تکاپوی غربیها برای مصادره موفقیتهای دولت رئیسی در فروش نفت
در این ستون، مهمترین اخبار رسانههای مطرح جهان در مورد ایران را مرور خواهیم کرد.
سرویس سیاسی-
برخی رسانههای غربی در راستای منافع آمریکا و شرکای اروپایی واشنگتن در پی مصادره موفقیتهای دولت رئیسی در فروش نفت هستند. هدف اصلی این فضاسازی رسانهای این است که افزایش فروش نفت ایران که نتیجه دیپلماسی مقتدرانه و چندجانبهگرایی در سیاست خارجی است، به حساب برجام و تعامل با غرب نوشته شود. در همین رابطه خبرگزاری بلومبرگ در گزارشی قابل توجه مدعی توافق و ترتیباتی غیررسمی بین ایران و آمریکا بر سر فروش نفت ایران در بازارهای جهانی شد. این خبرگزاری در این گزارش به قلم گرانت اسمیت، آنتونی دیپائولا و بن بارتنشتاین که در روز 25 اوت 3 شهریور منتشر شد عنوان داشت: «در حالی که ایران و ایالات متحده اقدامات دیپلماتیک محتاطانهای را به انجام میرسانند، بازگشت به توافق هستهای منقضی شده دور از انتظار است. اما در بازارهای جهانی نفت، یک توافق در حال اجرا است.»
این پایگاه خبری افزود: ماهها دیپلماسی محرمانه بین دو کشور باعث پیشرفت در تبادل زندانیان، رفع انسداد داراییهای مسدود شده و احتمالاً غنیسازی اورانیوم ایران شده است. همچنین به نظر میرسد که آنها یک ترتیب غیررسمی در مورد جریان نفت ایجاد کردهاند.
بلومبرگ در ادعایی اظهار داشت: مقامات آمریکایی به طور خصوصی اذعان میکنند که به تدریج برخی از تحریمها را درخصوص فروش نفت ایران کاهش دادهاند. تهران تولید خود را به بالاترین سطح از زمان شروع تحریم در پنج سال پیش بازگردانده است. مقامات ایرانی مطمئن هستند که به زودی عملکرد بیشتری خواهند داشت. این رسانه با اشاره به تاثیر قیمت نفت بر کمپین انتخاباتی بایدن گفت: سیل عرضه به کاهش قیمت نفت کمک میکند، قیمتی که این هفته در بازار لندن به زیر 85 دلار در هر بشکه کاهش یافت و پس از سالها تورم افسارگسیخته به مصرف کنندگان و بانکهای مرکزی تسکین داد. پایین نگه داشتن قیمت بنزین- در حال حاضر نزدیک به 4 دلار در هر گالن- ممکن است به کمپین انتخاب مجدد رئیسجمهور جو بایدن در سال 2024 کمک کند. هلیما کرافت، رئیس بخش استراتژی جهانی کالا در آر بیسی کپیتال مارکتز
(RBC Capital Markets LLC) در نیویورک، گفت: «این بازی سنتی دیپلماسی انرژی است: معامله کردن برای به دست آوردن بشکههای بیشتر. منافع اقتصادی آمریکا و ایران در تولید بشکههای بیشتر هستند. بلومبرگ به نقل از سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا گفت: ایالات متحده همچنان به اجرای دقیق چارچوب محکم نفت و سایر تحریمها علیه ایران ادامه میدهد و خاطرنشان کرد که سطح صادرات به طور منظم در واکنش به قیمتها و عوامل دیگر در نوسان است. در ادامه این مطلب آمده است: هیچ یک از این دو کشور انتظار ندارند بهزودی توافق 2015(برجام) را احیا کنند. بلومبرگ تصریح کرد: با این حال، در هفتههای اخیر آنها به تفاهم درباره تبادل احتمالی زندانیان و انتقال 6 میلیارد دلار از درآمد نفتی ایران که در کره جنوبی بلوکه شده است، دست یافتهاند- تحولاتی که دولت بایدن اصرار دارد به هم مرتبط نیستند.
تولید نفت ایران به بالاترین سطح از سال 2018 رسیده است
بلومبرگ در ادامه مدعی شده است که تنشزدایی آزمایشی در حال عبور از تجارت نفت است. واشنگتن همچنان خریدهای بسیاری از مشتریان پیش از تحریم ایران مانند کره جنوبی، ژاپن یا کشورهای اروپایی را تحمل نمیکند، اما نسبت به افزایش فروش به چین آرامش دارد.
شرکت اطلاعات بازار کپلر تخمین میزند که محمولهها به بزرگترین واردکننده جهان به 1.5 میلیون بشکه در روز رسیده است که بیشترین میزان در یک دهه گذشته است. وبگاه تانکر ترکرز (که محمولههای نفتی را ردیابی میکند) به عنوان مشاوری دیگر، گفت که صادرات بیش از 2 میلیون بشکه در روز است.
بلومبرگ عنوان داشت: بر اساس گزارش آژانس بینالمللی انرژی در پاریس، تولید ایران در ماه جولای به 3 میلیون بشکه در روز رسید که بالاترین سطح از سال 2018 است.
این رسانه آمریکایی به نقل قولی از وزیر نفت ایران اشاره کرد و عنوان داشت: به گزارش خبرگزاری دولتی شانا، جواد اوجی، وزیر نفت اخیرا به کمیته انرژی مجلس ایران گفت که تهران انتظار دارد تولید خود را در هفتههای آینده به 3.4 میلیون بشکه برساند. به گفته افرادی که مستقیماً از این موضوع مطلع هستند، این میزان ممکن است تا پایان سال به 3.6 میلیون بشکه افزایش یابد. بلومبرگ اظهار داشت: اگر این کشور به این هدف دست یابد- فقط چند صد هزار بشکه کمتر از ظرفیت 3.8 میلیون بشکهای قبل از تحریم فاصله دارد، حتی اگر توافق رسمی با ایالات متحده نهایی شود، تولید نفت بیشتری برای صادرات نخواهد داشت. آنها در حال نزدیک شدن به سطوح قبل از ترامپ هستند. کرافت گفت: این سؤال وجود دارد که چقدر بیشتر میتوانند انجام دهند. سؤال این است: «اجرای حداقلی تحریمها» واقعاً در چه مقطعی به معنای «لغو عملی تحریمها» است؟
ایران پس از ترمیم روابط با رقبای منطقهای و تقویت روابط با قدرتهای پیشرو آسیایی
بار دیگر خود را در صحنه جهانی نشان میدهد
بلومبرگ تصریح کرد: افزایش فروش یکی از ملموسترین نشانههایی است که نشان میدهد ایران پس از شروع به ترمیم روابط با رقبای منطقهای و تقویت روابط با قدرتهای پیشرو آسیا، بار دیگر خود را در صحنه جهانی نشان میدهد. افزایش عرضه در لحظهای شکننده برای بازارهای جهانی نفت رخ میدهد، با رشد اقتصادی چین و کاهش تقاضا برای سوخت، و تلاشهای همتایان ایران در ائتلاف اوپکپلاس برای تقویت قیمتها (صادرات بیشتر نفت ایران) این روند را تضعیف میکند.
عربستان سعودی، عضو مهم سازمان کشورهای صادرکننده نفت اوپک، کاهش تولید نفت را در تابستان به میزان سنگین یک میلیون بشکه در روز تشدید کرد. با این حال، قیمتهای آتی برنت از زمان رسیدن به بالاترین سطح شش ماهه در اوایل آگوست، 5 درصد کاهش یافته است.
این رسانه افزود: کریستف رول، تحلیلگر ارشد مرکز سیاست انرژی جهانی دانشگاه کلمبیا، گفت: برای سعودیها، بازگشت ایران به بازار جهانی نفت «در حال حاضر مشکل بزرگی نیست، اما پتانسیل تبدیل شدن به آن را دارد».