کاهش ۶۲ درصدی قاچاق دارو با اجرای طرح «دارویاری»
به گزارش ایسنا، بهرام عیناللهی در نشست خبری روز داروساز که در محل وزارت بهداشت برگزار شد، با تاکید بر لزوم بازنگری برنامه درسی داروسازی، اظهار داشت: درسنامه داروسازی باید بازنگری شود؛ چون معیوب است. چقدر از دانشجویان به حیطه تولید دارو وارد میشوند؟ دانشجویان باید دورههای عملی تولیدی داشته باشند. مخالف افزایش داروخانهها نیستیم اما تعداد داروخانهها باید متناسب با میزان تولید افزایش یابند.
عیناللهی افزود: در تولید انواع داروها و واکسنها افتخارآفرین بودیم و ۶ واکسن کرونا تولید کردیم که این در میان کشورهای منطقه بینظیر بود. البته در تولید فراوردههای پلاسمایی هنوز ضعف داریم و باید تقویت شویم. خامفروشی پلاسما قابل قبول نیست و باید روی این امر کار کنیم. وی تاکید کرد: اول انقلاب چهار دانشکده داروسازی داشتیم و اکنون به ۲۶ دانشکده رسیدهایم ولی دانشکده داروسازی بدون تولید کارایی ندارد. دانشکده داروسازی باید در تولید نقش داشته باشد. هیچ دارویی نباید در دنیا باشد که تولید شود و ما روی آن تحقیق و مطالعه نکرده باشیم. در مورد نانوفناوری و بایوتکنولوژی اقدامات خوبی داشتیم ولی دانشکدهها باید فعالتر شوند. با وجود تمام مشکلات و تحریمها ما ۹۹ درصد داروی مصرفی کشور را تولید میکنیم؛ البته در مواد اولیه کار بیشتری داریم. ما در تولید مواد اولیه خوب کار کردیم ولی لازم است پیشرفت این بخش بیشتر باشد. وزیر بهداشت ادامه داد: برای کمک به صنایع داروسازی، مالیات بر ارزش افزوده دارو و تجهیرات پزشکی را به یک درصد رساندیم؛ هرچند که کاری زمانبر بود. از طرفی حقوق گمرکی هم به یک درصد رسید.
عیناللهی با تاکید بر اینکه طرح «دارویاری» با سختی انجام شد، گفت: این طرح توانست نزدیک ۶۲ درصد قاچاق دارو را کاهش دهد و قیمت دارو را واقعی کند؛ البته مشکل تامین منابع آن وجود داشت. امسال آنتیبیوتیک و سرم به وفور تامین شد و وضعیت خوبی در این زمینه است اما نباید دلخوش بمانیم بلکه باید تولید را جدی پیگیری کنیم.
وی بیان داشت: فارماکوپه یا شناسنامه دارویی ایران بسیار خوب است، البته کل انرژی دوستان باید روی این بخش بیاید و باید تلاش کنیم داروهای جدید را هم وارد دارونامه کنیم. دارونامه طب ایرانی هم برای اولین بار منتشر شد ولی باید تلاش بیشتری برای آن شود. الان بیشترین مصرف دارو در کشور برای استامینوفن است، اما آیا داروهای سنتی نمیتواند جایگزین آن شود؟ وزیر بهداشت افزود: امروزه ۱۸۰ کارخانه دارویی، ۶۵ تولیدکننده ماده اولیه و ۶۲ شرکت پخش داریم و لازم است در این زمینه بیشتر کار شود تا پخش الکترونیکی بررسی شود بهویژه در رابطه با داروهای گرانقیمت باید رصد تقویت شود.
عیناللهی با اشاره به اینکه حمایت از شرکتهای دانش بنیان در دستور کار است، اظهار داشت: البته این حمایت به شرط اینکه کیفیت کارشان بسیار بالا باشد، انجام میشود؛ چون سلامت مردم برای ما بسیار مهم است. اکنون از هزار و ۲۸۵ شرکت دانشبنیان سلامت، ۴۰ درصد در حوزه دارو فعال هستند و پیشرفت خوبی داشتند.
وی ادامه داد: داروسازی ما با کیفیت است که از ۲۵۷ دانشمند کشور ۲۷ درصد داروسازان هستند و این نشاندهنده توان دانشکده داروسازی در زمینه تولید علم است، اما تولید علم صرفا مقاله نیست و باید به تولید هم برسیم.
عیناللهی گفت: تعرفه خدمات دارویی تصویب شد و این در جهت حمایت از داروسازان است؛ چون فکر میکنیم نظری که داروسازان در داروخانهها به بیماران میدهند یک کار حرفهای است و باید در تعرفه باشد.
وی افزود: برای شرکت دارویی که کار خوب تولیدی انجام دهد مشوق صادرات در نظر گرفته میشود. چنانکه صادرات دارو افزایش ۳۰۰ درصدی داشته که ارزآوری خوبی داشته است. ما در جهت بازسازی و به روز شدن کارخانههای داروسازی باید کار کنیم ولی باید پلی بین وزارت صمت و کارخانههای داروسازی ایجاد شود.
وزیر بهداشت تاکید کرد: در این مدت ۳۱ خط جدید تولیدی دارو راهاندازی شد و ۶۹ داروی جدید به بازار دارویی کشور وارد شد و حدود ۱۵۰ میلیون دلار صرفهجویی ارزی شد. برخی از داروها مانند داروهای بیهوشی حیاتی است و اکنون تامین آن به حد کافی رسیده و دو داروی بیهوشی هم توسط شرکتهای داخلی تامین میشود.
در پایان این مراسم، وزیر بهداشت از دو داروی زرافیل (آسم آلرژیک پایدار) و الترومبوگ (بیماران خونی) که برای اولین بار در کشور تولید میشوند، رونمایی کرد.