دنبال شد. مهرماه سال گذشته به منظور پیشگیری از مشکل ناترازی گاز در زمستان و با هدف تولید زودهنگام گاز از این میدان مقرر شد با به کارگیری تمام توان و تجهیزات، حفر چهار حلقه چاه تکمیل شود.
همچنین با هدف نهایی کردن تولید از این میدان، مقرر شد تا با انتقال سکوی بهرهبرداری فاز ۱۲ میدان گاز پارس جنوبی به موقعیت فاز ۱۱، خلأ ناشی از ساخت سکو که معمولا سه سال به طول میانجامد جبران و تولید از این میدان هرچه زودتر نهایی شود. در فروردینماه سال جاری اعلام شد که چاهها تکمیل و خطوط لوله زیردریایی نیز احداث شده است و بخشهای مرتبط با سه پایه مشعل و بریج نیز در حال نصب است.
همچنین به گزارش ایسنا، علی ندیران، مدیر پروژه فاز ۱۱ پارس جنوبی، روز گذشته هم ضمن تشریح اقدامهای انجامشده برای بهرهبرداری از آخرین مرحله توسعه بخش دریایی پارس جنوبی، اظهار کرد: این طرح در بخش نخست توسعه، احداث و راهاندازی دو سکوی سرچاهی هریک به ظرفیت برداشت روزانه یک میلیارد فوتمکعب گاز ترش، حفاری ۲۴ حلقه چاه در دو موقعیت دریایی و لولهگذاری دو رشته خط لوله ۳۲ اینچ دریایی به طول تقریبی ۱۴۰ کیلومتر را شامل میشود.
مدیر پروژه فاز ۱۱ پارس جنوبی، شرح کار شرکت پتروپارس بهعنوان پیمانکار و بهرهبردار پروژه توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی را تشریح کرد و ادامه داد: توسعه این بخش از فاز ۱۱ پارس جنوبی دربردارنده ابتکاراتی از جنس نخستین تجربه در کشور مانند اتصال خط لوله جدید به خط لوله موجود در بستر دریا و برچیدن و جابهجایی سکوی سنگینوزن سی ۱۲ بوده که جملگی با موفقیت به پایان رسیدهاند.
ندیران افزود: بر اساس تعهد شرکت پتروپارس به شرکت ملی نفت ایران و وزارت نفت، مقرر بود تا انتهای مردادماه تولید گاز از فاز ۱۱ پارس جنوبی آغاز شود اما با تمهیدات و تلاشهای انجامشده، بیستم مردادماه عملیات استارتآپ آغاز شد و به فاصله دو روز چاههای این موقعیت در مدار بهرهبرداری قرار گرفتند.
وی با بیان اینکه هماکنون گاز غنی و میعانات گازی تولیدی از سکوی ۱۱ به پالایشگاه فاز ۱۲ پارس جنوبی منتقل میشود، اظهار کرد: با حفاری و تکمیل باقی چاههای این موقعیت، به مرور سکوی ۱۱ به ظرفیت کامل تولید خواهد رسید.
صرفهجویی 400 میلیون دلاری
مدیر پروژه فاز ۱۱ پارس جنوبی هزینه ساخت سکوی مشابه با سکوی نصبشده در موقعیت فراساحلی فاز ۱۱ پارس جنوبی را بالغ بر ۲۵۰ میلیون دلار اعلام کرد و افزود: افزون بر صرفهجویی در زمان و پرکردن خلأ ناشی از ساخته نشدن سکوی جدید که حدود سه سال به طول میانجامد هزینه ساخت سکوی جدید حدود 220 میلیون دلار کاهش یافت و با هزینهای حدود ۳۰ میلیون دلار اجرایی شد.
ندیران اظهار کرد: افزون بر این، با در نظر داشتن بهرهگیری از بخشی از خط لوله موجود در فاز 12 که در این طرح استفاده شده، هزینه احداث یک خط لوله ۱۳۵ کیلومتری بالغ بر ۲۴۰ میلیون دلار هم صرفهجویی شده(به اضافه صرفهجویی 220 میلیون دلاری) و صرفهجویی نهایی بالغ بر ۴۰۰ میلیون دلار برآورد میشود. برداشت گاز از فاز ۱۱ پارس جنوبی را جبرانکننده بخشی از بحران ناترازی گاز در ماههای سرد سال دانست. همزمان با تکمیل فعالیتهای باقیمانده، برنامهریزی شده تا حفاری دو حلقه چاه نیز تا پایان امسال انجام و عملیاتی شوند.