از پمپاژ ناامیدی تا زیر سؤال بردن دستاوردهای دیپلماسی
سرویس سیاسی-
بررسی صفحه نخست این روزنامه وابسته به جریان مدعی اصلاحات در ماهی که گذشت نشان میدهد موضوعات مختلف سیاست داخلی، سیاست خارجی، اقتصادی و اجتماعی مورد توجه شرق قرار گرفته و در تیتر یکها و سرمقالههای مردادماه به آنها پرداخته است. در این میان نکتهای که در نگاه اول به چشم میآید، تمرکز بر سوژههای منفی و برجستهسازی مشکلات اقتصادی و اجتماعی در عین تنوع موضوعات است. در تیتر یکهای مردادماه شرق، تنها یک تیتر مثبت و امیدوارکننده - که توضیح آن در ادامه خواهد آمد - دیده میشود و مابقی همگی دارای روح ناامیدی و یا خنثی هستند.
«تهران در آستانه خفگی»، «شهرسازی ناهنجار»، «فغان دارو از نرخهای دولتی» و «طلسم فرسایشی بورس» از جمله تیترهایی است که در آن مشکلات اقتصادی و اجتماعی برجسته شده است. این روزنامه همچنین در انتقاد از دولت و مجلس، تیترهایی چون «ناترازیهای یک کابینه» و «رای به رای مخفی» (در مورد اصل هشتاد و پنجی شدن لایحه حجاب) را بهکار برده است.
شرق همچنین در سیاست خارجی نیز چندان روی خوشی به روابط ایران با کشورهای آسیایی و آمریکای لاتین نشان نداده و با عناوین «پوچبازی در ونزوئلا» و «اجماع یا دورهمی؟» (در خصوص نشست چهارجانبه ایران، روسیه، سوریه و ترکیه) به آنها اشاره کرده است. البته نگاه شرق به روابط با «غرب» به وضوح بهتر بوده و در مورد برخی گفتوگوهای غیرمستقیم و تبادل زندانیانی که میان ایران و آمریکا صورت گرفت، از الفاظی چون «فاز اجرایی آشتی» و «توافق در روزهای سخت» استفاده کرده است.
تنها تیتر مثبت شرق: ابقای حسین سلاحورزی!
اما تنها تیتر مثبت شرق در مردادماه امسال مربوط به اتاق بازرگانی و رئیس جدید حاشیهسازش مربوط میشود. حسین سلاحورزی که از حامیان اغتشاشات سال گذشته بود و گرچه استعلام نهادهای امنیتی درباره او منفی بود، همچنان بر مسند ریاست یکی از مهمترین نهادهای اقتصادی کشور تکیه زده است. روزنامه شرق نیز روز 19 مرداد پس از آنکه سلاحورزی در قامت رئیس اتاق بازرگانی ایران با رئیس مجلس ویتنام دیدار کرد، عبارت «اتاق رو به جلو» را برای تیتر یک انتخاب و در گزارش خود تلویحا از عدم موفقیت دولت برای ابطال انتخابات اتاق ابراز خرسندی کرده است.
چرا این را به آقای زنگنه و مجلس دهم نگفتید؟
روزنامه اعتماد در یادداشتی به قلم رضا امیدوار تجریشی با عنوان رفتار پوپوليستي در نگه داشتن فنر قيمتها به انتقاد از عدم افزایش قیمت حاملهای انرژی پرداخته است. در قسمتی از این یادداشت عنوان شده: «اما اين ضرورت به دليل گزارههاي سياسي و جناحي كمتر مورد توجه مجلس و دولت قرار ميگيرد. نمايندگان نگرانند هر نوع تصميمسازي در نرخ بنزين منجر به كاهش سبد راي آنها شود. اين در حالي است كه دستگاه قانونگذار بايد از رفتارهاي پوپوليستي دوري كرده و منافع كلان مردم و كشور را مدنظر قرار دهد. تداوم اين نوع سركوب قيمتها باعث وارد آمدن فشار بسيار زياد به فنر اقتصادي قيمتها شده و سرانجام روزي اين فنر در خواهد رفت. روند افزايش قيمت حاملهاي انرژي مانند مصوبه مجلس ششم بايد به صورت تدريجي و همراه با يك شيب ملايم صورت گيرد.»
آقایان احتمالا این بار نیز فراموش کردهاند که بدعت نگه داشتن فنر قیمت حاملهای انرژی را بیش از هر دولتی دولت آقای روحانی پایه گذاشت.جای سؤال و تعجب است که چرا اصلاحطلبان منکر نقش خود و دولت متبوع خود در بحران بنزین میشوند. وضع نامطلوب فعلی در حوزه بنزین و حاملهای انرژی و ایجاد ناترازی سنگین در تولید و مصرف حاملهای انرژی بیش از هر دولت و هر فرد دیگر بر عهده و ذمه دولت روحانی و ژنرالهای نفتی آن است. سیاست عدم احداث پالایشگاههای جدید و تعلل شش ساله در اتمام و بهرهبرداری پالایشگاه ستاره خلیج فارس، کنار گذاشتن طرح هوشمندانه سهمیهبندی سوخت، نگه داشتن فنر قیمت حاملهای انرژی برای چندین سال، کنار گذاشتن سیاست حمایت از تولید خودروهای گازسوز و برقی، رواج شایعه دروغ آلایندگی بنزین پتروشیمی به دلیل منافع شخصی مسئولین دولت یازدهم و اقدامات اشتباه و مثالهای بسیار زیاد دیگر از سوء مدیریت دولت وقت همه و همه باعث وضعیت اسفبار فعلی در مسئله حاملهای انرژی شده است.